Policijos įstaigai gavus informaciją, kad jis gali kelti arba kelia grėsmę valstybės saugumui, advokatas R. Burda BNS sakė netekęs leidimo laikyti dujinį ginklą ir negavęs leidimo įsigyti C kategorijos šaunamąjį ginklą.

R. Burda dabar bylinėjasi su VSD. Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai advokato skundą atmetė kaip nepagrįstą, teismo sprendimas dar neįsiteisėjo, nes jis buvo apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Pagal teismo teismo dokumentus, VSD pernai kovą raštu Policijos departamentą informavo, kad R. Burda bendradarbiauja su Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida.

„Duodamas interviu šioms žiniasklaidos priemonėms R. B. bando teisiškai pagrįsti Rusijos prieš Lietuvą naudojamus istorijos naratyvus, susijusius su Lietuvos okupacija 1940 m., Lietuvos teisiniu statusu po 1990 m. kovo 11 d. Nepriklausomybės atstatymo akto paskelbimo, SSRS kariuomenės ir OMON veiksmų teisiniu statusu 1991 m. sausio mėnesio įvykių metu bei baudžiamųjų įstatymų taikymo Sausio 13-osios byloje aspektais“, – rašoma VSD rašte.

Pasak VSD, įvertinus informaciją, nustatyta, kad R. Burdos veikla gali kelti grėsmę valstybės saugumui. Be to, teigiama, kad pateiktą informaciją patvirtina ir VSD turima įslaptinta informacija.

Vertina kaip puolimą

R. Burda VSD ir kitų institucijų veiksmus sakė vertinantis kaip puolimą.

„Pasirodo, esu Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo auka, pripažintas keliantis grėsmę saugumui. Kad gyniau ir, pasirodo, per aktyviai gyniau tankistą, kurį nuteisė, Jurijų Melį, tai atsakas mūsų valstybės advokatams“, – BNS sakė R. Burda.

Pasak jo, situacija nenormali, sunku buvo tikėtis, kad sulauksiąs būtent tokių formuluočių už tai, jog viešojoje erdvėje teikė gynybos nuomonę apie ginamojo požiūrį į Sausio 13-osios bylą.

„Iš esmės keista – prokurorai kalbėjo apie savo poziciją, tačiau kalbėti advokatams, kuo jie nepatenkinti: teismo sprendimais, eiga, teismų priimtais procesiniais, pasirodo, advokatams to negalima daryti – jie sulaukia akibrokštų iš saugumo, kitų tarnybų“, – teigė advokatas.

R. Burda Sausio 13-osios byloje be J. Melio taip pat gynė buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą. Pernai Aukščiausiasis Teismas J. Meliui laisvės atėmimo bausmę sumažino nuo dešimties iki devynerių metų. Advokatas tai vertina kaip laimėjimą.

Advokatas sakė dalyvavęs Lietuvos ginklų asociacijos įkūrime, viešai skelbiama, kad jis yra jos revizorius. Asociacijos valdybos pirmininkas taip pat teisininkas – Medininkų žudynių byloje nuteisto Konstantino Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius.

„Jie, saugumiečiai, kiti turės ginklus, o mes neturėsim, lauksim rūsiuose, kol mus išlaisvins. (...) Man dabar ginklo nereikia, bet kai puls, reikės gintis, bet aš jau nebegalėsiu“, – kalbėjo R. Burda.

Jis pridūrė, jog puolimo galima tikėtis iš Rusijos pusės.

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis BNS sakė, kad jam nežinoma VSD informacija apie R. Burdą.

„Tik aš žinau kaip faktą, kad buvo panaikintas leidimas ginklams, pažymos, kad pripažintas keliančiu pavojų nacionaliniam saugumui nesam gavę iš VSD, jeigu būtų tokia pažyma, mes ją turėtume įvertinti, be abejo“, – BNS sakė M. Kukaitis.

Pasak jo, būtų vertinama, ar tokia VSD išvada susijusi su procesinės veiklos vykdymu, nes advokatas duoda priesaiką Lietuvos valstybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją