"Nemanau, kad aš, kaip svečias, besilankantis Lietuvoje tik vieną dieną, galėčiau kalbėti apie konkrečias detales, liečiančias koalicinę Vyriausybę, tačiau manau, kad Lietuva išliks politiškai stabili", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė H.Koehleris.

Jis akcentavo "puikią" Lietuvos ekonominę raidą, pridūręs, kad įdėtos pastangos pasiteisino. "Šis ekonominis augimas padės spręsti ir socialines problemas", - tikino H.Koehleris.

Jis taip pat gyrė Lietuvą už spartų Europos Konstitucijos ratifikavimą. "Vokietija džiaugiasi, nes greitu ratifikavimu Lietuva parodė, kad sveikina Europos Konstituciją ir siekia aktyvinti eurointegraciją", - sakė Vokietijos prezidentas.

H.Koehlerio teigimu, jo šalis ES Konstitucinę sutartį turėtų ratifikuoti kitąmet parlamente.

Lapkričio 12 dieną Seimui ratifikavus spalio 29 dieną Romoje pasirašytą ES Konstituciją, Lietuva tapo pirmąja tai padariusia Bendrijos nare. Prezidentas Valdas Adamkus įstatymą dėl ES Konstitucijos sutarties ratifikavimo pasirašė praėjusį penktadienį.

Spalio 29 dieną Romoje visų Bendrijos šalių pasirašyta Sutartis dėl Konstitucijos Europai įsigalios tik tada, kai ją ratifikuos visos 25 ES narės. Vienos jų šiuo klausimu balsuos nacionaliniuose parlamentuose, kitos rengs referendumus.

"(Šiuo vizitu-BNS) aš norėjau įnešti savo asmenį indėlį į tai, kad Baltijos šalys ir jų žmonės gerai jaustųsi išsiplėtusioje ES (...), parodyti, kad jos turi balsą, kuris bus išgirstas ES", - kalbėjo H.Koehleris.

Jis pasisakė už aktyvesnį Baltijos jūros regiono valstybių bendradarbiavimą, ypač aplinkosaugos srityje.

Spaudos konferencijoje ir Vokietijos, ir Lietuvos prezidentai ypač akcentavo būtinybę skatinti tiesioginius žmonių kontaktus. "Svarbu, kad žmonės susitiktų, susipažintų", - pabrėžė H.Koehleris.

Pasak Lietuvos vadovo V.Adamkaus, Vokietijos kolegai jis pristatė Lietuvos santykius su Rusija ir Baltarusija, buvo aptarti sekmadienį vykę Ukrainos prezidento rinkimai.

H.Koehleris domėjosi, kaip įgyvendinami susitarimai dėl Kaliningrado tranzito, ir gavo V.Adamkaus užtikrinimą, kad tiek prekių, tiek keleivių tranzitas į Kaliningradą per Lietuvos teritoriją vyksta sklandžiai.

Kaip pranešė Lietuvos prezidento spaudos tarnyba, V.Adamkaus ir H.Koehlerio susitikime didelis dėmesys buvo skirtas tarptautiniams energetikos projektams - naujai dujotiekio linijai iš Rytų į Vakarus per Lietuvą, elektros jungties nuo Lietuvos Vakarų Europos link tiesimui.

V.Adamkus išreiškė viltį, kad Vokietija, kaip viena didžiausių dujų vartotojų, priimdama strateginius sprendimus, atsižvelgs ir į Lietuvos ekonominio ir energetinio saugumo interesus.

Susitikime V.Adamkus taip pat padėkojo Vokietijos prezidentui už šios šalies sprendimą nuo kitų metų liepos 1-osios atsiųsti savo karinius lėktuvus patruliuoti Baltijos šalių oro erdvėje.

Gavęs kvietimą kitąmet su vizitu atvykti į Vokietiją, V.Adamkus sakė su džiaugsmu jį priėmęs.

Kaip numato diplomatinis protokolas, Lietuvos ir Vokietijos prezidentai apsikeitė dovanomis - V.Adamkus H.Koehleriui įteikė proginių sidabrinių monetų rinkinį, bronzinę skulptūrą "Banga", o pats gavo paveikslą.

Lenkijoje gimęs H.Koehleris, kuriam dabar 61-eri, buvo vyriausiasis derybininkas derantis su tuometine Vokietijos Demokratine Respublika dėl abiejų valstybių valiutų sujungimo bei su Maskva dėl sovietų armijos išvedimo. Nuo 1998 metų jis vadovavo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui, o nuo 2000-ųjų metų užėmė Tarptautinio valiutos fondo vykdančiojo direktoriaus postą.

Šių metų gegužę jis buvo išrinktas Vokietijos prezidentu.