VPT pažymi, kad vertinti įstaigos „Pirmoji kava“ sprendimus nėra tarnybos kompetencija, kadangi ši viešoji įstaiga neatitiko Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, neprivalėjo vykdyti viešųjų pirkimų, nors tai ir darė. Vis dėlto tarnyba pateikė pastebėjimus, susijusius su Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamais projektais.

„Įvertinus projektų ir pirkimų įvykdymo aplinkybes, aprašytas išvadoje, taip pat įvertinus pirkimuose konkurenciją ribojančius reikalavimus, Tarnybai kilo įtarimas, kad minėti ES finansuojami projektai buvo vykdyti neskaidriai, siekiant neteisėtai gauti ir pasinaudoti ES finansinės paramos lėšomis, o atsakingų asmenų, susijusių su projektų vykdymu, veiksmuose galimai yra korupcijos apraiškos požymių“, – nurodo VPT.

Tarnyba tyrimą atliko po 15min.lt publikacijos bei po Seimo „valstiečių“ frakcijos atstovo Naglio Puteikio kreipimosi.

„Pirmoji kava“ steigėjas ir savininkas yra Jogaila Morkūnas.

Kaip teigia VPT, „Pirmoji kava“ ir Europos socialinio fondo agentūra 2011-ųjų rugpjūtį sudarė projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“, administravimo sutartį – pagal ją „Pirmoji kava“ turėjo parengti 128 laidas „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. 15min.lt anksčiau skelbė, kad „Pirmoji kava“ tuomet iki 2015-ųjų užsitikrino per 850 tūkst. eurų finansavimą ES lėšomis.

Nuo 2016-ųjų „Pirmoji kava“ pinigus „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidai gauna iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) valdomo Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC). Projektą vykdo vienintelė pirkimų dalyvė ir laimėtoja „TV Play“ – jos steigėjas ir vadovas, prodiuseris Laurynas Šeškus šią savaitę pranešė, kad kompanija kovą pakeitė pavadinimą į „Nord Play“.

Tarnyba išvadoje konstatavo, kad pirkimų dokumentų sąlygos buvo parengtos taip, jog laimėtų konkretus tiekėjas – būtent „TV Play“: viešieji pirkimai laidos kūrimui organizuoti 2011-aisiais, prieš tai jau tris metus laidai esant eteryje, o potencialiems kūrėjams keliama sąlyga buvo, jog šie turi turėti trejų metų patirtį kuriant šią laidą. Tokią patirtį turėjo tik „TV Play“ darbuotojai.

Taip pat pažymima, kad „Pirmoji kava“ su laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ koncepcijos autoriumi Laurynu Šeškumi bendradarbiauja dar nuo 2008-ųjų – tuomet partneriai ir laimėjo Lietuvos radijo ir televizijos konkursą, leidusi laidai išvysti eterį. Ji rodoma iki šiol.

„Daugiausia klausimų kyla su finansavimo skyrimu tai institucijai, kuri nebuvo nei idėjos savininkė, nei projekto vykdytoja. Paskui buvo imituojami pirkimai, nuo 2009-ųjų LRT turi prekinį ženklą. Tai išeina iš viešųjų pirkimų ribos, todėl medžiagą ir atiduodame kitoms institucijoms“, – BNS sakė D. Vilytė.

Viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ direktorė Julija Matulaitė yra gavusi atlyginimą iš šios įstaigos skelbtus pirkimus kasmet laiminčios bendrovės „TV Play“.