Viešojo saugumo tarnybai priklausančiame Šalčininkų rajone esančiame poligone migrantams dygsta naujas palapinių miestelis.

„Ten tikrai bus nesudėtinga užtikrinti saugumo klausimus ir labai palanki teritorija, kurioje galima iki 1,5 tūkst. žmonių apgyvendinti“, – žurnalistams antradienį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Bus siekiama šią vietą padaryti tinkama apgyvendinti kuo greičiau, mat pasieniečiai neturi kur dėti neteisėtų migrantų.

„Mūsų rezervas pilnai išsemtas, kadangi jau ir visas palapines, kurias gavome iš rezervo, pastatėme, ir iš užsienio parama gautas palapines jau vežamės statyti į kitas numatytas vietas“, – tvirtino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas pulkininkas Vidas Mačaitis.

Lietuvą iš Estijos jau pasiekė 100 kilometrų koncertinos, tačiau jos veiksmingumas kelia abejonių, mat sekmadienį trys migrantai į koncertiną visgi įsipainiojo, bet sieną kirto ir medikų pagalbos jiems neprireikė.

„Yra įvairiausių siūlymų ir modelių, kaip ta koncertina gali būti statoma tam, kad būtų dar didesnis jos efektyvumas“, – komentavo A. Bilotaitė.

Vienas sulaikomas migrantas Lietuvos pasieniečiams pasipriešino. Jam įkando tarnybinis šuo.

„Jeigu neklauso pareigūnų komandų, tai šuniukas, jei žmogus bėga, pribėgęs įkanda“, – paaiškino V. Mačaitis

„Ne, ne, ne, ne!“, – taip skanduodami vietos gyventojai protestavo prieš planus Dieveniškėse apgyvendinti migrantų šeimas.

Vidaus reikalų ministrė sako, kad vietiniai gyventojai kiršinami priešintis valdžiai.

„Tas žmonių gąsdinimas, kurstymas yra veikimas prieš valstybę“, – konstatavo A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Vietos gyventojai teigia jaučiantys kai kurių politikų paramą.

„Mus palaiko politikai, palaiko Lenkų rinkimų akcija, pastoviai būna su mumis. Seimo narė Beata Petkevič kiekvieną dieną būna čia, mes tą palaikymą matome, jaučiame. Nedraudžiame, kad mus palaikytų kitos partijos, bet kažkodėl kitos partijos pas mus neatvažiuoja palaikyti“, – LNK televizijai sakė Dieveniškių gyventojas Mečislovas Butrimas.

A. Bilotaitė leidžia suprasti, kad galbūt krašto, kuriame daug kontrabandos, gyventojai nenori pareigūnų draugijos.

„Matyt, yra noro gauti ar politinių dividendų, ar kažkokių kitokių motyvų, nes ta vietovė turi specifiką. Matyt, yra didelis nenoras, kad ten būtų daugiau pareigūnų, daugiau kontrolės ir tai galimai sutrukdytų tam tikras neteisėtas veiklas“, – svarstė ministrė.

Dieveniškių gyventojai tikina, kad didesnio pareigūnų skaičiaus nesibaimina – taip jiems esą bus tik saugiau.

„Paprasčiausiai ieškoma kabliukų prisikabinti dėl to, kad apjuodintų mus, parodytų blogąją pusę ir tiek. Jie neturi ką daugiau pasakyti, negali prisipažint, kad norėjo paversti Dieveniškių kilpą migrantų sala“, – teigė M. Butrimas.

Vidas Mačaitis

Pirmasis migrantams skirtas modulinių namelių miestelis Medininkuose, Pasieniečių mokyklos teritorijoje bus įrengtas rugpjūčio pradžioje. Jame tilps beveik 900 migrantų, o kad jo prireiks – pasieniečiai neabejoja.

„Turime žinių, kad Gardine dabar apie pora tūkstančių neteisėtų migrantų galbūt laukia sienos kirtimo. Yra įvairios informacijos“, – akcentavo VSAT vado pavaduotojas V. Mačaitis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį pranešė, kad neteisėti migrantai nebebus apgyvendinami tam planuotose patalpose Dieveniškėse.