Tąkart etikos sargai konstatavo, kad meras supainiojo viešuosius ir privačius interesus, kai dalyvavo sprendžiant, ar atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčių bendrovę, kurios akcijų turi jis pats.

VTEK prašo palikti nepakeistą sprendimą dėl V.Navicko, kuris neseniai buvo pašalintas iš Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos dėl spaudimo savivaldybės kontrolieriui.

Šią bylą antradienį ėmė nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas. Teisėjų kolegija sprendimą žada skelbti lapkričio 2-ąją.

Etikos sargai buvo nustatę, kad meras, dalyvaudamas tarybos posėdyje svarstant sprendimo projektą "Dėl 2010 metų nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo už neparduotus gyvenamosios paskirties būstus", susijusį ir su bendrove "Euro-Construct", nevykdė įstatyme numatytos prievolės vengti interesų konfliktų.

Etikos sargų teigimu, V.Navickas turi minėtos bendrovės akcijų, o jo sutuoktinė eina įmonės "Euro-Construct" vadybininkės pareigas.

Merui teisme atstovavęs advokatas Henrikas Celencevičius įtikinėjo, jog jei visi su verslu susiję politikai turėtų nusišalinti, tai paralyžiuotų savivaldybės darbą.

"Akcijų turėjimas nereiškia, kad žmogus negali svarstyti klausimų", - pareiškė H.Celencevičius.

"Toks įstatymo taikymas ilgalaikėje perspektyvoje atvestų į paralyžių arba ribotų dalyvavimą rinkimuose (...) Tas, kuris turi akcijų, būtų neveiksnus - užprogramuotume neigiamas pasekmes", - kalbėjo advokatas.

Tuo metu VTEK atstovas Juozas Sinkevičius teisme savo ruožtu tvirtino, kad meras, būdamas akcininkas, pagal įstatymus privalėjo elgtis taip, kad nekiltų jokių abejonių del interesų konflikto.

"Neturėjo teisės pirmininkauti (posėdžiui - BNS), ir nereikia jokios konsultacijos, jokio aiškinimosi", - teigė J.Sinkevičius.

Tyrimą VTEK nusprendė pradėti, įvertinusi tinklaraštininko Evaldo Utyros pranešimą. Jame teigiama, kad nepaisant neigiamų Teisės departamento, Finansų ministerijos ir Vyriausybės išvadų Vilniaus miesto taryba sausio viduryje svarstė klausimą, ar atleisti įmones nuo nekilnojamojo turto mokesčio už pastatytus, įregistruotus, bet neparduotus naujus butus.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nurodoma, jog asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, prieš svarstant ar priimant sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą, privalo informuoti asmenis, kurie kartu dalyvauja sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje, apie esamą interesų konfliktą ir nusišalinti nuo dalyvavimo tolesnėje procedūroje.