VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė paaiškino, kad komisijos narys norėjo gauti darbo užmokestį už informacijos paiešką valdymo sistemoje, ir suabejojo, ar tai yra tikrai tas darbas, už kurį reikėtų mokėti mokesčių mokėtojų pinigus.

Iš DELFI gauto dokumento kopijos matyti, kad komisijos nariui buvo nubrauktos valandos už dalyvavimą mokymuose bei pasiūlymų teikimą dėl VRK veiklos reglamento, pasitarimo dėl šio reglamento ir darbo vietos techninio paruošimo, darbą su dokumentais.
Komisijos nario atlikto darbo turinys

Dilemą, ar darbo užmokesčio mokėjimo tvarka užtikrina galimybę VRK nariams jaustis nepriklausomiems nuo VRK vadovo malonės, prašoma nagrinėti Vilniaus apygardos administracinio teismo.

Tokia tvarka, kai VRK nariams kiekvieną mėnesį mokamas ne fiksuoto, o kintančio dydžio atlyginimas, kuris priklauso nuo darbui skirto laiko, buvo ir Zenono Vaigausko vadovaujamoje VRK. Tačiau konservatorių į komisiją deleguoto V. Semeškos tvirtinimu, tai nereiškia, kad ji tokia turi ir likti.

„Tokia tvarka perimta, kaip ir biudžeto klausimas – vadovaujant Z. Vaigauskui komisija niekada jo netvirtino, taip ir pasiliko. Tačiau tai nereiškia, kad jei buvusi parduotuvės vedėja namo parsinešdavo dešrelių nesumokėjusi, tai ir kita vedėja turi tą patį daryti“, –kalbėjo V. Semeška.

Tvarką laiko ydinga

VRK narys dabartinę tvarką laiko ydinga. Jo nuomone, ji leidžia VRK pirmininkui turėti patogų įrankį, kuriuo naudodamasis jis gali įtakoti sprendimų priėmėjus per darbo užmokestį.

Jis pats teismui pateikė duomenis, kur matyti, kad jam darbo valandos buvo išbraukytos. VRK narys neatmeta, kad tai galėjo būti susiję ir su jo kritiškais pasisakymais posėdžių metu.

„Man sunku pasakyti, man to niekada nedetalizavo, bet aš manau, kad tai yra visiškai neetiška, ir yra logiškas klausimas, kokiu pagrindu tas daroma“, – sakė V. Semeška.

VRK narys neslėpė, kad jis vis kėlė nepatogius klausimus, kodėl VRK netvirtina biudžeto, kaip kolegialus organas, taip pat pasisakydavo dėl tyrimų, darbo grupių sudarymo.

„Mano nuomone, darbo grupės turi būti sudaromos posėdžiuose, o ne kažkur kabinete, jos turi būti įforminamos sprendimuose. Atėjęs į VRK spalio pradžioje ar rugsėjo pabaigoje išsakiau pasiūlymų, kaip skaidrinti tą komisiją, vadovaujantis viešumo principu“, – sakė V. Semeška.

Pasak jo, pagal dabartinę tvarką gautųsi, kad esą jis turėtų nekelti nepatogių klausimų, ir jam išdirbtos valandos, galbūt, niekada nebus braukiamos.

„ Aš prarandu savo nepriklausomumą ir nešališkumą. Kiti nariai lygiai taip pat. Jeigu teismas išaiškintų, kad mums, taikant įstatymą, priklauso pareiginė alga, ką aš ir prašau įrodyti, tai tie nariai galėtų veikti nepriklausomai ir nešališkai nuo pirmininkės malonės“, – sakė V. Semeška.

Sako, kad tik taiko įstatymą

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė paaiškino, kad VRK įstatymas numato, kad komisijos nariams darbo užmokestis mokamas remiantis valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymu, pagal kurį pareigūnams, komisijos nariams apmokama proporcingai dirbtam laikui.

„Nuolat komisijoje dirbantys asmenys yra komisijos pirmininkas ir pavaduotojai, jeigu komisijos pirmininkas teikia, ir jie sutinka. Visi kiti komisijos nariai turi savo pagrindinius darbus, ir ne po vieną, ir tas darbas komisijoje apmokamas proporcingai dirbtam laikui“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Pasak pirmininkės, klausimas, ar komisijos nariams turėtų būti mokamas fiksuotas darbo užmokestis, turi būti teikiamas įstatymų leidėjui.

„ Jeigu tai bus numatyta, tai tikrai komisija to laikysis. Šiandieną mes matome aiškiai parašyta, kad mokama proporcingai dirbtam laikui. Kiek vienas komisijos narys dirba, kiek jis skiria savo laiko darbui, už tai yra apmokama“, – dėstė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė pastebėjo iš V. Semeškos pasisakymų, kad jis įžvelgia šioje vietoje problemą, ir, kaip galimą sprendimo būdą, mato galimybę per komisijos posėdį pasitvirtinti aprašą, kas už kokius darbus yra atsakingas.

„Mes kiekvieno rašto nenunešime į komisijos posėdį, nepaklausime, kas norėtų, galėtų parašyti atsakymą į tą raštą, tačiau išskirstome tuos darbus. Jeigu ponas Semeška nori dirbti, tai aš jau ne kartą jam minėjau – mielai prašom, tegul rengia atsakymus“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pasak VRK pirmininkės, pagal V. Semeškos teismui pateiktus dokumentus matyti, kad jis nori gauti darbo užmokestį už informacijos ieškojimą valdymo sistemoje.

„Mes tokiam komisijos nariui, kuris buvo užsirašęs, kad nori gauti atlyginimą už informacijos paiešką VRK interneto svetainėje, sakėm, kad turbūt čia yra nelabai tas darbas, už kurį reikėtų mokesčių mokėtojų pinigus mokėti. Yra raštai, susirašinėjimai, atstovavimai, teisme, komitetuose, darbo grupėse, tai niekam klausimų nekelia“, – sakė L. Matjošaitytė.