„Suformulavome pavedimą pateikti informaciją apie visus tikrintus kandidatus, jųjų aplinką, teisėtumą ir šią informaciją pateikti komitetui. Tuo pačiu (pateikti – BNS) visą informaciją, kuri buvo pateikta viešojoje erdvėje, visos pavardės, tuo pačiu patikrinant teisėtumus, ir tą informaciją papildomai pateikti komitetui, kadangi komitetas parlamentinės kontrolės nebaigia ir tęsia“, – po išvažiuojamojo posėdžio žurnalistams sakė NSGK vadovas Dainius Gaižauskas.

NSGK vadovas tvirtino, jog komitetas susipažino su procedūromis, kaip vyksta patikrinimas, ir „gali teigti, kad VSD rinkimų metu turėjo teisę ir visus pagrindus tikrinti informaciją apie kandidatus į prezidentus ir jų aplinką“.

D. Gaižauskas taip pat patvirtino, kad per išvažiuojamąjį posėdį susitiko su pranešėju. „Pranešėją išklausėme, pranešėjas pateikė tą pačią informaciją, kuri pateikta viešoj erdvėj, kažkokių papildomų komentarų neturėčiau“, – sakė D. Gaižauskas.

„Pranešėjas išties patvirtino tą informaciją, kuri pateikta viešoj erdvėj, ar ji tikra informacija, kodėl ji taip sugrupuota, kodėl jis ją pateikė taip, jis paaiškino, komitetas išklausė, turėjo jam nemažai klausimų. (...) Nuoširdumas gal yra, bet tai, kaip matė situaciją, (kelia klausimų – BNS), netikėti, kad tai darė nesąžiningai, tikrai negalime pasakyti, bet kad tai, ką jis teigia, yra neabejotina tiesa, tikri nedrįsčiau to teigti“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Antradienį Seime pirmoje dienos pusėje VSD vadovas Darius Jauniškis atsakė komitetui į klausimus dėl departamento veiklos.

Žurnalistams po pirmojo NSGK posėdžio jis tvirtino, kad per prezidento rinkimus tikrino visų kandidatų aplinką, ir turėjo tam įstatymo suteiktą pagrindą.

„Mes pateikėm informaciją, kad nebuvo tikrinta tik vieno kandidato aplinka, aš dar kartą sakiau, kad buvo tikrinta visų kandidatų aplinka“, – antradienį po uždaro Seimo NSGK posėdžio sakė VSD vadovas.

Seimo NSGK vadovas D. Gaižauskas po pirmojo komiteto posėdžio tvirtino įsitikinęs, kad „VSD veikė teisėtai, Valstybės gynybos tarybos suplanuotais prioritetais, ir teisėtumas tikrai nebuvo pažeistas“.

Parlamentinį tyrimą dėl žvalgybos pareigūno pateiktos informacijos apie galimai neteisėtai rinktą medžiagą atlikti siūlantis Seimo NSGK narys Vytautas Bakas po pirmojo posėdžio teigė, kad VSD vadovo paaiškinimai abejonių neišsklaidė, ir reikalingas parlamentinis tyrimas.

V. Bakas sakė nuomonės nepakeitęs ir po antrą pusdienį trukusio išvažiuojamojo posėdžio VSD, tačiau patvirtino, kad sprendimas situaciją aiškintis komitete, nekuriant atskiros komisijos, buvo priimtas bendru sutarimu.

„Jeigu anksčiau mes nerasdavom susitarimo, buvo įvairių nuomonių, tai šįkart mes vieningai sutarėme dėl sprendimų komitete ir, kaip minėjo pirmininkas, nuspręsta padaryti, jeigu teisingai išsireikšiu, savotišką patikrų auditą. Visi visgi sutarėme, kad situacija yra pakankamai rimta, kad komitetas atliktų kol kas komiteto rėmuose tyrimą“, – žurnalistams sakė V. Bakas.

„Mano nuomonė nesikeičia ir mano nuomone parlamentinis tyrimas būtų ta terpė, kurioje būtų daugiau viešumo, daugiau įgaliojimų, bet aš visiškai šiandieninei komiteto pozicijai, kad šiuo laikotarpiu mes galime komiteto rėmuose atlikti tam tikrus darbus – paprašyti pagrindinės informacijos, kad būtų padarytas patikrinimas tų veiksmų, kurie buvo daromi prezidento rinkimų kampanijos metu ir iki jų“, – pažymėjo NSGK narys.

V. Bakas taip pat teigė, kad užduotį rinkti informaciją, jo žodžiais, „ne savo iniciatyva“ suformulavo VSD vadovas D. Jauniškis.

„Šią užduotį suformulavo VSD vadovas. Kiek paaiškėjo šio klausymo metu, tai buvo padaryta ne savo iniciatyva. Aš norėčiau sulaukti audito išvadų ir tada turėsime sprendimą“, – sakė V. Bakas.

„Aš kalbu apie paskatas. Buvo aplinkybės, kurios paskatino VSD vadovą tą padaryti“, – teigė jis.

V. Bakas taip pat teigė, kad po šio tyrimo VSD veikla „stipriai keisis“.

„Aš manau, kad po šio tyrimo VSD veikla stipriai keisis. Po to, ką aš išgirdau, aš galvoju, kad procesas turi skaidrėti, turėtų remtis į rimtesnius teisinius pagrindus ir neabejoju, kad taip ir įvyks“, – tvirtino NSGK narys.

Be kita ko, jis pabrėžė ir toliau pasitikintis pranešėju bei jo išsakytais teiginiais dėl informacijos rinkimo.

Tuo metu kitas NSGK narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad VSD vadovui užduoties neformulavo kažkas iš išorės.

„Mes nesužinojome jokio išorinio veikėjo, kuris būtų apie tai paprašęs“, – sakė L. Kasčiūnas.

Jis taip pat teigė, kad susitikimų metu VSD veikla Vygaudo Ušacko atžvilgiu nebuvo detaliau nagrinėjama.

L. Kasčiūnas taip pat pridūrė, kad tyrimo metu bus išsiaiškinta ir, ar buvo rinkta informacija apie konservatorių kandidatę prezidento rinkimuose Ingridą Šimonytę.

„Tai mes dabar tą ir išsiaiškinsime. Dabar aš nekomentuoju to klausimo“, – žurnalistams sakė NSGK narys.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. NSGK pirmininkas D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.