„Visi kalbėjo ir visi pasakė vieną tokią pačią frazę, tik galbūt skirtingais žodžiais: „mes suprantame, kad mes esame labai atsakingoje pozicijoje ir labai atsakingai turime dirbti, bet mes turime tęsti darbą“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas neneigė išgirdęs iš komisijos narių pastabų dėl komisijos darbo organizavimo.

„Kai kuriuos klausimus gludinti reikia, sutarėme, kokia forma bandyti dirbti kitaip ir kaip spręsti klausimus, kad atskiri komisijos nariai negalvotų, kad jie ignoruojami atskirais klausimais, kad nesuteikiama informacija. Tiesiog sprendimo būdai galbūt bus kitokie ir manau, kad komisija susitars“, – teigė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė iš dviejų susitikime dalyvavusių narių „gana ryškiai girdėjo“, kad jie nepasitiki VRK pirmininke Laura Matjošaityte.

„Bet jie visi pasakė tą patį, kad komisija turi toliau tęsti darbą“, – sakė V. Pranckietis.

Norėtų, kad nariams VRK būtų pagrindinė darbovietė

Seimo pirmininkas sutiko, kad norinčių tirti paprastus skundus VRK trūksta. Esą taip yra todėl, kad nariams VRK nėra pastovi jų darbo vieta.

„Šitą dalyką mes turėtume, turbūt, spręsti taip pat įstatymu, kad žmonėms tai taptų pagrindinis darbas. Dabar jie lyg ir yra apmokami tik dalinai, pagal tai, kaip yra jiems skiriama kokia nors užduotis. Jeigu žmonės galėtų dirbti, kaip Vyriausioje tarnybinės etikos komisijoje, pastoviai, tai jie atsakytų į daug daugiau klausimų. Ir terminai turėtų būti taip pat nustatyti trumpesni, tada daug greičiau tie klausimai vystytųsi, ir gautų visuomenė atsakymus“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkui nekyla abejonių, kad šiai VRK pavyks suorganizuoti trejus kitais metais vyksiančius rinkimus.

„Komisijos psichologė būsena ir šiandien yra taisoma, o dėl kompetencijos neabejoju, tai yra labai kompetentinga komisija“, – sakė V. Pranckietis.

Antradienį Seimo pirmininkas žada susitikti ir su opozicinių frakcijų atstovais.

Pradeda ruoštis rinkimams

VRK pirmininkė teigė esanti pasirengusi spręsti kylančias problemas, kad jos netrukdytų priimti svarbius sprendimus, ruoštis 2019 metų trejiems rinkimams.

„Šiuo metu VRK aktyviai svarsto klausimus ir dėl rinkėjų aktyvumo problemos sprendimo, ir pradedame kitus pasiruošimo darbus“, – sakė L. Matjošaitytė.

Ji teigia šiuo metu jaučianti Seimo pirmininko palaikymą. Su premjeru ir prezidente L. Matjošaitytė teigia nebendravusi.

Komisijos pirmininkė sutiko, kad nėra normali praėjusią savaitę susidariusi situacija, kai dauguma svarstytų skundų, klausimų buvo atidėti ateičiai, nes neatsirado, kas norėtų juos tirti.
„Ta situacija yra nenormali. Turėtų atsirasti komisijos narių, kurie vienus ar kitus klausimus spręstų. Mes tas problemas matome ir jas spręsime, kalbėsimės su komisijos nariais, kodėl atsitinka taip, kad vieno ar kito klausimo jie nenori imtis nagrinėti. Visi klausimai turi būti išspręsti“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė teigė, kad komisijos narius veikai ypač didelis visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys ir baimė būtų apkaltintais interesų konfliktais.

„Iš visuomenės ir žiniasklaidos kilęs susidomėjimas šiuo metu komisijoje atliekamais tyrimais paskatino tai, kad vienas komisijos narys yra apskundžiamas vienai tarnybai, kitas narys – kitai, kaltinama (pagrįstai ar nepagrįstai tarnybos atsakys), kad pažeisti vieši ir privatūs interesai, ir visi tie klausimai keliami. Tai skatina komisijos narius atsitraukti ir nenagrinėti tų klausimų, kad nebūtų apkaltinti ir jie tam tikru interesų konfliktu“, – sakė L. Matjošaitytė.

Komisijos pirmininkė žada kalbėtis su nariais, išsiaiškinti problemas, ir patikino, kad jeigu vienas ar kitas komisijos narys išsakys abejones dėl galimo interesų konflikto svarstant konkrečius klausimus, tai jam nebus deleguojami tų sprendimų priėmimai.

Neigia, kad „valstiečių–žaliųjų“ atstovei suteikiamos išskirtinės teisės

VRK pirmininkė neįžvelgia, kad „valstiečių–žaliųjų“ deleguotai atstovei Jonei Valčiukienei būtų suteikiamos išskirtinės teisės komisijoje.

„Sutapimų aš šioje vietoje neįžvelgiu, galbūt taip ir atrodo“, – sakė L. Matjošaitytė.

Ji paaiškino, kad VRK nariai vyko susipažinti su Specialiųjų tyrimų tarnybos medžiaga dėl liberalų partijos. „Jeigu bus ir daugiau komisijos narių, kurie nori susipažinti su medžiaga, bet nespėjo, pamiršo, tikrai ieškosime galimybių bendradarbiauti su tarnyba ir prašytis į svečius, kad būtų susipažinę komisijos nariai“, – sakė L. Matjošaitytė.

Kovo 22 dieną VRK planuoja pasisakyti dėl „Naisių žemės“ leidinio ir dėl „Naisių vasaros“.

Komisijos nariai kalbėjo ir apie problemas

Konservatorių į komisiją deleguotas Vilius Semeška teigė, kad susitikimo su Seimo pirmininku metu komisijos nariai išsakė daug nuogąstavimų dėl būsimų rinkimų organizavimo.

„Ne visi komisijos nariai išreiškė pasitikėjimą. Aš neskaičiavau, kiek narių išreiškė nepasitikėjimą, bet keli nariai labai kategoriškai pasisakė apie esamą problematiką. Tiesa, reikia pripažinti, kad tiek Seimo pirmininkas, tiek VRK pirmininkė (bent jau toks susidarė įspūdis) daug ką suprato, ir pažadėjo daug ką pakeisti komisijoje, ypač kas liečia viešumo, kolegialumo, lygiateisiškumo principus, ar taip bus – didelis klausimas šiandien“, – sakė V. Semeška.

Jis teigė per susitikimą, kalbėjęs, kad komisijos nariai yra kompetentingi, tačiau teigė paminėjęs ir liaudišką posakį, kad „žuvis pūva nuo galvos“, ir, pasak VRK nario, reikėtų pagalvoti, ar ši pirmininkė dar gali dirbti.

Pasak komisijos nario, šiuo metu sunku atsakyti į klausimą, ar L. Matjošaitytė gali dirbti toliau.

„Ji turi pademonstruoti visai kitus – tiek vadybinius, tiek pasitikėjimo gebėjimus, ir, galbūt, labai greitoje ateityje mes pamatysime per posėdžius, ar kas nors pasikeitė“, – sakė V. Semeška.

Liberalų į komisiją deleguotas Maksimas Reznikovas suabejojo, ar komisijos narių didelio noro dirbti užteks.

„Labai svarbus yra visuomenės, politinių partijų pasitikėjimas, ir komisija negalės dirbti, jeigu neturės autoriteto. Tai yra pagrindinė problema“, – sakė M. Reznikovas.

Pasak jo, idealiu atveju VRK turėtų turėti visų pasitikėjimą – ne tik valdančiųjų.

„Rinkimuose dalyvauja visos partijos, visų interesas yra tas pats, kad rinkimai būtų skaidrūs, rinkimų taisyklės būtų lygios visiems, ir tai yra būtina sąlyga“, – sakė M. Reznikovas.

Komisijos narys teigė norįs pasitikėti VRK pirmininke, tačiau, pasak jo, to noro gali ir neužtekti.

„Man asmeniškai noras dirbti ir pasitikėti yra svarbus. Ne man vertinti, kas turėtų atsitikti, kad pasikeistų visuomenės nuomonė, bet kritikos matome labai daug. Turėtų mažėti kritikos ir daugėti palaikymo. Tam reikia daugiau komunikacijos, daugiau atvirumo, vienodų sąlygų visoms partijoms“, – sakė M. Reznikovas.

Skundai – iš abiejų pusių

Ginčai dėl VRK veiklos, kuriuose nepasitenkinimą komisijos veikla reiškia opozicinės partijos, tęsiasi jau kur laiką. Paaiškėjus, kad VRK pirmininkė galimai nuslėpė tyrimo medžiagą, susijusią su „valstiečių“ neteisėta politine reklama, daug kritikos pareiškė tiek Prezidentė Dalia Grybauskaitė, tiek opozicijoje esančios partijos, rašo ELTA.

Prezidentė vasario pabaigoje, komentuodama kilusias diskusijas dėl VRK, ragino išsklaidyti visas kylančias abejones ir užtikrinti skaidrumą. Tuo tarpu opozicijoje esančios frakcijos, taip pat abejodamos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės veiklos skaidrumu, kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, ragindamos L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų.

Tačiau V. Pranckietis, susitikęs su VRK vadove, pareiškė, kad yra įtikintas tuo, jog L. Matjošaitytė savo pareigas atlieka gerai.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl L. Matjošaitytės galimai nusikalstamos veikos. Politikas prašė atlikti tyrimą bei nustatyti, ar L. Matjošaitytė, siekdama naudos sau – tapti VRK pirmininke – mainais į nominaciją ir didžiausios valdančiosios LVŽS frakcijos palaikymą jos kandidatūrai, galimai neįsipareigojo nuslėpti R. Karbauskiui ir LVŽS nepalankų tyrimą bei VRK išvadą.

„Valstiečiai–žalieji“ taip pat kreipėsi į prokurorus dėl trijų praėjusios kadencijos VRK narių – Justino Žilinsko, Elenos Masnevaitės ir pirmininko Zenono Vaigausko. „Valstiečiai–žalieji“ įtaria, kad jie, piktnaudžiaudami tarnyba ir tinkamai neatlikdami savo pareigų, vilkino tyrimą dėl politinės reklamos.

Į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją kreiptasi dėl penkių komisijos narių: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kreipėsi dėl Aistės Žilinskienės, Seimo pirmininko pavaduotojas, „valstietis–žaliasis“ Arvydas Nekrošius – dėl Viliaus Semeškos, Seimo opozicinių partijų frakcijos – dėl Vincento Vobolevičiaus, Jonės Valčiukienės ir komisijos pirmininkės L. Matjošaitytės.