Pirmą kartą viešai skelbiamoje VSD metinės veiklos ataskaitoje departamentas sako iki šiol jaučiantis ekonominės krizės pasekmes. Ataskaitoje teigiama, jog pernai departamento biudžetas siekė 55 mln. litų su "Pilaitės" projektu, tuo metu 2007 metais su šiuo projektu VSD biudžetas siekė - beveik 70 mln. litų.

"Turint ribotus finansinius resursus, VSD prioritetas šiuo metu yra išlaikyti turimą personalą bei infrastruktūrą ir užtikrinti svarbiausių departamento funkcijų vykdymo tęstinumą. VSD neturi pakankamai išteklių, kad galėtų investuoti į gebėjimų ir technologijų plėtrą, būtiną norint tobulinti veiklą ir efektyviau vykdyti užduotis", - teigiama ataskaitoje.

Sostinės Pilaitės mikrorajone pradėtą statyti naują VSD pastatą departamentas vadina prioritetiniu projektu, nes dabartinė infrastruktūra "iš esmės neatitinka žvalgybos ir saugumo tarnybai keliamų reikalavimų".

Naujojo VSD komplekso statybas buvo planuojama baigti dar 2007 metais, tačiau krizė projektą pristabdė. Čia jau yra įsikūrę ypatingo slaptumo reikalaujantys VSD padaliniai, tačiau dėl nebaigtų administracinio pastato statybų į naują darbo vietą negali persikelti departamento administracija.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) anksčiau yra kreipęsis Vyriausybę su prašymu užtikrinti finansavimą, kad naujoji VSD būstinė būtų baigta iki 2016 metų.

Pernai VSD atliko 59 tūkst. operatyvinių veiksmų, iš jų 35 tūkst. - pokalbių kontrolė

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pernai atliko 59 tūkst. operatyvinės veiklos subjektų elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolės užduotis.

Iš jų - 35 tūkst. 603 atvejai buvo telefoninių pokalbių ir SMS turinio kontrolė, 412 - internetu perduodamos informacijos kontrolė, 5 tūkst. 119 - informacijos gavimas apie buvusius elektroninių ryšių įvykius, 17 tūkst. 903 - informacijos gavimas apie abonentų telefono numerius, tinklo galinius įrenginius ar jų priklausomybę, rodo VSD veiklos ataskaita..

VSD teigimu, viena elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolės užduotis reiškia vieno galinio įrenginio - telefono numerio, IP adreso ar elektroninio pašto adreso, kurių vienas asmuo gali turėti keliolika - stebėseną. Dėl tam tikrų aplinkybių nutraukus konkretaus asmens naudojamu galiniu įrenginiu perduodamos informacijos turinio kontrolę ir tais pačiais metais vėl ją atnaujinus, užduočių statistikoje tai skaičiuojama kaip nauja užduotis.

Pasak ataskaitos, 2011 metais daugiau kaip pusę turinio kontrolės užduočių pateikė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, VSD užduotys sudarė 17 procentų.

VSD trečiadienį pirmą kartą viešai pristatė savo veiklos ataskaitą, ji iki šiol buvo uždarai vertinama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Parengti viešinimui skirtą VSD ataskaitą įpareigojo NSGK, argumentuodamas, jog taip bus stiprinamas pasitikėjimas departamentu.

Anksčiau komentuodamas VSD pristatytą medžiagą viešinimui NSGK vadovas Arvydas Anušauskas BNS sakė, jog joje bus pateikti ir skaičiai apie vykdomų operatyvinių priemonių mastą.

A.Anušauskas tuomet tvirtino, jog iš pateiktų duomenų matyti, kad operatyvinių priemonių taikymo atvejų skaičiai keliskart mažesni nei buvo anksčiau paskelbta Europos Komisijos. Tuomet skelbta, kad teisėsauga į operatorius dėl duomenų pateikimo per 2008 metus kreipėsi per 85 tūkst. kartų. Tokie paskelbti skaičiai šalyje sukėlė kai kurių politikų pasipiktinimą dėl esą valstybėje vykstančio masinio sekimo.