„Tai, ką pasakojo žmonės yra svarbiausia. Jie teigė, kad iš jų yra surenkami pinigai, jie atvežami, iš jų atimami dokumentai, išmetami prie sienos ir parodoma kryptis – eik ten“, – penktadienį Druskininkuose kalbėjo Seimo NSGK komiteto narė D. Šakalienė.

Ji teigė, jog šie pasakojimai aiškiai parodo, jog tai yra organizuotas veikimas.

„Tuos žmones apgaudinėjant, išnaudojant ir dar Baltarusijos režimas nuplėšia pinigus už bilietus, vizas ir visa kitą – ekskursija su galimybe patekti į Europos Sąjungą“, – teigė Seimo narė.

Politikė teigė, jog kiek pavyko išsiaiškinti, žmonės bėga nuo dviejų dalykų: skurdo ir smurto.

Ji teigė, kad aplankytose pabėgėlių izoliacijos patalpose matė ir besilaukiančių moterų.

„Mes tikslaus skaičiaus dar nežinome. Ir ne tik besilaukiančių moterų yra, yra ir tokių, kurioms gimdymas visiškai ant nosies“, – teigė ji.

Savo ruožtu VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Vidas Mačaitis teigė, kad daugiausia Druskininkų pasienio užkardoje apgyvendintų migrantų yra iš Afrikos šalių ir Irako.

„Yra 50. Dar tu šiandien sulaikė, tai bus matyt apie 52. Kaip matome, daugiausia yra vyrai, jaunimas – vaikai čia atvežti testavimui dėl COVID-19 ir po to bus perkelti į kitas patalpas. (...) Jie nėra atviri, nesako visos teisybės“, – pripažino pareigūnas.

Dalis sulaikytųjų, pasak V. Mačaičio, yra buvę studentai iš Baltarusijos universitetų, o Irako gyventojai į Baltarusiją atvykę su turistinėmis vizomis.

„Jie pamini, gali ir kaip sirai pasakyti, kad bėga nuo režimo. Malis – nuo karo veiksmų, irakiečiai taip pat bėga nuo karo veiksmų. Jie legendas yra susikūrę ir daugiau-mažiau vienodai kalba“, – sakė pulkininkas.

Tikisi, kad koncertiną įrengs per porą mėnesių

V. Mačaičio teigimu, penktadienį pasienyje pradėta įrengti spygliuotos tvoros – koncertinos užtvara turėtų dengti apie 510 kilometrų pasienio su Baltarusija ruožo.

„Kadangi yra vandens telkiniai, regioniniai, nacionaliniai parkai – ne visur galima tiesti, bus padarytos išimtys ir pastatyta artimiausiu metu. Manau, jeigu bus tikrai laiku pagaminama, galbūt užteks pora mėnesių. Su kariuomenės logistiniais pajėgumais ji bus įrengta“, – pažymėjo VSAT vado pavaduotojas.

Keli neteisėti migrantai, anot jo, yra išreiškę savanorišką norą grįžti į kilmės šalį, jų prašymai yra nagrinėjami.

Vidas Mačaitis

„Bet tai yra pavieniai atvejai“, – pripažino V. Mačaitis.

Jis pažymėjo, kad koncertinos įrengimas yra greitas sprendimas, tačiau, V. Mačaičio nuomone, teisingas pasirinkimas.

Paklausus apie migrantų srautus, pareigūnas atkreipė dėmesį į jų dinamiką.

„Praėjusią parą, kas nustebino, nebuvo nei vieno asmens, o dabar, kol mes visi čia esame su Seimo NSGK posėdžiu, jau du buvo pasirodę ir čia, sulaikyti. Eina ir dieną, pasiskirsto per visas savivaldybes – nuo Ignalinos rajono, Švenčionys, Vilniaus rajonas, Šalčininkų, Varėnos, Ladijų rajonas bei Druskininkai“, – teigė V. Mačaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)