„VRK nariai susipažins su ikiteisminio tyrimo medžiaga, o toliau mes tarsimės, kiek tos medžiagos galima į viešą posėdį. Norime, kad VRK susipažintų su ta medžiaga, kiek gali susipažinti, o po to apsitartų, kiek tos medžiagos galima paskelbti per posėdį, nes jis yra viešas“, – BNS sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Sprendimą dėl rinkimų rezultatų Šilutės apygardoje VRK planuoja priimti sekmadienį, prieš tvirtindama galutinius Seimo rinkimų rezultatus.

VRK yra sudariusi komisiją Šilutės atvejui tirti ir iki spalio 30 dienos, galutinių rinkimų rezultatų tvirtino, ji turi apsispręsti, ar teisėsaugos tiriamos veikos galėjo turėti esminių įtakų rinkimų rezultatams, tokiu atveju rezultatai galėtų būti naikinami.

Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad VRK dėl šiurkščių pažeidimų gali pripažinti rinkimų rezultatus rinkimų apygardoje negaliojančiais, jei jie turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams, arba negalima nustatyti esminių rinkimų rezultatų. Taip pat įstatyme įrašyta nuostata, kad rinkimai negali būti skelbiami negaliojančiais, jeigu neginčijamai nustatyti rinkimų rezultatai leidžia nustatyti esminius rinkimų rezultatus.

Policija yra pradėjusi tyrimą dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pagal dar iki pirmojo rinkimų turo, spalio 6 dieną, gautą anoniminį pranešimą, kad gyventojai per rinkimus į Seimą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlo balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris yra patvirtinęs, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Jo teigimu, ikiteisminis tyrimas pradėtas dar spalio 6-ąją, bet pats balsų pirkimas įvyko spalio 9-ąją, rinkimų dieną.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Iš viso daugiamandatėje apygardoje partija laimėjo 5 mandatus, o su antrojo turo nugalėtojais – 8 mandatus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Kęstas Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K. Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.