Su tokiu prašymu į VRK kreipiasi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai.

„Akivaizdu, kad VRK Šalčininkuose nesugebėjo užtikrinti, kad rinkimai būtų skaidrūs. Atvirkščiai, komisijos nariai, kaip matyti iš nufilmuotos medžiagos, patys agitavo rinkėjus. Rinkėjų vežimas į rinkimų apylinkes, trukdymas balsuoti namuose, ribojama agitacija ir taip toliau. Todėl rinkimų rezultatai turi būti anuliuoti“, - pranešime spaudai teigia partijos kandidatė į Šalčininkų merus Jolanta Butkevičienė.

Skunduose VRK pabrėžiama, kad rinkimų pažeidimai Šalčininkų rajone buvo sisteminiai.

Pasak jos, rinkimų stebėtojai fiksavo ir dokumentavo galimai neteisėtą rinkėjų pavėžėjimą į rinkimų apylinkes, taip pat atvejus, kuomet rinkimų komisijos nariai, išnešiodami rinkėjo korteles, čia pat nurodė, už ką ir kaip balsuoti.

„Iš VRK teikiamų vaizdo įrašų matyti, kad balsavimo namuose slaptumas rinkimuose taip pat nebuvo užtikrintas. Pavyzdžiui, nufilmuota, kaip Ūtos kaime rinkėjų vežimą autobusu koordinavo rajono savivaldybėje dirbantis specialistas. Automobilis, pažymėtas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) veikėjo pavarde, Lietuvos vėliava ir Vyčiu, lydėjo autobusą, vežė rinkėjus balsuoti. Fiksuota, kaip viena rinkimų komisijos narė užsiėmė neleistina politinės agitacijos veikla. Teikdama rinkėjo korteles ji rinkimų biuletenyje nurodydavo balsuoti už LLRA sąrašą Nr. 17, nurodė, kuriuos politikus ir kokia tvarka reikia reitinguoti“, - sako J. Butkevičienė.

Skunde VRK nurodomi du atvejai, kuomet balsuojant iš anksto buvo padaryti pažeidimai. Pasak socialdemokratų, vienoje VRK teikiamoje vaizdo medžiagoje girdima, kaip rinkimų komisijos narys moteriai, gavusiai kandidatų į merus balsavimo biuletenį, teigia: „Tai visur dėkit pliusiukus. Kiekvienam apskritime dėkit pliusiukus“.

LSDP rinkimų stebėtojai fiksavo ir daugiau pažeidimų. Skunde VRK dėstoma, kad rinkimų dieną Turgelių rinkimų apylinkėje keliems piliečiams, kurie buvo galimai neblaivūs, leista balsuoti. Socialdemokratų duomenimis, vienas iš jų neturėjo asmens dokumento, į šią apylinkę autobusu atvežta ir rinkėjų grupė, kurie su savimi turėjo lapus - juose buvo pažymėta partija ir nurodyti skaičiai.

J. Butkevičienė jau anksčiau yra besikreipusi į VRK dėl Šalčininkuose ribojamos politinės reklamos.

Preliminariais VRK duomenimis, per sekmadienį vykusius savivaldos rinkimus Šalčininkų rajono meru vėl perrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir politinės partijos Rusų aljansas iškeltas Zdzislavas Palevičius.