Po susitikimo V. Mazuronis, skirtingai nei kiti kandidatai, nebėgo nuo žiniasklaidos ir sutiko atsakyti į žurnalistų klausimus. Politikas sakė su šalies vadove aptaręs problemas aplinkosaugos srityje bei paaiškinęs savo teistumo aplinkybes.

„Įvyko susitikimas mano, kaip pretendento į aplinkos ministro postą, ir valstybės vadovės, prezidentės D. Grybauskaitės. Susitikimo metu aš išdėsčiau viziją, ką reikėtų daryti Aplinkos ministerijoje, kokius prioritetus matyčiau, kokius pakeitimus reikėtų daryti. Aptarėme pirmininkavimą antrajame kitų metų pusmetyje, galimas problemas, klausimus ir panašiai. Prezidentė išsakė savo požiūrį į tos srities situaciją mūsų valstybėje ir tuo susitikimas baigėsi“, - teigė V. Mazuronis.

Pokalbis vyko lietuviškai

Politikas teigė, kad pokalbis su šalies vadove vyko lietuviškai, tačiau patikino, kad geba laisvai kalbėti rusiškai ir angliškai.

„Galiu atsakyti, kad anglų ir rusų kalbomis aš kalbu laisvai“, - teigė „tvarkietis“.

Paklaustas, ar būsimoms pareigoms nesukliudys architekto išsilavinimas, V. Mazuronis teigė manantis, kad tai tik padės.

„Tai ministerija, kuri turi prisidėti prie darnios aplinkos kūrimo, o darni aplinka yra ir gamtosauga, ir kūrimas, statybos, ir projektavimai, ir miškų problemos – visi tie dalykai. Visa tai iš esmės yra glaudžiai susijęs su architekto profesija. Manau, kad šitoks išsilavinimas yra pats tas, nors nesvarbu, ar tas pareigas užimsiu aš, ar ne – prezidentei pasirinkti“, - sakė politikas.

Pasiteiravus, ar iš pokalbio suprato, kad prezidentė linkusi jį skirti ministru, V. Mazuronis teigė, kad šalies vadovės nuomonės šiuo kausimu nežino: „Aš nei supratau, kad paskirs, nei supratau, kad nepaskirs. Mes pasikalbėjome, pasikeitėme nuomonėmis, prezidentės teisė priimti vieną ar kitą sprendimą“.

V. Mazuronis pripažino, kad su šalies vadove kalbėjo ir apie savo teistumą.

„Apie teistumą, mano kaip Liberaldemokratų politinės partijos vadovo, už tai, kad pagal Statutą pasirašiau partijos pranešimą spaudai, kuris, beje, po to pasirodė teisingas, mes daug nekalbėjome, bet šiek tiek užsiminėme. Aš paaiškinau aplinkybes, kaip aš jas matau“, - sakė politikas.

V. Mazuronis teistas už tai, kad praėjusių 2003 m. gruodžio 22 d. pasirašytame ir išplatintame partijos pareiškime apkaltino tuometinį Seimo pirmininką Artūrą Paulauską atsiuntus į Rolando Pakso rėmėjų mitingą ant sostinės Tauro kalno buvusios antivalstybinės organizacijos „Jedinstvo" lyderį Valerijų Ivanovą. Pareiškime taip pat teigta, esą A. Paulauskas su tokiais žmonėmis lengviau randa bendrą kalbą negu su demokratijos šalininkais ar disidentais.

„Tvarkietis“ sakosi paaiškinęs D. Grybauskaitei savo nuomonę, jog byla, kurioje jis nuteistas, turi politinį atspalvį ta prasme, kad jis buvo teisiamas kaip partijos pirmininkas už tai, kad pasirašė pranešimą spaudai, kuris buvo patvirtinta partijos valdyboje.

Pajusti jausmus užtenka žvilgsnio?

Paklaustas, ar, jo nuomone, per susitikimą, kuris truko apie pusvalandį, galima nuspręsti – kandidatas tinkamas ministro pareigoms ar ne – V. Mazuronis sakė, jog viskas priklauso nuo to, kiek puikiai pažįsti žmogų.

„Kartais jūs patys žinote, pajusti vienus ar kitus jausmus užtenka žvilgsnio“, - teigė V. Mazuronis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas taip pat nurodė savo prioritetus aplinkosaugos srityje. Pirmiausia, jo nuomone, reikia išjudinti renovaciją, po to būtina lengvinti sąlygas planuojant teritorijas, rengiant projektus ir galiausiai esą reikia atkreipti dėmesį į rimtą Lietuvos bėdą – atliekas.

„Pagrindiniai aštriausi būtų trys prioritetai: pirmas būtų renovacija ir renovacijos išjudinimas iš mirties taško keičiant sistemą. Aš gal dabar neapsistosiu konkrečiai, bet iš tiesų tai turėtų būti steigiama valstybės ar savivaldybės įmonė, kuri užsiiminėtų tais dalykais. Antras dalykas – sąlygų lengvinimas teritorijų planavime, projektų rengime, statybose ir visuose kituose dalykuose, kartu su gamtosauginiais dalykais griežtinant atsakomybę ten, kur iš tikrųjų saugome, bet žmonėms leidžiant normaliai gyventi ten, kur to daryti nereikia“, - aiškino politikas.

„Trečias, manau yra labai rimta problema – atliekos. Manau, kad tie trys blokai turėtų būti pagrindiniai. Neabejotinai miškai ir kitos problemos“, - sakė V. Mazuronis.

Antrasis su šalies vadove susitiks socialdemokratas, buvęs ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis, kuris pretenduoja tapti teisingumo ministru.

Kaip žinoma, prezidentė antradienį priėmė keturis pretendentus į ministrus – susisiekimo ministru pretenduojantį tapti socialdemokratą Rimantą Sinkevičių, į ūkio ministres deleguojamą socialdemokratę Birutę Vėsaitę, švietimo ir mokslo ministre dirbti ketinančią Darbo partijos atstovę Virginiją Baltraitienę ir į socialinės apsaugos ir darbo ministres taikančią Loretą Graužinienę.

R. Sinkevičius susitikime su šalies vadove užtruko trumpiau nei dešimt minučių, B. Vėsaitė ir V. Baltraitienė – kiek ilgiau, o L. Graužinienės susitikimas truko apie keturiasdešimt minučių.