Pats E. Vaitekūnas neigia teikęs informaciją koncerno atstovams, tačiau pripažįsta kalbėjęs su koncerno valdomos LNK televizijos vadove dėl dviejų žmonių įdarbinimo LRTK administracijoje, o pats prašęs nufilmuoti jo vadovaujamo orkestro koncertą.

Naujai išslaptintoje VSD medžiagos dalyje, pateiktoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, atskleidžiama, kad 2013-aisias LRTK pirmininku tapus E. Vaitekūnui, jo kandidatūrą stipriai rėmė koncerno atstovai, o „MG Baltic“ „įgijo konkurencinį pranašumą prieš kitas televizijas“.

„Po to, kai E. Vaitekūnas buvo paskirtas, koncerno valdomos LNK pozicijos dar labiau sustiprėjo: MG atstovai tiesiogiai iš Komisijos vadovo (ar jo pavaldinių) gaudavo vidinę (neskelbtiną) informaciją apie LNK konkurentų Komisijai teikiamus prašymus ar net duodavo nurodymus, kada rengti komisijos posėdžius, kaip elgtis, kad susirinktų kvorumas (kai kuriais atvejais – priešingai, kad jo nebūtų)“, – teigiama VSD pažymoje.

VSD nurodo, kad E. Vaitekūnas įdarbino administracijoje LNK generalinei direktorei „Zitai Sarakienei artimus asmenis“. Anot VSD, 2013-ųjų pabaigoje E. Vaitekūnas ne tik teisinosi Z. Sarakienei dėl komisijos skirtos baudos LNK televizijai, bet ir patarė skųsti LRTK sprendimą teismui.

„Kitą vertus, Z. Sarakienė nuolat vykdė E. Vaitekūno prašymus: parodyti pastarojo dukrą per televiziją, reklamuoti E. Vaitekūno draugų koncertus, ir kitus“, – nurodo departamentas.

Pažymima, kad dar skiriant E. Vaitekūną, Z. Sarakienė gaudavo visą informaciją apie Komisijos formavimo eigą, „kaip ir kitą MG (LNK) aktualią informaciją“ iš Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto biuro patarėjos Jurgitos Bieliūnienės.

VSD nurodo, kad „MG Baltic“ „neformaliai bendradarbiavo“ ir su ankstesniu LRTK pirmininku Jonu Liniausku, bet šių santykių nedetalizuoja.

E. Vaitekūnas: nežinau, apie ką kalbama

„Aš nežinau, apie ką kalbama, dėl to, kad jokių prašymų niekas mums nepateikinėja. Vienas dalykas – jei LNK grupė dalyvautų kokiuose nors konkursuose, ar kaip, tai tada suprantama, kai yra kažkoks tikslas kažkam laimėti konkursą. Jie jokiuose konkursuose niekada nedalyvavo ir nedalyvauja“, – BNS ketvirtadienį sakė E. Vaitekūnas.

Jis taip pat teigė neįsivaizduojantis, kaip reikėtų organizuoti darbą, kad nesusirinktų kvorumas, nes jis „būtų nesuprastas“ komisijos narių, jei įtikinėtų juos neatvykti į posėdį.

E. Vaitekūnas pabrėžė su Z. Sarakiene bendraudavęs ne kaip su LNK vadove, o kaip su ilgamete Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidente, atstovaujančia visoms televizijoms. Jis patvirtino, kad prieš dvejus - trejus metus Z. Sarakienei buvo išsakęs prašymą pasiūlyti į administraciją porą darbuotojų, tačiau jie nebuvo priimti, nes neatitiko reikalavimų.

„Dėl darbuotojų – visuomet, kai turime laisvų vietų, reikia mums specialistų, visiems skelbiu tą informaciją ir sakau – pateikite kandidatus, jei bus tinkama, mes juos priimsime. Sakykime, dabar esame pasiūlę Kabelinės televizijos asociacijai, kad pateiktų, jei turėtų, kandidatą į laisvą vietą dėl retransliuotojų internete darbo. Ir Z. Sarakienei – matyt, pasakiau, kad jei turite kandidatų, siūlykite, svarstysime“, – teigė jis.

E. Vaitekūnas taip pat tikino, kad koncerno valdomas televizijos kanalas už pažeidimus buvo baudžiamas lygiai taip pat, kaip ir kitų televizijų atstovams. Jis sakė, jog „visiems skirtos nuobaudos ir už tas nuobaudas visada balsuodavau“.

Savo ruožtu VSD tvirtina priešingai: teisindamasis dėl vienos nuobaudos Z. Sarakienei, E. Vaitekūnas tuomet tikino pats balsavęs prieš sprendimą.

„Reikėtų pažiūrėti, koks ten atvejis. Galbūt ir buvo koks atvejis prieš penketą metų taip, kad aš balsavau prieš, o komisija balsavo už. Kiekvienas turime savo nuomonę. Bet tai buvo prieš penketą metų, aš neprisimenu atvejo“, – teigė jis.

E. Vaitekūnas neneigė prašęs Z. Sarakienės, jog būtų nufilmuotas ir transliuojamas jo vadovaujamo bigbendo orkestro koncertas, bet jis nebuvo transluotas. Savo veiksmų jis nelaiko neleistinais, nes koncernui informacija nebuvo teikiama.

„Galbūt esu paprašęs – nufilmuokite koncertą, gal bus įdomu žiūrovams, ir mums įdomu, ir televizijai. Tai toks dalykas galbūt ir buvo. Tai už ką? Suprantu, kai manęs prašo kažko ir aš prašau kažko, tuomet tai kaip ir korupcija“, – aiškino jis.

E. Vaitekūnas LRTK vadovauja nuo 2013-ųjų, 2015-aisiais jis paskirtas pirmininku naujai, ketverių metų kadencijai. Komisijos pirmininką skiria Seimas.