Šį įstatymą Seimas priėmė liepos 19 dieną, tačiau, anot profsąjungų, taip buvo įteisintos diskriminacinės valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo sąlygos - tai yra, nepaisant minimalios mėnesinės algos (MMA) augimo (nuo 2006 liepos 1 dienos MMA siekia 600 litų), pakartotinai įteisinamas nuo 2003 metų nekintantis pareiginės algos bazinis dydis - 430 litų.

Taip pat įstatymuose neatsižvelgiama į tai, kad 2008 metų pradžioje bendrasis MMA turėtų išaugti iki 800 litų mėnesiui, kas iš anksto nulemtų dar didesnę valstybės tarnautojų ir pareigūnų diskriminaciją darbo užmokesčio

Profsąjungos teigia, kad priimtas įstatymas palieka didžiulį atlyginimo skirtumą (apie 5,5 karto) tarp žemiausios ir aukščiausios grandies valstybės tarnautojų, tuo tarpu Europos Sąjungos valstybėse tokio žymaus atotrūkio nėra. Taip pat, dėl diskriminuojančių darbo apmokėjimo sąlygų, mažėja valstybės tarnautojų motyvacija bei didėja kompetentingų ir profesionalių specialistų trūkumas valstybės tarnyboje.

Todėl profsąjungos ragina pakeisti pareiginio atlyginimo bazinio dydžio nuostatą, nustatant, kad šis dydis negali būti mažesnis nei bendras MMA, taip pat siūlo pakeisti pareiginės algos koeficientus, kas leistų užtikrinti tolygų valstybės tarnautojų ir pareigūnų algų augimą, didėjant ir MMA.

Šį Seimo priimtą įstatymą sukritikavo ir prezidentas Valdas Adamkus. Nors jis ir pasirašė šį įstatymą, tačiau kartu laiške Seimo pirmininkui ir premjerui šalies vadovas pasiūlė iš esmės peržiūrėti šio įstatymo pakeitimus, reglamentuojančius valstybės tarnautojų darbo užmokesčio klausimus.

Šio įstatymo pataisas prašė vetuoti keturių Seimo opozicinių frakcijų atstovai, pareiškę, kad jos galimai diskriminuoja valstybės tarnautojus ir pareigūnus.