„Nuo penktadienio, nuo tada, kai lietuvių kilmės asmenys jau gali atvykti Į Lietuvą, nė vieno tokio asmens neatvyko. Aišku, buvo laukta didesnių skaičių, bet su tokia priežastimi patekti nebuvo bandžiusio, kol kas, nė vieno“, – Eltai teigė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Pasak jo, per pastarąją parą į Lietuvą buvo neįleista 11 be svarios priežasties bandžiusių atvykti Rusijos Federacijos piliečių, įleisti – 1 336 asmenys.

„Nuo rugsėjo 19 d. bendras skaičius neįleistų Rusijos piliečių – 305, o įleistų – 19 525. Bandančiųjų patekti skaičiai yra maždaug 2–2,5 karto mažesni nei iki rugsėjo 19 d.“, – informavo jis.

G. Mišutis taip pat pažymi, kad nuo rugsėjo 28 d. į Lietuvą nebuvo įleista 15 Rusijos Federacijos piliečių, kurie priežastimi nurodė Rusijoje vykstančią mobilizaciją.

„Tai nėra priežastis, dėl kurios būtų galima atvykti į Lietuvą ir jie buvo apgręžti“, – paaiškino G. Mišutis.

„Sistema veikia, jau nusistovėjusi yra, dvi savaitės beveik praėjo, tai kažkokių incidentų, pasipriešinimo nebūna. Būna to nepasitenkinimo, kaip visada, bet, kad reikėtų kažkokią jėga naudoti ar panašiai, tai ne“, – taip pat akcentavo jis.

Reaguojant į Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą ir iš to kylančias grėsmes, Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija bei Suomija nusprendė griežtinti Rusijos piliečių atvykimo kontrolę. Nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvos Respublikos teritoriją per visus pasienio kontrolės punktus atvykstantiems Rusijos piliečiams nepaprastosios padėties galiojimo metu taikomas individualus sugriežtintas patikrinimas.

Vyriausybės nutarimu patvirtinta, kad per Šengeno išorės sieną į Lietuvą bus įleidžiami tik Rusijos piliečiai ir jų šeimos nariai dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tarptautinius pervežimus vykdančių ekipažų ir įgulų nariai, tranzitu per Lietuvą vykstantys Rusijos diplomatai, asmenys, turintys ES valstybės išduotą leidimą gyventi, taip pat ilgalaikę Šengeno valstybių nacionalinę vizą ar supaprastinto tranzito dokumentą turintys Rusijos piliečiai.

Taip pat pastarąjį ketvirtadienį priimtas sprendimas padaryti išimtį ir į Lietuvos teritoriją įleisti lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius Rusijos Federacijos piliečius bei nelydimus nepilnamečius.

Saugumo situacija paaštrėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui rugsėjo 21 d. paskelbus dalinę mobilizaciją. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad ketinama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Vėliau pasirodė pranešimų, kad mobilizuojamųjų skaičius Rusijoje gali pasiekti milijoną žmonių.

Nuo tada daugelyje šalies vietų tvyro panika, nes vyrai šaukiami kariauti prieš Ukrainą. Dešimtys tūkstančių rusų jau pabėgo į užsienį arba dar ketina tai padaryti – todėl daugelis skrydžių bilietų išpirkti arba jie yra labai brangūs.