Jo duomenimis, sausio mėnesį prieglobsčio Lietuvoje pasiprašė aštuoni Baltarusijos piliečiai, vasario – devyni, kovo – 35.

„Tas augimas yra gana ženklus, tačiau absoliučiais skaičiais dar nėra labai daug ir negalime kalbėti apie masinį Baltarusijos ir Rusijos piliečių atvykimą pas mus į Lietuvą“, – pirmadienį LRT sakė R. Liubajevas.

Anot jo, dauguma baltarusių sako bėgantys nuo Aliaksandro Lukašenkos režimo.

„Dauguma tų Baltarusijos piliečių deklaruoja, kad bėga nuo Lukašenkos režimo, nuo represijų, kai kurie sako, kad dalyvauja opozicinėje veikloje. Tokių asmenų buvo nemažai ir praėjusiais, ir užpraėjusiais metais. (...) Taip pat atsirado jaunų žmonių, kurie deklaruoja, kad bėga nuo priverstinės mobilizacijos, pašaukimo į kariuomenę, kadangi nenori dalyvauti Rusijos organizuotoje agresijoje prieš Ukrainą“, – teigė VSAT vadas.

Pasak jo, sulaukta kelių prieglobsčio prašymų ir iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities atvykusių Rusijos piliečių.

„Tokių atvejų buvo ir vykstant tranzitiniam traukiniui Rusijos piliečiai pasiprašė prieglobsčio, taip pat buvo atvejų, kai Rusijos piliečiai pasiprašė prieglobsčio kontrolės punktuose prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos“, – sakė R. Liubajevas.

Rusija karinę invaziją į Ukrainą pradėjo vasario 24 dieną. Dalis Rusijos karių sutelkta Baltarusijoje, Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad jos teritorija apšaudoma ir iš šios valstybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją