Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nutarė kandidatais į Seimo narius neregistruoti 11 asmenų, nenurodžiusių buvusio teistumo.

Trims politikams VRK leido papildyti anketas, nes jie buvo pažymėję, kad yra teisti, tačiau neišvardijo visų Baudžiamojo kodekso straipsnių, dėl kurių buvo pripažinti kaltais.

Dauguma Rinkimų komisijos narių nusprendė, kad tokie asmenys nesiekė nuslėpti teistumo, todėl gali pataisyti savo anketas. Su tokia pozicija nesutiko trys VRK nariai – Tauras Rutkūnas, Aistė Žilinskienė ir Andrius Puksas. Jų teigimu, teismai yra išaiškinę, jog įstatymai nenumato galimybės tikslinti pareiškinių dokumentų.

Ketvirtadienį VRK posėdyje dalyvavę kai kurie kandidatai teigė neteisingai supratę anketos reikalavimus, kiti tvirtino susidūrę su techninėmis kliūtimis – jų įrašai apie teismų nuosprendžius nebuvo išsaugoti elektroninėje sistemoje, pora politikų sakė manę, kad baudą gavo ne už baudžiamąjį nusikaltimą, o už administracinį nusižengimą.

Dalyvauti Seimo rinkimuose siekė asmenys, teisti už tarnybos pareigų neatlikimą, melagingų parodymų davimą, neapykantos skatinimą ir kurstymą smurtauti, apgaulingą ar aplaidžią buhalterinę apskaitą, šmeižimą.

VRK narys Tauras Rutkūnas pranešė, kad dalyvauti Seimo rinkimuose pageidavo 62 įvairiais laikotarpiais teisti asmenys.

„Daug kandidatų nenurodė, kad teisti užsienyje, bet to ir neprivalėjo padaryti“, – tvirtino jis.

VRK narės Svetlanos Misevičienės nuomone, tai, kad kandidatams nereikia nurodyti teistumo užsienyje, yra įstatymo spraga.

„Neužtikrintas kandidatų lygiateisiškumas, kadangi yra tokie kandidatai, kurie padarė nusikalstamas veikas užsienyje, tačiau jų nėra tame sąraše. Tos nusikalstamos veikos padarytos tokios, kad jeigu rinkėjas žinotų, kokias padarė nusikalstamas veikas, tikrai nebalsuotų už jį“, – sakė ji.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, kiekvienas kandidatas privalo viešai paskelbti, jeigu jis po 1990 metų kovo 11 dienos Lietuvos teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos. Taip pat kandidatai anketoje privalo nurodyti, jeigu bet kada buvo nuteistas už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą. Šis reikalavimas apima ir užsienyje priimtus nuosprendžius.

Kandidatas anketoje privalo parašyti nuosprendžio priėmimo vietą, valstybę, teismo pavadinimą, datą ir visas nusikalstamas veikas, už kurias buvo nuteistas.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.