Valstybės kontrolė gegužės pabaigoje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą tvirtindama, jog jos atlikto Kūno kultūros ir sporto departamento veiklos audite minimų asmenų, tarp jų - V.Nėniaus veikloje, "yra piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir tarnybinių įgaliojimo viršijimo požymių".

"Mes turbūt jaučiame didelį rūpestį dėl šios pareigybės: sporto departamento direktoriaus postas yra kažkam labai reikšmingas ir reikalingas", - tvirtino V.Nėnius, kalbėdamas su žurnalistais penktadienį po kontrolės ataskaitos svarstymo Seimo Audito komitete.

Tačiau atsistatydinti jis neketina. "Apie tai mes nekalbame", - sakė valdininkas.

Valstybės kontrolės atliktame Kūno kultūros ir sporto departamento veiklos tyrime tvirtinama, jog 2004 metų departamentas, pažeisdamas galiojančius teisės aktus, "Siemens areną" valdančiai "Rubicon group" įmonių grupės įmonei "Ozo arena" (vėliau pervadintai į "Rubicon Eventus") perdavė neatlyginamai naudotis įrangos už tris milijonus litų. Tai buvo vietinės televizijos filmavimo ir vaizdo signalo valdymo sistema, kilnojamieji krepšinio stovai ir kitas sporto inventorius.

Šį turtą departamentas savo apskaitoje užskaitė kaip nenaudojamą, atiduotą saugoti "Ozo arenai", nors realiai ji buvo sumontuota ir naudojama "Siemens arenoje" nuo pat jos atidarymo 2004-ųjų spalį, tvirtina Valstybės kontrolė. Be to, Valstybės kontrolė teigia, kad šios aparatūros perdavimo aktai buvo sudaromi įtartinai - anot jos, yra požymių, jog perdavimo dokumentai juos pasirašius buvo perrašomi ir keičiami, taip pat surašomi anksčiau, nei vyko turtinės operacijos.

Penktadienį V.Nėnius Audito komiteto posėdyje tvirtino, kad aparatūra "Siemens arenai" buvo perduota "testuoti". Valstybės kontrolės atstovai tokiais teiginiais abejojo. "Testavimas negali vykti tada, kai už aparatūrą yra užmokami pinigai, kai ji pradedama eksploatuoti. Jei testavimas sutartyse numatomas, tai pinigai mokami tik tada, kai ji baigiama testuoti", - Audito komiteto posėdyje tikino Valstybės kontrolės Finansinio audito valdymo departamento direktorė Nijolė Mickuvienė.

2005 metų kovo mėnesį departamentas šią aparatūrą perdavė naujai įsteigtos viešosios įstaigos "Optimalūs sporto sprendimai" nuosavybėn, kuri balandį ją metams išnuomojo "Ozo arenai" mainais į tai, kad arena suteikė teisę per metus joje nemokamai surengti 7 renginius. "Optimalių sporto sprendimų" veiklos pradžioje jai vadovavo "Ozo arenos" valdymo direktorius Artūras Kliukevičius.

V.Nėniaus nuomos sandorį jis vertina 330 tūkst. litų - tokia, anot jo, yra 7 dienų arenos nuomos vertė. O iki sutarties sudarymo "Siemens arenoje" departamentas renginius rengė su 20-68 proc. nuolaida, taip sutaupydamas 275 tūkst. litų, skaičiavo direktorius.

"Mums sukėlė abejonių viešosios įstaigos įsteigimo pagrindas, nes turtas jau buvo perduotas į "Siemens areną", jis ten buvo eksploatuojamas ir naudojamas", - tvirtino Finansinio audito 5-ojo departamento vyresnioji specialistė Rasa Gabrilavičienė.

V.Nėnius kalbėjo, jog sporto departamentas yra pasiūlęs Vyriausybei šią aparatūrą perduoti "Rubicon Eventus" nuosavybėn kaip įnašą į įstatinį kapitalą, taip padidinant valstybės dalį įmonėje. Šios įmonės 10 proc. akcijų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Ataskaitoje taip pat nurodoma jog, Registrų centro duomenimis, V.Nėnius vis dar yra privačios įmonės "Baltik Auto" valdybos narys. V.Nėniaus tvirtinimu, ši įmonė veiklos faktiškai nebevykdo.

Valstybės kontrolės auditas buvo radęs daugiau trūkumų sporto departamento veikloje, tačiau jie jau pašalinti.