Apie migrantų skaičius Lenkijos–Vokietijos pasienyje R. Misiulis kalbėjo ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Jeigu kalbėti apie neteisėtą migraciją iš Baltarusijos per Lenkijos-Vokietijos sieną, tai šis klausimas paaštrėjo rugpjūčio mėnesį, kai buvo registruota apie 700 nelegalių migrantų, rugsėjo mėnesį buvo registruota apie 2 tūkst.“, – laidoje sakė ambasadorius.

Jo žiniomis, paskutiniais duomenimis iš viso buvo registruota apie 5,7 tūkst. migrantų, perėjusių į Vokietiją iš Lenkijos.

„Vakar Vokietijos ministrų kabinetas kaip tik svarstė šį klausimą – apie galimas priemones. Federalinės policijos profsąjunga visai neseniai buvo kreipęsi į federalinį vidaus reikalų ministrą, prašydami įvesti laikiną Vokietijos-Lenkijos sienos kontrolę, tačiau ministras pareiškė, jog tai nėra reikalinga, nes skaičiai nėra tokie ir situacijos negalima lyginti su situacija, buvusia 2015 metais“, – komentavo R. Misiulis.

Įvertinti migrantų kelionės maršrutą, pasak ambasadoriaus, yra sudėtinga, nes patys jie apie tai nekalba.

„Jie nėra suinteresuoti informuoti, iš kur jie atvyko, nes tokiu atveju Vokietijos pusė galėtų juos sugrąžinti. Yra visiškai neaišku. Tiek, kiek rašoma žiniasklaidoje, tai rašoma, kad prasidėjo migracija, kai Baltarusijos taip vadinamas prezidentas Lukašenka inicijavo hibridinę ataką per Latvijos, Lietuvos, Lenkijos sieną, bet tai nėra detalizuojama“, – sakė R. Misiulis.

Lenkijos-Vokietijos pasienis

Visgi Vokietija, kaip atkreipė dėmesį pašnekovas, pirmųjų priemonių jau ėmėsi.

„Federalinė policija stiprina pasienio apsaugą. Kaip pareiškė federalinis Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis, Vokietija, kartu su partneriais ES, ketina imtis priemonių prieš aviakompanijos, kurios skraidina neteisėtus migrantus į Minską. Taip pat, kiek aš žinau, iš Vokietijos pusės Lenkijai buvo pasiūlytas bendras Lenkijos-Vokietijos patruliavimas. Laukiama atsakymo“, – teigė R. Misiulis.

Jis taip pat pažymėjo, kad ir Lenkija ėmėsi rimtų iniciatyvų, stiprinant pasienio apsaugą.

„Todėl sienos tikrai uždaryti nereikia“, – Vokietijos valdžios mintį perdavė laidos dalyvis.

R. Misiulio teigimu, apie migrantų srautus Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėsis ir su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu artėjančiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje.

„Aš apie informaciją, kaip atrodo tos stovyklos, galiu spręsti iš žiniasklaidos pranešimų. Kaip suprantu, pirmiausia, kai sulaikoma, gali būti ir palapinės, bet po to stengiamasi juos patalpinti į namelius ar konteinerius. Net mačiau straipsnį, kad buvo atidarytas prieglobsčio pastatas, kuris buvo naudojamas ir 2015 metais“, – kalbėjo R. Misiulis.

Visgi problematiškų pranešimų apie migrantų skundus, kaip pripažino Lietuvos ambasadorius Vokietijoje, kol kas jam matyti neteko.

„Tie, kurie sulaikomi, teikia savo prieglobsčio prašymą. Jie bus svarstomi. Kas toliau bus, tai yra Vokietijos sprendimas. Aišku, kiekvienu atveju bus sprendžiama individualiai“, – sakė jis.

Merkel ir Morawieckis

R. Misiulis akcentavo, kad šiuo metu Vokietijos didžiausias dėmesys visgi yra nukreiptas į naujos valdančiosios koalicijos formavimą, o ne į migracijos klausimus.

„Dabar Vokietijoje daugiausia diskutuojama apie koalicijos sudarymą. Ši tema nebuvo labai keliama nei rinkiminės kampanijos metu, nei dabar. Matyt, reikia šiek tiek palaukti“, – svarstė R. Misiulis.

Jis patvirtino, kad šalyje koalicijos derybas pradėjo socialdemokratai, žalieji ir liberalai, tačiau, kaip pabrėžė ambasadorius, kalbėti apie tai, jog rastas galutinis sutarimas, dar šiek tiek per anksti.