Latvijos pasieniečiai trečiadienį neįsileido 21 migranto. Į Lenkiją antradienį iš Baltarusijos brovėsi 51 toks užsienietis.

Antradienį į Lietuvą neleistinose vietose bandė prasmukti 24 migrantai, pirmadienį – 20, sekmadienį – 13, šeštadienį ir penktadienį – po 3, ketvirtadienį – 14.

Į Lietuvą iš Baltarusijos dėl humanitarinių priežasčių trečiadienį įleistas vienas užsienietis. Tai nesusiję su Baltarusijos režimo inspiruotos neteisėtos migracijos iš Azijos ir Afrikos šalių srautais.

Trečiadienį pietinėje Lietuvos dalyje Baltarusijos pusėje Gožos poligono kryptimi vėl girdėjosi pabūklų šūviai ir sprogimų garsai.

Vakare prie pat sienos Druskininkų savivaldybėje, pasienio ruože, KASP kariai ir pasieniečiai sustabdė lengvąjį automobilį lenkiškais numeriais. Jį vairavo tvarkingus dokumentus turėjęs Lenkijos pilietis. Užsienietis vežė du vyrus, pirminiais duomenimis, neteisėtai į Lietuvą patekusius Afganistano piliečius. VSAT Varėnos pasienio rinktinės pareigūnai Lenkijos piliečiui pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Visus tris užsieniečius pasieniečiai sulaikė.

Trečiadienio naktį URC Medininkuose esančiame moterų sektoriuje dalis čia gyvenančių užsieniečių, Afrikos šalių gyventojų, pradėjo būriuotis ir rėkdamos reikalauti laisvės. Jos mėtė į centrą saugančius pareigūnus už valstybės lėšas migrantams tiekiamą maistą. Šaukdamos afrikietės taip pat išvertė kelis segmentus sektorius skiriančios tvoros. Nepaisydamos pareigūnų nurodymų nutraukti tokius veiksmus keliasdešimt moterų pateko į vyrų sektoriaus teritoriją.

Čia prie jų prisijungė būrys afrikiečių vyrų. Apie 80 tokių migrantų iki ryto triukšmavo, reikalavo laisvės ir nepakluso pasieniečių reikalavimams. Dalis agresyviausiųjų bandė išversti teritorijos vartus, rėkė visi kartu pasišalinsiantys iš centro, priešinosi pareigūnams. Siekiant išvengti bandymų pabėgti iš URC ir stengiantis suvaldyti incidentą bei įžūliausius migrantus buvo panaudotos ašarinės dujos. Pasitelktos papildomos pajėgos padėjo užtikrinti teritorijos apsaugą bei užkirsti kelią neramumams plisti toliau.

Pasieniečiai 48 valandoms sulaikė 6 jiems pasipriešinusius ir nurodymų nevykdžiusius agresyviausius afrikiečius vyrus bei 8 taip pat pasipriešinusias bei, turimais duomenimis, neramumus organizavusias afrikietes moteris. Likusieji užsieniečiai grįžo į savo gyvenamąsias patalpas.

Incidento metu niekas nenukentėjo ir medicinos pagalbos neprireikė. Situacijai stabilizuojantis dvi afrikietės pasieniečių akivaizdoje bandė apsimesti nualpusiomis. Iškviesti greitosios pagalbos medikai konstatavo, kad migrantės akivaizdžiai simuliuoja ir jokių sveikatos sutrikimų neturi.

Minėti 14 migrantų buvo perkelti į kitus VSAT objektus. Planuojama kreiptis į teismą, kad šie migrantai būtų sulaikyti ir netektų teisės judėti URC teritorijoje.

Šiemet pasieniečiai, vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį duomenimis, iš viso apgręžė 326 draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą bandžiusius patekti migrantus. Pernai nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT įgijo teisę neįsileisti tokių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 8106.

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems bei visuomenės pasitikėjimą dėl to pelniusiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma dar sustiprintu režimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją