Savo sprendimu VRK pripažino, kad Europos Sąjungos piliečių iniciatyva „Kailiams Europoje NE“ surinko 49 650 Lietuvos Respublikos piliečių pritarimo pareiškimų bei išdavė sertifikatą, kuriuo patvirtinamas galiojančių pritarimo pareiškimų skaičius.

Pasak VRK, patikrinti buvo perduota daugiau kaip 53 tūkst. elektroninių pritarimo šiai iniciatyvai pareiškimų, tačiau pareiškimus patikrinusi pagal Gyventojų registro duomenis VRK nustatė tam tikrų neatitikimų, pavyzdžiui, asmens kodo duomenų nebuvimas, pritarimo pareiškimus buvo pateikę ne Lietuvos Respublikos piliečiai arba piliečių pritarimo pareiškimai buvo pateikti daugiau kaip vieną kartą, informuojama VRK pranešime žiniasklaidai.

Tai yra didžiausio Lietuvos piliečių palaikymo sulaukusi Europos piliečių iniciatyva per visą 11 metų laikotarpį, kai Europos Sąjungos piliečiai gali naudotis teise, suteikiančia jiems svaresnį balsą formuojant ES politiką tokiu būdu, skelbia VRK.

VRK nurodo, kad „Kailiams Europoje NE“ iniciatyvos organizatorių tikslas – uždrausti Europos Sąjungoje laikyti ir žudyti gyvūnus dėl jų kailio. Taip pat siekiama, kad ūkiuose užaugintų gyvūnų kailiai ir gaminiai, kuriuose yra tokio kailio, būtų draudžiami tiekti į ES rinką.

Iniciatyvos koordinatoriai ragina Europos Komisiją uždrausti Europos Sąjungoje prekiauti ūkiuose išaugintų gyvūnų kailiais ir iš jų pagamintomis prekėmis.

Iš viso iniciatyvos koordinatoriai turėjo surinkti bent 1 milijoną ES piliečių pritarimo pareiškimų.

ELTA primena, kad antradienį po vykusio svarstymo Seimas taip pat pritarė įstatymo projektui dėl kailinių žvėrelių fermų Lietuvoje uždraudimo. Juo siūloma drausti auginti ir žudyti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio.

Po pritarimo iniciatyvai, bus notifikuota Europos Komisija, procesas truks 3 mėnesius. Jei Komisija pastabų neturės, įstatymo projektas keliaus atgal į Seimą galutiniam priėmimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją