VSD strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Katkuvienė savo feisbuko paskyroje paaiškino, kad VSD žvalgybinę informaciją tyrimų metu 2006-2017 m. nuolat teikė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) apie „MG Baltic“ atstovų bandymus paveikti valstybines institucijas, politikus, politinius procesus, daryti įtaką teisėsaugai, žiniasklaidai.

„VSD neatlieka ikiteisminių tyrimų, todėl informacija buvo teikiama jiems“, – rašė tarnybos atstovė.

Pasak jos, vakar VSD išslaptino dalį žvalgybinės informacijos ir pateikė NSGK – nes toks buvo NSGK pavedimas, siekiant didesnio atvirumo visuomenei. Informacija buvo pateikta taip pat ir valstybės vadovams.

„O žurnalistų Lietuvoje niekas nepersekioja. Tačiau jei asmenys galimai įtariami nusikalstama veika – apie juos VSD visada perduoda informaciją ikiteisminio tyrimo institucijoms“, – rašė A. Katkuvienė.

Kaip DELFI jau rašė, 2017 m. gruodžio 21 d. teisėsauga pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl vieno didžiausių verslo koncernų Lietuvoje „MG Baltic“ ir dviejų partijų – Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos – politinės korupcijos.

Šioje byloje įtarimai pareikšti trims juridiniams asmenims – Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“, taip pat fiziniams asmenims – eksliberalams Eligijui Masiuliui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui ir „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

DELFI vakar pavyko gauti VSD laiško NSGK kopiją. Iš jos aiškėja, kad šiuo metu teismo laukiantis politinės korupcijos byloje įklimpęs koncernas „MG Baltic“, siekdamas užsitikrinti finansinę naudą bei asmeninę įtaką, dar 2002 metais parengė ilgalaikę savo veiklos vystymo strategiją, kuriai įgyvendinti buvo pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai.

Jie buvo įtraukiami renkant apie juos konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, juos paperkant, šantažuojant, manipuliuojant. Daugeliu tokių atvejų buvo panaudojamos „MG Baltic“ valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias esą darytas „spaudimas“ ar siūlytos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos.

„(...) Atsižvelgiant į MG atstovų veikimo mastą, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui“, – teigiama pažymoje.