Kai kovo 15-osios rytą Kauno klinikose užgeso 55 metų I. Matijošaitienės gyvybė, prokurorai, kaip dažniausiai būna tokiais atvejais, pradėjo tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Tačiau dabar ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį - dėl tyčinio nužudymo, praneša portalas lrytas.lt.

Tai reiškia, kad įvykiai Matijošaičių namuose galėjo klostytis kiek kitaip, negu iki šiol buvo viešai skelbiama.

Įtarimai niekam nėra pareikšti, o reikšmingi pokyčiai byloje formaliai motyvuojami noru visapusiškai ištirti įvykį.

Teisininkai: galėjo būti pradėtas operatyvinis sekimas

DELFI kalbinti teisininkai užsiminė, kad pradėdami ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio nužudymo Kauno pareigūnai galėjo pradėti ar jau pradėjo operatyvinį Matijošaičių sekimą - gavę teismo sankciją jie gali klausytis pokalbių, vykdyti slaptą stebėseną bei gyvenamosiose ar negyvenamosiose patalpose įrengti slaptas vaizdo kameras.

Slapta įrengti kameras pareigūnai galėtų tik tirdami labai sunkius nusikaltimus - šiuo atveju tyčinį nužudymą.

Ar tokiomis procesinėmis teisėmis pareigūnai pasinaudojo, neskelbiama iki ikiteisminio tyrimo pabaigos, tai yra prilyginama valstybės paslapčiai.

V.Matijošaičiui - naujiena

Velionės vyrui Visvaldui Matijošaičiui žinia apie tyrimą dėl tyčinio nužudymo buvo naujiena.

„Tik iš DELFI sužinojau. Reikia pasiaiškinti, nes žinau tik tiek, kiek parašyta. Tiesą pasakius, nežinau ką pasakyti – kiek jūs paskaitėte, tiek ir aš paskaičiau. Viskas. Nieko nežinau apie perkvalifikavimą ar kažką panašaus“, - DELFI teigė V. Matijošaitis.

„Kol kas tokių žinių patvirtinti negaliu, nes kol kas nėra gautos ekspertų išvados dėl mirties priežasties nustatymo. Šios išvados bus lemiamas veiksnys bylos eigoje. Informaciją patikslinsime penktadienį“, - DELFI teigė Kauno apygardos prokuratūros atstovė Vaida Kibirkštytė.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis vėlų ketvirtadienio vakarą DELFI sakė, jog iškart po I. Matijošaitienės žūties ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl mirties priežasties nustatymo, bet praėjus vos kelioms dienoms po moters mirties tyrimas buvo perkvalifikuotas ir atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Nužudymas“.

Pasak pareigūnų, laukiama ekspertizės rezultatų dėl mirties priežasties. O kol kas tiriamos visos versijos.

Traumos sukėlė įtarimų?

„Lietuvos rytas“ rašo, kad teismo medicinos ekspertų išvada privertė suklusti, neliko užmiršti ir nevieši medikų pasvarstymai, kad nuo laiptų nusiritę žmonės įprastai patiria kiek kitokias traumas.

Dienraščiui neįvardijamas šaltinis pranešė, kad apžiūrint namus užfiksuota viena tyrimui svarbi aplinkybė, kuri kol kas nevieša ir gali pakeisti bylos eigą.

Kaltino jautrias šviesai akis

DELFI primena, kad labai sunkią galvos traumą namuose nukritusi nuo laiptų I. Matijošaitienė patyrė ankstų kovo 12 dienos rytą. Kauno klinikose buvo atliktos trys operacijos, tačiau moters smegenys mirė. Paėmus tinkamus donorystei organus kovo 15 d. I. Matijošaitienė buvo atjungta nuo jos gyvybę palaikiusios aparatūros, konstatuota biologinė mirtis.

Kaip DELFI pasakojo V. Matijošaitis, nelaimės dieną I. Matijošaitienė nubudo apie 5.30 val. Moters akys jautrios šviesai, todėl neretai I. Matijošaitienė rytais nedegdavo šviesos, kol nepriprasdavo akys. Spėjama, kad moteris suklupo ar nepastebėjo laiptų ir tai tapo nelaimės priežastimi. V. Matijošaitis iškvietė medikus ir apie nelaimę pranešė netoliese gyvenančiam sūnui Šarūnui.

Policijos pareigūnai apžiūrėjo butą, iš kur I. Matijošaitienė ji ir buvo atvežta į ligoninę. Pirminiais pareigūnų duomenimis, smurto požymio nenustatyta, tačiau galutines mirties aplinkybių išvadas pateiks medicinos ekspertai.