„Tai yra parlamentinis formatas, kuris, mūsų nuomone, išnaudojamas užsienio politikos tikslas įgyvendinti. Mūsų nuomone, parlamento narių dalyvavimas tokiam formate yra rizikos veiksnys“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Mažeika.

VSD vadovas informaciją apie ortodoksų forumą trečiadienį uždarame posėdyje pristatė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

Komitetas į neeilinį posėdį rinkosi opozicijos atstovų iniciatyva, aptarti situacijos dėl Seimo narės Irinos Rozovos dalyvavimo ortodoksų forume Gruzijoje.

Į klausimą, ar Seimo narei I. Rozovai buvo bandoma daryti įtaką, ar VSD turi kitokios informacijos apie jos veiklą su Rusija siejamuose formatuose, V. Mažeika sakė to nekomentuosiantis.

NSGK vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas po posėdžio teigė, jog komitetas dėl šios situacijos prašo VSD papildomos informacijos.

„Komitetas nusprendė, kad reikia papildomos informacijos susirinkti, mes ją gausime ir vienokius ar kitokius sprendimus padarysime. Kad padarytume sprendimus, reikia pilnos informacijos, ir kad tai būtų pateikti faktai, o ne nuomonės“, – sakė D. Gaižauskas.

Klausiamas, ar Seimo narė I. Rozova buvo perspėta dėl dalyvavimo ortodoksų asamblėjos veikloje, NSGK vadovas teigė, jog su bendra informacija dėl galimų grėsmių vykstant į nedraugiškas valstybes yra supažindinami visi Seimo nariai.

„Bet koks dalyvavimas tokiose asamblėjose, bet kokia išvyka į Rusijos, Baltarusijos teritoriją kelia grėsmę. VSD visada įspėja politikus ir pareigūnus, kad dalyvavimas gali sukelti vienokių ar kitokių grėsmių. Dėl vienokių ar kitokių išvykų, susitikimų yra įspėjami visi Seimo nariai“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

NSGK narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas užsiminė, jog apie I. Rozovos veiklą buvo pateikta daugiau įslaptintos informacijos.

Opoziciniai konservatoriai teigia, kad jiems nerimą sukėlė I. Rozovos dalyvavimas šiemet birželį Gruzijoje vykusioje ortodoksų asamblėjos sesijoje, nes šį formatą Rusija gali išnaudoti savo tikslams, kenkiantiems Lietuvos saugumui.

Rusų aljanso narė I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai Seime.

Ji praėjusią savaitę BNS sakė negavusi jokių Valstybės saugumo departamento perspėjimų nedalyvauti Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos renginyje Gruzijoje.

Parlamentarę į renginį išleido Seimo valdyba.

Birželį Rusijos Dūmos nario Sergejaus Gavrilovo pasakyta kalba per asamblėjos renginį Tbilisyje iššaukė masinius protestus šalyje.