„Valdantieji Seimą buvo nutarę, aš neabejoju, buvo nutarę paleisti šitą torpedą galimai ir kaip keršto veiksmą už tai, kad Darbo partija patyrė nemalonumų po rinkimų formuoti Vyriausybę. Ir tam asmeniui, kuris sukėlė nemalonumų, bus atlyginta“, - partijos tarybos posėdyje sakė V. Landsbergis.

Panašią nuomonę išsakė ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

A.Kubilius: valdantieji patys pakvietė Z.Vaišvilą, o paskui stebėjosi jo išpuoliais prieš prezidentę

Konservatorių lyderis A. Kubilius nusistebėjo dabartinės valdančiosios koalicijos dviveidiškumu, mat socialdemokratų, Darbo partijos bei kitų koalicijos partnerių atstovai Seimo valdyboje primygtinai siekė suteikti žodį signatarui Z. Vaišvilai, o vėliau tie patys žmonės stebėjosi Z. Vaišvilos išpuoliais prieš D. Grybauskaitę.

„Per minėjimą Sausio 13 d. beliko tik nusistebėti tam tikro nuoširdaus dviveidiškumo apraiškomis, kai Seimo valdyboje valdančios koalicijos atstovų ir lyderių pastangomis Z. Vaišvilai buvo suteiktas žodis jo paties prašymu, nepaisant to, kad mes su Irena Degutiene labai aiškiai sakėme kritines pastabas. Na, tie patys valdančios koalicijos atstovai po tokios, mano manymu, neišmintingos kalbos patys stebėjosi kaip čia ne laiku ir ne vietoje yra kalbama. Tai aš tame matau tolesnio plano dalis, matyt, tą matysime ir žiūrėsime, kaip tokioje situacijoje reikės elgtis racionaliai ir atsakingai, padedant prezidentei atlaikyti tai, kas matyt planuojama“, - konservatorių tarybos posėdyje šeštadienį sakė A. Kubilius.

Neoficialiais duomenimis, leisti pasisakyti Z. Vaišvilai Seimo valdyboje agitavo Seimo pirmininkas, „darbietis“ Vydas Gedvilas ir socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Be šių dviejų politikų, valdyboje taip pat dirba pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas, „darbietis“ Vytautas Gapšys, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius, socialdemokratas Algirdas Sysas, konservatoriai A. Kubilius ir I. Degutienė, o nuo ketvirtadienio ir liberalas Petras Auštrevičius.

V.Landsbergis: tai konsoliduotas veiksmas prieš prezidentę

A. Kubiliui šiuo klausimu pritarė ir partijos Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis. Jis teigė neabejojantis, kad žodis Z. Vaišvilai buvo suteiktas aiškiai žinant jo neigiamą angažuotumą dėl D. Grybauskaitės atžvilgiu, nes šalies vadovė sudarė nemalonumų Darbo partijai.

„Štai pirmininkas kalbėjo apie mūsų dabartinės Seimo valdybos narių nepritarimą, kad būtų suteiktas žodis asmeniui, žinomam iš savo nuolatinių aršių, netolerantiškų, kai kada nesąžiningų pasisakymų. Bet valdantieji Seimą buvo nutarę, aš neabejoju, buvo nutarę paleisti šitą torpedą galimai ir kaip keršto veiksmą už tai, kad Darbo partija patyrė nemalonumų po rinkimų formuoti Vyriausybę. Ir tam asmeniui, kuris sukėlė nemalonumų, bus atlyginta“, - sakė V. Landsbergis.

Politikas aiškino manantis, kad išpuoliai prieš prezidentę bus tęsiami.

„Ir tai bus ir toliau tęsiama. Tai dalis valstybės užvaldymo. Jei visų grandžių negalima užimti, tai galima paralyžiuoti – tas grandis, kurios dar kokiems nors blogiems dalykams priešinasi. Jas reikia paralyžiuoti“, - sakė V. Landsbergis.

Pasak Politikos komiteto pirmininko, Z. Vaišvilos teiginiai nėra neprotingo ar neatsakingo žmogaus išsišokimas, tai konsoliduotos jėgos veiksmas.

„Štai mes savo tarpe konstatuojame, kad tai vieno neprotingo, neatsakingo žmogaus išsišokimas, kai iš tikrųjų tikrai nėra taip, tai yra konsoliduotos jėgos veiksmas, išleidžiant parankinį tarnybinį veikėją, žinant, ką jisai pavarys, ir po to labai patenkintiems trinant rankas apgailestauti, kodėl jis taip padarė“, - teigė V. Landsbergis.

Sukėlė sąmyšį Sausio 13-ąją

DELFI primena, kad politikos veteranas Z. Vaišvila sukėlė sąmyšį Sausio 13-osios metinių iškilmėse. Politikas Seimo tribūną panaudojo sąskaitų suvedinėjimui su prezidente.

Kovo 11-osios Akto signataras, vienas pirmųjų Valstybės saugumo departamento vadovų Z. Vaišvila teigė iš žurnalistės Rūtos Janutienės išgirdęs apie prezidentės „premijavimą už gerą darbą" 1990 metų liepą Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje.

Įsakymą dėl D. Grybauskaitės premijavimo, anot Z. Vaišvilos, pasirašė vienas iš Sausio 13-osios bylos kaltinamųjų Valentinas Lazutka.

Tačiau, anot Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovės Teresės Birutės Burauskaitės, 1990 m. Aukštojoje partinėje mokykloje priedus prie atlyginimo gavo ne tik joje dirbusi D. Grybauskaitė, bet ir visas likęs personalas, įskaitant ir valytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (957)