– Ar tai, ką jūs įtarėte metų pradžioje, tvirtinasi? Ar iš tiesų matote kažkokių veiksmų ir judesių, kad Rusija mėgins arba jau mėgina daryti įtaką artėjantiems mūsų rinkimams?

D. Jauniškis: Na, matote, savo grėsmių vertinime esame pasakę, kad labai tikėtina, jog tai bus daroma. Mes, ko gero, puikiai matome, ką Rusija daro šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai pasaulyje. Aš manau, kad vis daugiau ir daugiau faktų iškyla į viešumą, ir šalys reaguoja. Tokios didelės šalys kaip Jungtinės Valstijos ar Vokietija, ar Prancūzija – visi jau yra pajutę tą Rusijos ranką ar norą įtakoti tam tikrus procesus šalyse. Tai, be jokios abejonės, Lietuva ne išimtis. Aš tik noriu pasakyti, kad mes labai įdėmiai stebime visus tuos procesus. Kol kas mes didelių apraiškų nematome, bet aš noriu užtikrinti, kad Saugumo departamentas dirba tuo klausimu, labai rimtai.

– Kadangi yra ir savivaldos, ir prezidento rinkimai, ir Europos Parlamento, ir merus rinksime, tai ar yra kažkoks išskirtinis požiūris į kažkuriuos vienus rinkimus?

D. Jauniškis: Na, aš manau, be abejo, prezidento rinkimai, žinoma, yra labai stipriai lemiantys, į ką tikrai bus atkreiptas dėmesys, bet, aš neabejoju, kad, ko gero, visi jie yra lygūs, mano galva, jie yra visi vienodai įdomūs tai pusei.

– Tarkime, Jungtinės Valstijos, bet ir kitos Europos valstybės sakė, kad patyrė tą Rusijos kišimąsi būtent per socialinius tinklus, labai stipriai buvo jaučiama, buvo organizuojamos tokios protesto akcijos, mitingai, kurie iš tiesų neturėjo jokio realaus pagrindo. Ar kažkas panašaus yra stebima Lietuvoje?

D. Jauniškis: Na, tokių labai ryškių apraiškų tikrai kol kas nematome. Žinote, yra pabandymų iš marginalių politikų pusės, kažkokių tokių yra tų pabandymų, bet tai yra tikrai absoliučiai neįtakojantys veiksniai kol kas mūsų visų tų politinių procesų.

– Dar viena kryptis gali būti kažkokių jautrių temų ar jautrių socialinių grupių aktyvavimas, kėlimas įtampų, ir galima tas grupes suaktyvuoti arba galima pasinaudoti jų pačių kažkokiu nepasitenkinimu. Ar tas yra Lietuvoje stebima?

D. Jauniškis: Tam tikrų apraiškų, neslėpsiu, yra, bet tai yra, vėlgi aš sakau, tai yra tikrai absoliučiai neįtakojantys faktoriai. Taip, tai yra stebima, stebime su dideliu susirūpinimu, bet, aš vėlgi pabrėšiu, kol kas mes rimtų postūmių ar rimtų įtakų nematom.

– Na, pavyzdžiui, mokytojų streikas. Mes esame užfiksavę, kad mokytojų derybose su ministerija, tiesiog antrame plane pastoviai šmėžuodavo veidai, kurie matomi Kremliaus propagandiniuose kanaluose. Tai aš noriu paklausti, ar tai kėlė VSD kažkokių klausimų?

D. Jauniškis: Na, mes spėjome, kad taip bus ir taip atsitiko, o iš principo tai, aš manau, kad buvo bandymas pasinaudoti tuo keliant, matyt, savo populiarumą tiesiog.

– Tai buvo tiesiog jų iniciatyva, nesusijusi su trečiąja šalimi?

D. Jauniškis: Ne, mes nematėm trečiosios šalies.

– Ta informacija, kuri pasirodė apie Algirdą Paleckį, kad jis yra sulaikytas. Dabar jau ir politikai, ir žiniasklaidoje yra daugybė tokių pastebėjimų, kad tai yra susiję su tuo, jog Saulius Skvernelis tiesiog viešai pasakė, kad yra čia bandoma teisėtą valdžią nuversti. Na, A. Paleckis sėdi jau nuo spalio mėnesio, tai, vadinasi, galima buvo anksčiau paskelbti. Tai dabar jūs tiesiog padedate premjerui ieškoti priešų, ir todėl tą informaciją paskelbėte.

D. Jauniškis: Aš kategoriškai paneigsiu šitą dalyką ir, tiesą sakant, mane truputį net žeidžia tokie klausimai. Tai aš vėlgi labai atsakingai galiu pasakyti, kad visiškai tai nesusiję dalykai, tiesiog atėjo tam laikas, kai mes turbūt būtume paleidę iš rankų tą visą informaciją, ir tiesiog reikėjo reaguoti tuo metu. Ir tas ir buvo padaryta, ir, manau, padaryta aukščiausiu lygiu. Aš vėlgi dar kartą pasakau - tai absoliučiai nesusiję. Mes nevykdome jokių užsakymų ir niekas, jokie politikai mūsų neįtakoja.

– Ar tada yra tiesos, kad jūs sureagavote paskelbdami šią informaciją į tai, kad ją pradėjo tekinti Rusijos ambasada?

D. Jauniškis: Nenuneigsiu. Matėm tiesiog, kad ta situacija slysta iš mūsų rankų ir nenorėjom būti vėl reaktyvūs, žinote, tiesiog reikėtų kartais būti ir proaktyviais tam, kad pasiektum tam tikrą rezultatą. Tai tiesiog situacija tuo metu diktavo, kad tą reikia daryti ir kuo skubiau.

– Premjeras sako, kad jisai kreipėsi į jus dėl informacijos destabilizuoti padėtį, nuversti valdžią tam, kad jūs tiesiog savo ruožtu patikrintumėte tą informaciją. Tai taip išeitų, kad jūs premjerui informacijos apie destabilizavimą neteikėte, atvirkščiai, jisai kreipėsi į jus, kad jūs patvirtintumėte, ar tai tiesa, ar ne, aš teisingai suprantu?

D. Jauniškis: Taip, mes informacijos neteikėme todėl, kad jos tiesiog neturėjome tuo metu, bet kai gavome užklausimą, be jokios abejonės, mes turime reaguoti, mes išsiuntėme paklausimus visoms kriminalinės žvalgybos tarnyboms ir žvalgybos tarnyboms. Šiuo metu ta informacija yra renkama ir greitu metu, matyt, atsakymą pateiksime.

– Bet ar yra kokių nors požymių, kad premjeras buvo teisus, kad iš tiesų bandoma destabilizuoti padėtį ir nuversti teisėtą valdžią?

D. Jauniškis: Na, aš dabar susilaikysiu, nes, matote, informacija yra kaip ir visada riboto naudojimo ir, kai atsakysime, premjeras, matyt, pats tuos dalykus ištransliuos.

– O dar ta pačia proga apie Algirdą Paleckį norėčiau paklausti. Operatyviniai veiksmai prieš jį pradėti prieš pusantrų metų yra viešai paskelbta. Tai tuo pat metu, t. y. 2017 m. vasarą Rusija paskelbė apie tai, kad pradeda baudžiamąjį persekiojimą prieš visus mūsų pareigūnus, kurie tyrė Sausio 13-osios bylą. Tai yra ir teisėjai, ir prokurorai, ir ekspertai, dirbę su ta byla. Ar gali būti, kad būtent jų atžvilgiu Paleckis ėmėsi kažkokių šnipinėjimo veiksmų, šitų pareigūnų, prieš kuriuos pradėjo Rusija baudžiamąjį persekiojimą? Man tarsi sutapo terminai, ar čia yra kažkokio ryšio?

D. Jauniškis: Na, aš čia šitoje vietoje vėlgi galėčiau tą pačią litaniją kalbėti, bet aš gal paliksiu tą klausimą kabėti ore. Manau, kad visi žmonės, matyt, turi savo išvadas ir turi savo galvas ir pasidarys išvadas irgi matyt.

– Bet jisai suprato, ką jis veikia? Jis turėjo užsakymą iš Rusijos specialiai ar savo iniciatyva tą darė ir bandė paskui perduoti šią informaciją?

D. Jauniškis: Labai panašu, kad taip.

– Kad jis turėjo užsakymą?

D. Jauniškis: Taip, tai buvo tiesiog derinti veiksmai ir sąmoningai tam tikri atliekami veiksmai, jiems buvo suprantama ką jie daro.

– Pone direktoriau, dar vienas labai įdomus klausimas, tiksliau, įdomi pavardė. Tos pavardės jau yra viešumoje ir tarp sulaikytųjų yra Vaidas Prunskus, taip pavadinta. Ar jūs galite patvirtinti, kad tai yra premjerės, pirmosios premjerės Kazimiros Prunskienės sūnus?

D. Jauniškis: Vėlgi paliksiu tą klausimą kabėti ore, nei patvirtinsiu, nei paneigsiu.

– Ką gi, ačiū ir už tai, šioks toks atsakymas. Tai, pone direktoriau, iš to, ką mes dabar su jumis pakalbėjome, tai kažkokių didelių grėsmių jūs vis dėlto šiuo metu valstybės saugumui, nacionaliniam saugumui nematote, stebite situaciją?

D. Jauniškis: Šiuo metu didelių grėsmių, kaip jūs įvardinote, nematome.

– Ką gi, ačiū labai, tai dabar lauksime tų išvadų, kurias jūs pateiksite premjeru. Dėkui jums.