Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko V.Landsbergio pirmadienį išplatintas pareiškimas skirtas Rusijos ir Europos Sąjungos deryboms dėl Rusijos tranzitinio susisiekimo su Kaliningrado sritimi problemai, Lietuvai naikinant vizų režimo lengvatas. Pareiškime gausu šiam politikui būdingų metaforų ir poteksčių.

"Nesenoje praeityje, ar tai dėl NATO, ar dėl Europos Sąjungos, jausdavom, kad Kremlius linkęs į istorijos pakartojimus, tad ir naujasis Molotovo adresas žinomas. Kur gyvena naujasis trokštamas Ribbentropas, nebūdavo taip aišku. Nūnai ima ryškėti ir tie adresai, veikiau Pietų Europoj, kur citrinos žydi; ten šilta ir smagu", - teigia V.Landsbergis.

Praėjusią savaitę kai kurios ES Pietų regiono narės, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Ispaniją, pareikalavo nedelsiant pradėti Rusijos bevizių tranzitinių traukinių eismo per Lietuvą projekto įgyvendinamumo tyrimą. Europos Komisija, savo ruožtu, teigia, jog būtina pirmiausia šiuo klausimu surengti intensyvias konsultacijas su Lietuva.

" Naujasis paktas tarp Rytų ir Vakarų dėl Lietuvos statuso, kaip regis, gali skirtis tuo, kad bus viešas ir jį pasirašys ne vien Molotovas su Ribbentropu, bet dar ir viena auka "savo noru". Jai mat pasakinėjama, kad priešintis negražu, taip niekas nedaro. Be to, nesipriešinant mažiau skaudės. Kitą galimą auką, Lenkiją, paleis, ir tai bus "kompromisas", - rašo konservatorių lyderis.

Ši jo aliuzija gali būti siejama su praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovų viešai pareikšta pozicija, esą Maskva sutinka, kad ES ir Rusijos derybose dalyvautų ir Lietuva.

V.Landsbergis teigia, jog "vakariečius" derėtų tiesiai paklausti, "jeigu mus parduodat, tai už kiek? O jeigu nesutiksim būti preke, tai ar labai sugadinsim biznį?". Konservatorius pabrėžia, kad sandėriui pasipriešinti galima tik turint "nugarkaulį".

Nesivelti į "nenaudingas" derybas dėl kaliningradiečių kelionių į Rusiją lengvatų išsiplėtus Europos Sąjungai V.Landsbergis paragino ir praėjusią savaitę. Kaip tąkart BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovai, Lietuva šiuo metu derasi su ES ir Briuselis jokių trišalių derybų nėra siūlęs.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, Lietuva kitų metų sausį ketina panaikinti vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Lietuva šių žingsnių imasi, kad galėtų ateityje prisijungti prie Šengeno sutarties, reglamentuojančios laisvą judėjimą tarp jos narių. Rusija neigiamai įvertino vizų lengvatų panaikinimą jos piliečiams ir ėmėsi didelio spaudimo ES ir Lietuvai, siekdama išsaugoti bevizes keliones.

Europos Komisijos (EK) parengtame dokumente siūloma visiems į Kaliningrado sritį ir iš jos vykstantiems Rusijos piliečiams Lietuvos konsulatuose išdavinėti pigius "palengvinto tranzito dokumentus", kurie suteiktų teisę keliauti per Lietuvos teritoriją turint Rusijos vidaus pasus.

Taip pat EK pasiūlė ES kartu su Rusija ir Lietuva po sąjungos plėtros ištirti be sustojimo vykstančių tranzitinių traukinių galimybę.

Lietuva anksčiau yra pareiškusi pritarianti siūlymams dėl "palengvinto tranzito dokumentų", tačiau pabrėžė bevizių tranzitinių traukinių galimybę svarstysianti tik po įstojimo į ES ir tik gavusi bloko garantijas, kad šis tranzitas ateityje nesukliudys Lietuvos prisijungimui prie Šengeno sutarties.

Reikalavimu tučtuojau pradėti derybas dėl greitųjų "plombuotų" traukinių, anot V.Landsbergio, siekiama, kad Lietuvos narystė ES taptų priklausoma nuo šio sprendimo, ir jo greitai nerandant - atidedama.

1939 metų tuometinės Sovietų Sąjungos užsienio reikalų komisaras Viačeslavas Molotovas ir nacistinės Vokietijos užsienio reikalų ministras Joachimas von Ribbentropas (Ribentropas) pasirašė nepuolimo paktą, pagal kurio slaptuosius protokolus Rytų Europa buvo pasidalinta įtakos sferomis.