Iš viso pirmosiomis išankstinio balsavimo dienomis savo valią išreiškė 1132 Visagino mero rinkėjai: 972 – Visagine, 29 – Vilniaus mieste, 4 – Ignalinoje, 2 – Kauno mieste, po 1 – Alytaus miesto, Klaipėdos miesto ir Zarasų rajonų savivaldybėse.

„Rinkėjų aktyvumas jau perkopė 6,5 procento“, – Eltai sakė I. Ramanavičienė.

Anot jos, pirmųjų dienų rezultatai rodo didesnį rinkėjų aktyvumą nei kovą, kai II- ojo savivaldybių rinkimų turo metu po pirmųjų dviejų išankstinio balsavimo dienų rinkėjų aktyvumas siekė 3,91 procento.

„Lyginant šiuos duomenis su Visagino rinkėjų balsavimu kovo mėnesį, matome, kad kol kas dabar rinkėjai balsuoja kur kas aktyviau, o rinkimų aktyvumas padidėjęs kone dvigubai“, – teigė I. Ramavičienė.

„Toks rinkimų aktyvumas mus, rinkimų organizatorius, be jokios abejonės, džiugina ir rodo, kad visaginiečiams išties svarbu, kas artimiausius ketverius metus vadovaus jų savivaldybei“, – komentavo ji.

VRK atstovės teigimu, balsavimas vyksta ramiai, informacijos apie galimus rinkimų teisės aktų pažeidimus nefiksuota.

Didesnių rinkėjų srautų tikimasi sekmadienį, pagrindinę ir paskutinę pakartotinio balsavimo dieną. Tądien balsavimas vyks nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.

VRK taip pat informuoja, jog nuo trečiadienio iki penktadienio balsavimas bus organizuojamas Visagino savivaldybės ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių atlikimo vietose.

Penktadienį ir šeštadienį komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. Taip pat rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

VRK duomenimis, iš viso balsuoti renkant Visagino savivaldybės merą teisę turi daugiau kaip 17300 šios savivaldybės rinkėjų.

Dėl Visagino mero posto pakartotiniuose rinkimuose varžosi daugiausiai balsų pirmame savivaldybių tarybų ir merų rinkimų ture gavę Erlandas Galaguz ir Dalia Štraupaitė.

Išankstinis balsavimas vyks iki ketvirtadienio, gegužės 4 d. Balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje gali tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąja vietą yra deklaravę Visagino savivaldybėje iki šio sausio 4 d.

ELTA primena, kad kovo 5 d. vykusiame pirmajame savivaldybių merų ir tarybų rinkimų ture Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas E. Galaguz surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje likusi „Laisvė ir teisingumas“ partijos kandidatė D. Štraupaitė – 23,77 proc. balsų.

Visgi, po pirmojo turo Visagino rajono savivaldybėje kilo teisinis chaosas. Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Visagino mero postą kovo 19 d. savivaldos rinkimuose laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas (LVŽS) E. Galaguz, sulaukęs 52,15 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo tarpu partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė į mero postą šiame mieste D. Štraupaitė surinko 46,24 proc. rinkėjų balsų.

Šių savivaldos rinkimų organizavimo metu VRK sulaukė nemažai kritikos dėl kilusio teisinio chaoso ir nevienareikšmiškų sprendimų. Po nesusipratimų iš pareigų atsistatydino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. Ji tikino apie pasitraukimą iš užimamų pareigų galvojusi dar iki rinkimų pradžios, o tokio sprendimo priežastys, pasak jos, buvo asmeninės – ne prezidento, Seimo pirmininkės ar kitų politikų išsakytos pastabos dėl VRK darbo.

Visgi, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui patenkinus Visagine kandidatavusios ir rinkimus pralaimėjusios D. Štraupaitės kreipimąsi, savivaldybėje bus rengiamas naujas mero rinkimų turas.