„Taip, sustabdžiau narystę. Viskas priduota, užregistruota“, - sakė parlamentaras.

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį Seime prašė panaikinti V. Matuzo imunitetą, tačiau Seimas sprendimo dar nėra priėmęs. Specialioji komisija savo sprendimą – siūlyti Seimui panaikinti imunitetą arba ne – priims iki gegužės 15 d.

„Narystę partijoje paprašiau sustabdyti iki tos dienos, kol Seimo laikinoji komisija priims sprendimą dėl generalinio prokuroro teikimo naikinti mano teisinę neliečiamybę", - pranešime spaudai rašo V. Matuzas.

Remiantis partijos įstatais, sustabdęs narystę partijoje asmuo nebegali eiti pareigų partijos vidinėse struktūrose. V. Matuzas ėjo TS-LKD pirmininko pavaduotojo pareigas, buvo prezidiumo narys, vadovavo Panevėžio skyriui.

„Nuo šiandienos stabdomos mano partinės pareigos", - sako V. Matuzas.

DELFI primena, kad pasak generalinio prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys V. Matuzas organizavo „Panevėžio energijai“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

Manoma, kad parlamentaras galėjo siekti, jog „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ būtų sudaromos išskirtinės sąlygos laimėti „Panevėžio energijos“ organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė siekia apie 17,5 mln. Lt be pridėtinės vertės mokesčio. Šie konkursai vykdyti 2010–2011 m.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo „Panevėžio miškų urėdijos“ urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, norėdamas, kad būtų sudarytos išskirtinės sąlygos ŽŪK „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną – miško valymo ūkinių paslaugų – pirkimo konkursą, kurio vertė siekė apie 63 tūkst. Lt.

Teisėsaugininkų nuomone, surinkta medžiaga suteikia pagrindą įtarti, kad V. Matuzas organizavo KB „ŽilVytis“ atstovaujančių asmenų veiksmus, kai 2011 m. apgaule buvo gautos Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšos - iš viso 680 tūkst. Lt.

Be to, Seimo narys galėjo organizuoti Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba ir siekti, jog nesilaikant teisės aktų būtų sudaromos išskirtinės sąlygos „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Prie įtarimų sąrašo pridėta ir tai, jog dalyvaudamas „Panevėžio miškų urėdija“ organizuojamose profesionaliose medžioklėse V. Matuzas galėjo piktnaudžiauti Seimo nario tarnybine padėtimi, nes nemokėjo už medžioklę privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris, sumokėtus mokesčius.

Atliekant šį tyrimą pranešimai apie įtarimus iš viso buvo įteikti 22 asmenims, tarp jų ir vienam juridiniam asmeniui. Teigiama, kad dauguma įtariamųjų pripažįsta savo kaltę visiškai arba iš dalies ir duoda išsamius parodymus apie nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes.