Kiek anksčiau antradienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė panaikinti VRK sprendimą šalinti iš mero rinkimų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatą į Anykščių rajono merus Kęstutį Tubį. Šis LVAT sprendimas yra neskundžiamas.

Raginimų trauktis iš pareigų sulaukusi VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė antradienį turi nedarbingumą, todėl posėdį vedė jos pavaduotojas Andrius Puksas.

„Keičiame sprendimo projektą, nes sulaukėme teismo sprendimo“, – posėdyje kalbėjo jis.

VRK Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis pristatė siūlymą – grąžinti K. Tubį į rinkimus ir nustatyti, kad antrajame mero rinkimų ture jis dalyvauja su kitu kandidatu Dainiumi Žiogeliu.

K. Tubis pirmame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekęs į antrąjį rinkimų turą su socialdemokratų kandidatu į merus Dainiumi Žiogeliu, pelniusiu 19,45 proc. rinkėjų balsų.

Balsuos iš naujo, bet rinkėjų atskirai neinformuos

Pasiūlyta ir tai, kad antradienį išankstiniame balsavime dalyvavę anykštėnai balsuotų iš naujo.

VRK duomenimis, Anykščiuose antradienį balsavo 87 rinkėjai, jie bus laikomi nebalsavusiais, jiems sudaryta galimybė balsuoti vėl nuo trečiadienio ryto.

K. Tubio advokatas klausė, kas balsavusius anykštėnus informuos, kad jie gali balsuoti iš naujo, tačiau VRK atstovai sakė, kad kiekvieną informuoti nėra kaip.

„Praradau devynias dienas, galimybes pristatyti veiklą, programą, buvau eliminuotas iš rinkimų ne dėl savo kaltės. Bet noriu pasakyti, kad ta situacija yra man labai nenaudinga ir neturiu nei plakatų, nei lankstinukų, nieko, esame nelygiavertėje situacijoje su kolega D. Žiogeliu. Kaip galima man kompensuoti?“, – posėdyje kalbėjo K. Tubis.

Jis aiškino nepykstantis ant VRK ir teigė, kad jam savotiškai komisijos gaila.

Buvusi VRK narė, komisijos posėdyje LVŽS atstovavusi Jonė Valčiukienė prašė nurodyti, kokiu pagrindu 87 anykštėnai bus laikomi nebalsavusiais.

„Jei tie balsai nebus priskaičiuojami, kurie bus atiduoti šiandien, ar nebus pažeisti kitų kandidatų interesai juos nurašius“, – klausė komisijos narys Justas Pankauskas.

K. Tubis klausė, kodėl VRK nariai kelia klausimą dėl 87 nurašytų balsų, jei jo paties rinkimuose gautų virš 3 tūkst. balsų buvo nurašyti be jokių problemų.

Advokatas: žalos neskaičiavome

Politiko advokatas Justas Vilys VRK posėdyje sakė, kad patirtos žalos politikas neskaičiavo, bet ji priklauso nuo rinkimų rezultatų.

„Šiandien ne vieta ir ne laikas sakyti sumą, nes tai neturtinė žala, kuri nustatoma teisme“, – sakė jis.

A. Puksas posėdyje garantavo kad biuletenius Anykščių rinkėjai turės trečiadienį iš ryto.

K. Tubis buvo apskundęs VRK sprendimą, kuriuo komisija nutarė naikinti politiko registraciją tiesioginiuose mero rinkimuose. VRK tokį sprendimą priėmė remdamasi vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu. Teismas uždraudė politikui ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Valstiečiai kelia VRK pirmininkės klausimą

„Džiugu, kad žmonių balsai neprarasti, bet jaudulio ir neteisingumo jausmo... Sunku jį išsakyti. Manau, kad VRK negali politikuoti, ji turi tik organizuoti rinkimus ir juos teisingai pravedinėti, skaičiuoti balsus. Iš savo pusės mes padarėme viską sąžiningai, dorai“, – antradienį Seime surengtos spaudos konferencijos metu teigė politikas.

Antradienį Seime surengtos spaudos konferencijos metu, Aušrinė Norkienė nurodė, kad „valstiečių“ frakcija nutarė pasikviesti VRK pirmininkę Jolantą Petkevičienę į posėdį. Pasak politikės, toks susitikimas turėtų įvykti jau kitą savaitę.

Reaguodama į LVAT sprendimą dėl K. Tubio, A. Norkienė akcentavo, jog dėl kilusio teisinio chaoso J. Petkevičienė turėtų pasitraukti iš komisijos pirmininkės posto.

„Manau, kad šiuo atveju, tikrai turės asmeninę atsakomybę prisiimti Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė. Aš suprantu, kad tai yra neseniai paskirta pirmininkė, bet jeigu jai sudėtingos šitos pareigos, aš manau, kad būtų garbinga jai perleisti jas kitam žmogui“, – kalbėjo „valstiečių“ frakcijos seniūnė

Kaip žinoma, K. Tubio atvejis nėra vienintelis, VRK pirmadienio vakarą vienbalsiai nusprendė grąžinti kandidatę į Visagino meres Dalią Štraupaitę į rinkimus

VRK nusprendė, kad kandidatė gali tęsti kovą sekmadienį vyksiančių rinkimų antrajame ture po to, kai Apeliacinis teismas neskundžiama nutartimi pakeitė Panevėžio apygardos teismo sprendimą, kuriuo remiantis „Laisvės ir teisingumo“ kandidatei į Visagino meres D. Štraupaitei buvo uždrausta būti renkamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)