"Iš tikrųjų, atėjus naujam vadovui, situacija departamente keičiasi, visuomet norisi, kad tai įvyktų greičiau, bet yra žmogiškos galimybės, finansinės galimybės, galų gale nėra taip pat paprasta. Yra realūs postūmiai į gerąją pusę VSD darbe su naujo vadovo atėjimu. Tikrai tą komiteto vardu konstatuoju", - žurnalistams sakė A. Matulevičius.

Tačiau jis yra kritiškiau nusiteikęs VSD vadovo Povilo Malakausko pavaduotojų atžvilgiu. NSGK pirmininko asmenine nuomone, specialiosios tarnybos vadovybėje, kurią sudaro vadovas ir jo pavaduotojai, turėtų dirbti nepriekaištingos reputacijos žmonės.

"Kadangi yra kažkokie "kabliukai", tai tas žmogus yra pažeidžiamas", - teigė A. Matulevičius. Paklaustas, ar pažeidžiami yra VSD vadovo pavaduotojai Dainius Dabašinskas ir Darius Jurgelevičius, NSGK pirmininkas atsakė: "Mano vertinimu, taip".

A. Matulevičius nelinkęs kalbėti apie kokius nors priekaištus VSD vadovui P. Malakauskui, nors pripažįsta, kad problemų valstybėje yra.

"Priekaištų visoms valstybės tarnyboms parlamentas turėjo ir turės, vykdydamas parlamentinę kontrolę, kadangi valstybėje yra daug problemų. Tai ir rasistinės apraiškos, skinai ir kitos problemos. Būtų geriau, kad tų dalykų nebūtų, o VSD vienu ar kitu kampu prie tokių problemų prisiliečia. Yra galų gale ir seni dalykai, kurie neliečia naujo VSD vadovo. Dabar prokuratūra kreipėsi į teismus dėl nemažos dalies darbuotojų tarnybinių butų - vieni dirba departamente, kiti nebedirba. Yra senos problemos, bet kada nors jos turi būti įveiktos", - tikisi A. Matulevičius.

Pasak jo, NSGK savo sprendimą dėl VSD veiklos ataskaitos ketina suformuluoti birželio viduryje. Tačiau A. Matulevičius nelinkęs modeliuoti nepritarimo šiai ataskaitai. "Mes nemodeliuojame tokios situacijos. VSD vadovas, naujai dirbantis žmogus, imasi darbo, situacija tikrai keičiasi, lyginant su buvusiu vadovu", - sakė A. Matulevičius.

Valstybės saugumo departamento vadovas P. Malakauskas teigia, kad daug trūkumų, nurodytų per parlamentinį VSD veiklos tyrimą, yra ištaisyta. Jis taip pat apgailestavo negalįs viešai kalbėti apie įvykusius pokyčius, nes tai "institucija, apie kurios vidinius pokyčius galiu kalbėti tiktai su komiteto nariais ir vykdomąja valdžia".

"Per tyrimą Seime buvo įvardinti kai kurie trūkumai ir personalo politikoje, ir struktūriniai, karjeros darymo ir planavimo. Daug šitų darbų VSD jau yra padaryti - pradedant planavimo darbais ir baigiant sudėtingesniais, kurie yra susiję su slaptos informacijos apsauga. Daug pokyčių yra padaryta", - sakė VSD vadovas P. Malakauskas.

Jis nemano, kad parlamentiniame tyrime paminėti jo pavaduotojai D. Dabašinskas ir D. Jurgelevičius yra pažeidžiami. "Jeigu aš manyčiau, kad jie yra pažeidžiami, jie nebedirbtų", - sakė P. Malakauskas.

VSD vadovo teigimu, visi pokyčiai, įskaitant personalinius, bus daromi tuomet, kai tai bus naudinga tiek valstybės saugumui apskritai, tiek VSD bus racionalu juos daryti. "Visi pokyčiai turi būti apgalvoti", - pabrėžė P. Malakauskas.

Buvęs VSD vadovas A. Pocius iki liepos turės išsikelti iš tarnybinio buto

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius iki šių metų liepos 1 d. turės išsikelti iš tarnybinio buto.

Tokį terminą nurodė VSD vadovas Povilas Malakauskas, trečiadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio, kuriame buvo svarstoma 2007 metų VSD veiklos ataskaita.

Pasak P. Malakausko, be A. Pociaus, yra ir daugiau buvusių VSD darbuotojų, kurie gyvena tarnybiniuose butuose. VSD vadovo teigimu, tai atsitiko dėl vienokių ar kitokių aplinkybių. "Ar tai yra šeimos aplinkybės, ar nepilnamečiai vaikai, kiekvieną konkretų atvejį reikia žiūrėti", - aiškino P. Malakauskas.

Buvęs VSD direktorius, anot P. Malakausko, irgi turi nepilnamečių vaikų. "Dėl to buvo susitarta, kad per metus laiko jis turi susitvarkyti, lygiai taip pat kaip ir kiti darbuotojai, kurie iki šiol gyvena tarnybiniuose butuose. Tas terminas baigsis liepos 1 d., ir A. Pocius turės iš tarnybinio buto išsikelti", - sakė P. Malakauskas.

Pernai birželį tuometis VSD generalinis direktorius A. Pocius nutraukė sandorį dėl tarnybinio buto išsipirkimo. A. Pociui buvo leista 128,19 kv. m. ploto butą Vilniuje išsipirkti už 315,6 tūkst. litų, nors Registrų centras jį buvo įvertinęs 480 tūkst. litų.

Pernai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vienbalsiai konstatavo, kad A. Pocius, įsigydamas valstybės turtą - departamento tarnybinį butą - mažesne negu rinkos kaina, pasinaudojo pareigomis asmeninei naudai gauti, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.