„Šiai minutei, neįvertinus medžiagos turinio, sudėtinga teikti bet kokias prognozes. Atsakysime į šiuos klausimus, kas galėtų laukti, kokios sankcijos galėtų grėsti Liberalų sąjūdžiui, tik išsamiai išnagrinėję pateiktą medžiagą. Jeigu jos bus komisijos nariams per mažai, prašysime prokurorų sudaryti galimybes susipažinti su didesne apimtimi medžiagos, ir atitinkamai pateiksime savo vertinimą“, – BNS ketvirtadienį sakė L. Matjošaitytė.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Vyriausiajai rinkimų komisijai perdavė naujos informacijos dėl galbūt neteisėto Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų kampanijos finansavimo.

L. Matjošaitytė tvirtino kol kas negalinti pasakyti, kokius epizodus prokurorai įvertino kaip „Laisvės studijų centro“ paramą partijai.

„Vyriausiajai rinkimų komisijai buvo pateikta medžiaga, ikiteisminio tyrimo dalis, ir VRK susipažins, įvertins medžiagą, joje pateiktus duomenis, tada galėsime plačiau komentuoti. Kol kas tik šiandien gavome medžiagą, nesame su ja pilnai susipažinę, apimtis yra nemaža, tad norėtume pradžioje išanalizuoti, įvertinti ir tuomet plačiau komentuoti komisijos galimus sprendimus“, – sakė pirmininkė.

Anot jos, akivaizdu, kad sprendimas dėl Liberalų sąjūdžio bus priimamas jau kitais metais.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas komentuodamas prokurorų sprendimą perduoti medžiagą Vyriausiajai rinkimų komisijai BNS sakė nebuvęs tarp „Laisvės studijų centro“ steigėjų ir nežinantis detalių, bet spėjo, kad kaip neteisėtą finansavimą prokurorai mato „už kažkokio renginio patalpų nuomą sumokėtą kažkokią sumą“. Sumos dydžio jis teigė neatsimenantis.

„Yra už kažkokio renginio patalpų nuomą sumokėta kažkokia suma. „Laisvės studijų centro“ steigėjas aš nebuvau, visiškai niekaip nesusijęs, tiesiog galvoju, tai su tuo epizodu galėtų būt susiję“, – sakė liberalų vadovas ir teigė pažeidimų čia neįžvelgiantis.

Seimo narys Gintaras Steponavičius tvirtino, kad „Laisvės studijų centro“ projektai buvo atsieti nuo partinės veiklos. Prokurorų įtarimus, jog liberalų pernykštė rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuota iš šio centro lėšų, G. Steponavičius vadino nepagrįstomis interpretacijomis.

Prokurorų informacija VRK perduota į pabaigą einant ikiteisminiam tyrimui dėl koncerno „MG Baltic“ ir kelių partijų politinės korupcijos. Anot teisėsaugos, nustatyta, jog liberalų pernykštė rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuota iš „Laisvės studijų centro“ lėšų. Tarp šios viešosios įstaigos steigėjų – buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis ir jo pavaduotojas G. Steponavičius. Teisėsauga nedetalizuoja, kaip šiuo atveju galėjo būti finansuojama Liberalų sąjūdžio rinkimų kampanija.

Prokurorai G. Steponavičiui yra pateikę įtarimus epizode, kai „MG Baltic“ skyrė 15 tūkst. eurų paramą jo paramos fondui ir „ Laisvės studijų centrui“. Anot pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms, G. Steponavičius balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo.

Pareigūnai šiemet jau buvo perdavę VRK nagrinėti informaciją įtariant, kad liberalų kampanija neteisėtai galėjo būti finansuojama per Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partiečiams. Šiurkštų įstatymų pažeidimą konstatavusi komisija atėmė iš partijos pusmečio valstybės dotaciją – beveik 400 tūkst. eurų.

Taikomosios politikos instituto steigėjas buvo eksliberalas Šarūnas Gustainis. Tiek jam, tiek G. Steponavičiui bei E. Masiuliui politinės korupcijos byloje yra pareikšti įtarimai.