„Mūsų užduotis yra pasiaiškinti, ar čia nėra jokio spaudimo, įskaitant politinį“, - pradėdamas posėdį sakė komisijos pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras.

Prokuroras Saulius Verseckas komisijos nariams sakė, kad, Generalinės prokuratūros nuomone, pagrindas naikinti V. Matuzo neliečiamybę yra.

S. Šedbaras prokuroro paklausė, kodėl dėl neliečiamybės panaikinimo nebuvo kreiptasi anksčiau, primindamas, kad V. Matuzo neliečiamybės panaikino prokurorai reikalauja jau po to, kai paskelbta Seimo rinkimų data.

S. Verseckas komisijos vadovui atsakė, kad su Seimo rinkimais tai neturi nieko bendro. Anot prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu siekta surinkti ir patikrinti kuo daugiau duomenų, kad įsitikinti, jog kreipimuisi dėl V. Matuzo pakanka pagrindo.

V. Matuzas taip pat pateikė savo įvykių versiją. Esą tai politinis užsakymas, kurį organizuojančiai grupuotei priklauso buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas, įtakingas žurnalistas ir netgi dvasininkas.

Abejojo, ar politinis bendražygis yra „superįtakingas“

Kita konservatorė, Danutė Bekintienė, prokurorui teigė, jog V. Matuzui mesti kaltinimai jai kelia nuostabą – juolab, kad, prokurorų duomenimis, ne vienas bylos veikėjas uoliai vykdė galimai neteisėtus konservatoriaus nurodymus.

„Jų motyvai įvairūs. Pavyzdžiui, tai, kad jie žinojo, kad tai yra Seimo narys ir tai jiems gali atsiliepti tarnyboje. (...) Tai rodo, kad tie žmonės nėra morališkai tvirti“, - Seimo narei atsakė S. Verseckas.

D. Bekintienė ir toliau dvejojo, ar V. Matuzas galėjo būti toks „superįtakingas“.

Komisijos nariai taip pat teigė, kad tokie kaltinimai viešumoje tolygūs V. Matuzo politinės karjeros pabaigai. S. Verseckas replikavo, kad Lietuvoje galioja nekaltumo prezumpcija, ir buvęs Panevėžio meras nėra kaltas, kol to neįrodė teismas.

V.Matuzą laiko vienu pagrindinių organizatorių

Anot prokuroro, dauguma Panevėžio bylos įtariamųjų pripažino savo kaltę ir faktus, liudijančius V. Matuzo nenaudai. S. Verseckas taip pat pareiškė, kad prokurorai mano parlamentarą esant vienu pagrindinių nusikalstamos veikos organizatorių.

„Duomenų analizė (...) leido daryti išvadą, kad visų tų aprašytų veikų iniciatorius, kartu su kitais asmenimis, buvo Seimo narys“, - sakė S. Verseckas.

Anot jo, kitų aukštų politikų byloje nėra. Esą figūruoja tam tikros pavardės, tačiau dėl jų galimai nusikalstamos veikos duomenų, bent jau kol kas, nesurinkta.

Neliečiamybės nepanaikinimas reikštų bylos nutraukimą

Anot prokuroro, jei Seimas nesutiks panaikinti V. Matuzo neliečiamybės, byla jo atžvilgiu būtų nutraukta. Atnaujinti tokią bylą būtų galima tik tokiu atveju, jei politikas prarastų imunitetą.

Prokuroras taip pat sulaukė komisijos narių kritikos dėl to, kad ikiteisminio tyrimo detalės nutekėjo žiniasklaidai.

Paprašytas pakomentuoti V. Matuzo poziciją, esą prieš jį surengtas politinis susidorojimas, S. Verseckas teigė, jog tokią versiją kelia daugelis kaltinimus dėl korupcijos išgirdusių politikų.

„Visą laiką išgirstame tą versiją, kad vis dėlto tai yra užsakymas. Dažniausiai neįvardijama, kieno užsakymas“, - ironizavo prokuroras.

Su kaltinimais dėl tariamo politinio užsakymo nesutiko ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas Egidijus Snicorius. Jis vardijo, esą STT Panevėžio valdyboje vyko bent 11 ikiteisminių tyrimų, susijusių su politinėmis partijomis, o šiuose tyrimuose figūruoja bent aštuonių partijų nariai.

„Tai kas gi tas mūsų užsakovas?“ - retoriškai klausė E. Snicorius.

Jis taip pat tikino, kad nei jis pats, nei į pensiją išėjęs buvęs Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys spaudimo šiame tyrime nepatyrė.

Atskleidė grupuotės narius

Komisijai savo versiją pateikė ir V. Matuzas. Jis tikino neabejojantis, kad STT atliekamas tyrimas susijęs su jo politine veikla.

Jis teigė, jog tam tikra politinė grupuotė „nuolat terorizavo“ jį ir jo šeimą dar tuomet, kai jis dirbo Panevėžio meru. Anot jo, į šią grupuotę įeina ir pensijon išėjęs buvęs STT Panevėžio valdybos viršininkas P. Urbšys. V. Matuzas taip pat teigė, kad buvęs STT Panevėžio valdybos vadas pats susiruošė į politiką.

Šiaip grupuotei, anot jo, priklauso ir vieno dienraščio, aprašiusio Panevėžio istoriją, redaktorius. Jo pavardės ar dienraščio pavadinimo parlamentaras neatskleidė.

Vėliau politikas atskleidė, kad grupuotei priklauso ir vienas dvasininkas, per kurį esą buvo galima pasiekti STT Panevėžio valdybos viršininką P. Urbšį.

„Dirbau savo darbą ir mačiau visai kitokį politinį gyvenimą, kuriame neturi būti politinių susitarimų, kurie kenktų mūsų miestui“, - vadovavimo Panevėžiui laikus prisiminė V. Matuzas.

Seimo narys taip pat replikavo prokurorams, prašantiems jo neliečiamybės panaikinimo.

„Iš esmės kreipimasis yra nepagrįstas“, - tvirtino V. Matuzas.

Jis teigė šioje byloje nebuvęs apklaustas netgi liudytoju. „Ar čia reikėjo tiktai stambaus šou?“ - klausė politikas.

Seimo narys teigė, esą prokurorų prašyme yra „esminių prieštaravimų“, o kaltinimai – nepagrįsti įrodymais. Politikas tvirtino, jog prokurorai pažeidžia nekaltumo prezumpciją, tokiais savo kreipimaisis nuteisdami jį viešojoje erdvėje.

Kai kurių bylos įtariamųjų jis teigė nepažįstantis ar pažįstantis tik iš matymo.

„Nepadariau aš tų nusikaltimų, apie kuriuos jums skelbia generalinis prokuroras“, - sakė V. Matuzas.

Politikas tvirtino, jog tiek jis, tiek jo žmona yra nekalti. Jis taip pat stebėjosi, kad prokurorai fiktyviu vadina sandorį, kuriuo jo žmona pernai pardavė bendrovės „Platina Group“ akcijas. Ši bendrovė valdo korupcijos byloje linksniuojamą „ŽilVyčio“ kooperatinę bendrovę.

V. Matuzas akcentavo, jog ant nė vieno neteisėtu ar fiktyviu prokurorų ir STT vadinamo dokumento nėra jo parašo.

Nenustebtų sulaukęs kaltinimų pedofilija

Jis taip pat teigė manantis, kad generalinis prokuroras Darius Valys galėjo būti suklaidintas Panevėžio STT ir prokurorų.

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys klausė, ar tikslūs duomenys, kad V. Matuzas ir D. Matuzienė su bendrininkais tarėsi, jog jiems atiteks 3-5 proc. pinigų, kuriuos „ŽilVyčio“ kooperatinė bendrovė būtų gavusi už „Panevėžio energijai“ parduotą biokurą.

V. Matuzas neneigė buvęs Gintaro Žilėno, savo partijos bendražygio, namuose, tačiau teigė nepripažįstantis kad ten buvo deramasi dėl minėtos pinigų sumos, kaip tvirtina prokurorai ir STT.

Panevėžio korupcijos byloje jis teigė įžvelgiantis stambiųjų biokuro rinkos žaidėjų interesus – esą jie yra suinteresuoti eliminuoti smulkesnius konkurentus ir priešintis planuojamai biokuro biržai.

Paklaustas, kaip vertina faktą, jog dauguma bylos įtariamųjų pripažino savo kaltę, jis tikino, kad prisipažinimai išgauti neteisėtais būdais.

„Manau, kad atsiras iš tų žmonių ir drąsesnių, kurie atvyks į komisiją pasakyti, kaip tie parodymai buvo išgauti, - svarstė V. Matuzas. - Yra žmonių, kurie teigia, kad apklausų metu buvo kalbama apie tai, kad bus pagaliau susidorota su Panevėžio miesto konservatoriais. (...) aš nenustebčiau, kad būčiau apkaltintas ir pedofilija.“

V. Matuzas – buvęs Panevėžio meras, vienas įtakingiausių konservatorių partijos narių. Savo narystę partijoje jis šiuo metu yra sustabdęs.

DELFI primena, kad generalinis prokuroras paprašė panaikinti V. Matuzo neliečiamybę dėl vadinamosios Panevėžio korupcijos bylos.

D. Valys konkrečiai išvardijo, ką ir kaip įtariamas padaręs V. Matuzas. Esą politikas, įtariama, organizavo susitarimus dėl viešųjų pirkimų ir piktnaudžiavimą tarnyba. Tarp asmenų, kurių veiksmus esą organizavo V. Matuzas, D. Valys paminėjo „Panevėžio energijos“ vadovus, verslininkus ir paties parlamentaro žmoną.

„Pirma. Siekdamas neteisėtai gauti turtinės naudos iš kooperatinės bendrovės „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ už akcinei bendrovei „Panevėžio energija“ priklausančioms katilinėms parduodamą biokurą, organizavo AB „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų – generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko ir bendrovės pirkimų tarnybos viršininko Aristido Lideikio – piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas KB „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ neteisėtu būdu laimėti AB „Panevėžio energija“ organizuotus keturios biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė – 17,5 mln. Lt, - Seimo posėdyje kalbėjo D. Valys. - Antra. Siekdamas turtinės naudos Žilėnų žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“, organizavo valstybės įmonės „Panevėžio miškų urėdija“ urėdo Daugirdo Lukoševičiaus ir urėdijos Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko Rolando Kevėno piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti organizuojamą miško valymo ūkinių paslaugų pirkimo konkursą, vertė – 63,26 tūkst. Lt. (...) Trečia. Siekdamas turtinės naudos kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“, organizavo kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ atstovaujančių asmenų Danutės Matuzienės, Gintaro Žilėno, Laimutės Žilėnienės, Mindaugo Juodpalio veiksmus sukčiavimo būdu, apgaule gaunant 680 tūkst. Lt Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšų. (...) Ketvirta. Siekdamas turtinės naudos kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“, organizavo Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos Zinaidos Marmokienės piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas, nesilaikant teisės aktų reikalavimų, kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypus Panevėžio rajone.“

Z. Marmokienė 2008 m. Seimo rinkimuose dalyvavo su konservatoriais. G. Žilėnas pernai su ta pačia partija ėjo į savivaldos rinkimus.

Politikui taip pat mesti įtarimai medžioklės dokumentų klastojimu. „Penkta. Veikdamas savo asmeniniais interesais, dalyvaudamas valstybės įmonės „Panevėžio miškų urėdija“ organizuojamose profesionaliose medžioklėse, piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, nemokėdamas už kas privalomo mokesčio. Bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius“, - sakė D. Valys.

Anot generalinio prokuroro, šiame tyrime įtarimai pareikšti 22 asmenims, tarp jų – vienai įmonei. D. Valio žodžiais, dauguma įtariamųjų visiškai ar bent iš dalies pripažįsta savo kaltę.

Pats V. Matuzas teigia, kad kiti įtariamieji prisipažino ne laisva valia. Jam metamus kaltinimus politikas vadina politiniu susidorojimu, kurį esą užsakė viena Panevėžio grupuotė.