Pats A. Šedžius VRK pateiktoje anketoje teistumo užsienyje nenurodė. Politikas su Lietuvos socialdemokratų darbo partija ketino siekti Šiaulių miesto savivaldybės tarybos mandato.

Partijos atsakingasis sekretorius Alvydas Sakavičius DELFI sako, kol kas neturįs nei informacijos apie VRK sprendimą, nei ką nors žinąs apie bendrapartiečio teistumą užsienio valstybėje.

Šedžius: tapau aplinkybių auka

Su DELFI pats susisiekęs A. Šedžius sako, kad tapo aplinkybių auka. Politikai mielai sutiko paaiškinti aplinkybes, kaip viskas vyko Airijoje.

Pasak A. Šedžiaus, viskas nutiko 2016-ų metų spalio 7-ą dieną. Jis, kaip Šiauliuose įsikūrusios bendrovės „Manukas“ rinkodaros vadovas ir įgaliotas asmuo, kartu su su įmonės vairuotoju nuskrido į Airiją sutvarkyti elektroniniame aukcione nupirkto automobilio „BMW 320“ dokumentų ir pargabenti automobilio į Lietuvą.

Pasak A. Šedžiaus, nors jie ir buvo jau įsigiję automobilio draudimą, tačiau, kaip teigia politikas, minėtas draudimas įsigaliojo tik sekančią dieną.

„Vairuotojas Linas to nežinojo ir su minėtu automobiliu važiavo, skubėjo į keltą. Aš tuo metu net nebuvau tame automobilyje, buvau mieste. Kadangi minėtame greitkelyje sudėta vaizdo kameros, jos nuskenavo BMW numerius ir matė, kad automobilis neturi galiojančio draudimo. Tai policija ir sustabdė tą automobilį kelyje“, - sakė A. Šedžius.

Anot politiko, kadangi įmonės vairuotojas nekalbėjo angliškai, tai jis telefonu paskambino pačiam Andriui ir pasakė, kad jį sustabdė policija.

„Aš pasiėmiau taksi ir privažiavau prie jų, ten manęs paklausė, kas aš toks, pasakiau, kad esu įgaliotas įmonės atstovas. Buvo paaiškinta, kad automobilis neturi galiojančio draudimo ir yra sulaikomas į saugojimo aikštelę, o mes kitą dieną turėjome prisistatyti į vietos magistrato teismą“, - apie tai, kas nutiko Airijoje, pasakojo A. Šedžius.

Teisme, anot jo, teisėjas Andriaus paklausė, ar jie turėsiantys pinigų sumokėti teismo skiriamai baudai. Šis atsakė, kad turės.

Iš viso buvo paskirta 90 svarų bauda: 15 svarų – už tai kad nebuvo galiojančio draudimo, ir 75 svarai – už tai, kad automobilis neturėjo techninės apžiūros.

„Mus nuvedė pas sekretorę teismo, jai sumokėjau grynais 90 svarų, bet jokio dokumento apie tai negavau. Negavom nei vienas ir jokio dokumento apie tai, kad vyko pats posėdis ir koks sprendimas ir kam priimtas“, - tikino A. Šedžius.

VRK sprendimą skųs teismui

Anot A. Šedžiaus, antradienio VRK sprendimą jis skųs Lietuvos teismui administracine tvarka, ir prašys, kad būtų pripažinta, jog Airijoje skirta bauda ir teistumas būtų pripažinti ne jam, kaip fiziniam asmeniui, o juridiniam asmeniui - bendrovei „Manukas“.

„Lietuvoje toks pažeidimas užtrauktų tik administracinę baudą, o Airijoje tai yra traktuojama kaip nusikalstama veika. Tačiau toks sprendimas mano atžvilgiu yra neteisingas, mat aš nei to automobilio vairavau, nei jame sėdėjau, o tik tapau aplinkybių auka“, - sakė A. Šedžius.
Politikas teigia, kad šiandien priimtas VRK sprendimas pašalinti jį iš rinkimų kovos yra skaudesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Griūva mano visa politinė karjera! Šiandien man VRK siūlė leisti pataisyti anketą, įrašant teistumą. Tačiau tuomet aš turėčiau savo rinkimų anketoje ir plakatuose žymėti, kad esu teistas. O aš nenoriu būti teistas“, - sakė A. Šedžius.

Keturias politines partijas pakeitęs A. Šedžius didžiojoje politikoje – nuo 2007-ųjų, kai buvo pirmą kartą išrinktas Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nariu. 2008 - 2012 metais politikas nuo Lietuvos socialdemokratų partijos buvo išrinktas į Seimą.

2018-ais metais A. Šedžius prisijungė prie Gedimino Kirkilo įkurtos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos. Jis iki antradienio buvo šios partijos iškeltas kandidatu į Šiaulių miesto savivaldybės merus ir vedė visą socdarbiečių rinkiminį sąrašą į Šiaulių miesto savivaldybės tarybą.