Abu buvę administracijos direktoriai prokurorų akiratin papuolė dėl būsto išpirkimo šeimoms, kurios turėjo išsikraustyti iš butų, pagal įstatymą grąžintų ankstesniems savininkams.

V. Gudėnas žurnalistams prieš VRK posėdį teigė, esą prokurorai aikštėn kelia ketverių metų senumo istoriją.

„Nesuprantu, kodėl ketverių netų senumo dokumentas yra ištrauktas į viršų. Jame surastos klaidos. Tai yra eilinis dokumentas, be jokių pastabų ar perspėjimų, kad tai yra blogas dalykas“, - kalbėjo konservatorius.

Jis teigė esąs kaltinamas, kad būsto išpirkimą patvirtinančiu įsakymu valstybei padarė 280 tūkst. Lt žalą.

„Savijauta yra, na, įdomi. Jeigu aš esu 62-asis sąraše, matyt, tai kažkam svarbu“, - užuominas apie politikavimą dėstė V. Gudėnas.

Jis teigė kol kas nebuvęs apklaustas. Konservatorius taip pat teigė, jog būtų nedalyvavęs rinkimuose, jei būtų žinojęs, kad teisėsauga jam meta tokius įtarimus.

„Jokioje gaujoje aš nedalyvavau. Tegul prokurorai dabar įrodinėja“, - pridūrė V. Gudėnas.

Analogiškos pozicijos laikosi ir liberalcentristas R. Stanionis.

„Mano situacija labai keista. Aš apie viską sužinojau iš žiniasklaidos. Iki šiol nėra man teiktas nei pakvietimas, nei esu informuotas, apie ką kalba“, - sakė buvęs administracijos vadovas.

Jis teigė prokurorams užkliuvęs dėl analogiško sprendimo, susijusio su būsto išpirkimu. Esą jo byla pradėta 2009 m., o pats politikas per trejus metus net nebuvo apklaustas.

Abiejų politikų teisinės neliečiamybės panaikinimo siekia Kauno apygardos prokuratūra.

Prokuroras Arūnas Purvainis VRK posėdyje sakė, kad nepanaikinus neliečiamybės, kandidatui į Seimą negalima pareikšti įtarimų, o taip pat – jo apklausti.

Anot jo, R. Stanionis įtariamas piktnaudžiavimu ir didelės vertės turto iššvaistymu.

Prokuroro žodžiais, įtarimai grindžiami tuo, jog vykdant valstybės garantiją, „buvo nepagrįstai didesnėmis nei numatyta tvarkoje rinkos kainomis nupirkti būstai“. Esą buvo reikalaujama būstus išpirkti ne didesne nei rinkos kaina, o šio reikalavimo laikytasi nebuvo. Taigi būstus savivaldybė esą nupirko gerokai didesnėmis nei rinkos kainomis.

„Vadovaujantis principu „kiek paprašė, tiek sumokėjo“, buvo permokėta keliskart daugiau“, - sakė A. Purvainis.

Nuostolių esą patyrė ne tik valstybė, bet ir būstų naujakuriai, kuriuos užgulė papildoma finansinė našta.

A. Purvainis teigė, jog galimos nusikalstamos veikos senos, tačiau ikiteisminis tyrimas R. Stanionio byloje pradėtas „dėl visai kito epizodo“. Esą tyrimas išsiplėtė ir tik tada palietė liberalcentristą. Kandidatas į Seimą prukurorų akiratyje esą atsidūrė tik šiais metais.

Prokuroras prašė VRK leisti abu politikus patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jų laisvę. Vis dėlto jis teigė, jog suėmimas nėra būtinas.

R. Stanionis VRK teigė abejojantis, ar tai nėra politizuota byla. Esą prokurorai viešumon kaltinimus galėjo mesti ir vėliau – po rinkimų. Politikas prisiekinėjo nieko neteisėto nepadaręs. Jis teigė neprieštauraujantis teisinės neliečiamybės panaikinimui.

VRK narys Jonas Udris pasiūlė neliečiamybę naikinti su tam tikra išlyga – sprendimui įsigaliojant tik pirmadienį, po rinkimų. Prokuroras A. Purvainis teigė, jog toks VRK sprendimo įsigaliojimas ikiteisminiam tyrimui neturėtų kliudyti.

VRK liberalcentristo imunitetą atėmė 11 balsų dauguma, 3 komisijos nariai susilaikė. R. Stanionis neliečiamybės neteks iškart po rinkimų savaitgalio.

V. Gudėno atveju, prokuroras A. Purvainis nurodė, kad konservatorius figūruoja tame pačiame ikiteisminiame tyrime, kaip ir R. Stanionis. Tiesa, konservatorius dar iki tapdamas kandidatu į Seimą esą turėjo įtariamojo statusą.

V. Gudėnas taip pat įtariamas piktnaudžiavimu bei didelės vertės turto iššvaistymu, lygiai taip pačiai permokant už savivaldybės išperkamą būstą.

A. Purvainis teigė, jog konservatoriaus suimti kol kas neplanuojama – tiesiog reikalingas imuniteto panaikinimas, kad buvęs administracijos vadovas galėtų būti apklaustas.

Pats V. Gudėnas VRK teigė, jog pranešimas apie įtarimą jam buvo „surašytas ir įbruktas“. „Apklaustas nebuvau ir įtariamuoju nesijaučiu“, - sakė konservatorius.

Jis teigė prokurorų veiksmuose įžvelgiantis politikavimą, tačiau neliečiamybės panaikinimui neprieštarausiantis.

Kaip ir R. Stanionio atveju, VRK konservatoriaus neliečiamybę nutarė naikinti nuo pirmadienio, spalio 15 d. Už tokį sprendimą balsavo 9 VRK nariai, susilaikė 3.