Iš ataskaitos galima susidaryti įspūdį, kad didžiausias Maskvos dėmesys yra nukreiptas į mokyklas, kuriose dėstomoji kalba yra rusų. Įtaką šioms mokykloms formuoti siekia Rusijos tėvynainių atstovai, bendradarbiaujantys su Rusijos ambasada Vilniuje. Tarp tokių minima Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijos vadovė Ela Kanaitė.

Daroma įtaka jaunimui

Ataskaitoje rašoma, kad su Rusija savo minkštosios galios plėtrai aktyviai išnaudoja vadinamuosius tėvynainius, tai yra rusakalbius gyventojus. Šiam tikslui veikia Rusijos tėvynainių koordinacinė taryba, kuriai, žinoma, priklauso ir Lietuvos rusakalbių visuomeninių organizacijų atstovai.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir jai pavaldžios federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ įsteigtas Užsienyje gyvenančių Rusijos tėvynainių teisių gynimo ir paramos fondas Lietuvoje finansuoja Pagrindinių teisių gynimo ir tyrimo centrą, kuriam vadovauja Oksana Bekerienė, bei Nepriklausomą žmogaus teisių centrą, vadovaujamą Socialistinio liaudies fronto atstovo Karlis Bilans.

Vadinamieji tėvynainiai Lietuvoje bendradarbiauja su Rusijos ambasada ir siekia daryti įtaką rusakalbiam jaunimui.

„Lietuvoje veikiantys tėvynainių aktyvistai jaunimui organizuoja įvairias propagandines konferencijas ir mokymus, jaunųjų žurnalistų būrelius, sovietinių švenčių minėjimus, stovyklas ir kita. Juose neretai diegiama Rusijos interesams palanki ir Lietuvos valstybingumą menkinanti sovietinė istorijos koncepcija“, - rašoma Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ataskaitoje.

Pavyzdžiui, 2015 m. moksleiviai vis dažniau pasirodydavo bendrose treniruotėse ir varžybose su prorusiškomis karinio simuliatoriaus – šratasvydžio komandomis. Visagine susiformavo komanda „Smogiamasis mirties batalionas“, kurią sudaro moksleiviai iš Visagino „Atgimimo“ ir „Verdenės“ gimnazijų bei „Gerosios vilties progimnazijos“.

Praėjusiais metais Rusijos Leningrado srityje taip pat vyko tarptautinis jaunųjų skautų organizacijos sąskrydis, skirtas 70-osioms sovietų pergalės Antrajame pasauliniame kare metinėms paminėti. Jame dalyvavo ir Visagino moksleiviai.

Neišugdė stiprių lyderių

Tačiau VSD vis tik konstatuoja, kad Rusijos finansuojama veikla iki šiol neišugdė Rusijai lojalių Lietuvos rusų jaunimo lyderių, kurie galėtų daryti neigiamą įtaką Lietuvos visuomeniniams procesams. Tačiau pareigūnų nuomone, Lietuvos tautinių bendruomenių mokyklose yra susiformavusi palanki terpė Rusijos įtakos sklaidai ir tai gali pridaryti žalos Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Ataskaitoje rašoma, kad Rusijai palanku, kai dar nuo sovietų laikų mūsų šalyje veikia uždara Lietuvos tautinių bendruomenių švietimo sistema ir mokyklų tinklas.

Lietuvoje veikia mokyklose, kuriose dėstomoji kalba yra lietuvių, rusų ir lenkų, tėvai gali laisvai rinktis, į kokią mokyklą leisti vaikus. Lietuvos tautinių mažumų švietimo modelis yra vienas liberaliausių Europoje, tai reiškia, kad vaikai gimtosiomis kalbomis gali mokytis nuo pirmos iki paskutinės klasės, tačiau privalomai mokosi ir valstybinės lietuvių kalbos, laiko baigiamuosius egzaminus.

Šiuo metu tautinių mažumų mokyklų atstovai baigiamąjį lietuvių kalbos egzaminą laiko tokį pat, kaip ir vaikai iš mokyklų dėstomąja lietuvių kalba, tik jų vertinimas liberalesnis. Tai kėlė didelį Lietuvos lenkų bendruomenės nepasitenkinimą, nes anksčiau lietuvių kalbos egzaminai tautinių mažumų mokyklų vaikams būdavo lengvesni.