„Šiandien yra, ko gero, pradžia po 70 metų kalbėti apie okupaciją kaip faktą, kruviną svetimos kariuomenės įžengimą ir visų būsimų nelaimių nelaimę. Tai yra juodoji Lietuvos istorijos diena, kurią dažnai nustelbdavo kiti minėjimai. Pasirūpinkime, kad nebenustelbtų", - per Lietuvos okupacijos pradžios minėjimą sekmadienį Lukiškių aikštėje susirinkusiems kalbėjo V.Landsbergis.

„Tikiu, kad Lietuva bus, ir Lietuva bus kitokia, ir čia bus jūra žmonių po dešimties metų minint birželio 15-ąją - didžiosios nelaimės dieną, bet kartu ir įpareigojimą kiekvienam", - sakė jis.

Anot V.Landsbergio, 70 metų prireikė tinkamai paminėti šiai nelaimei.
„Septyniasdešimt metų reikėjo, kad grįžtume į tą baisiausią, žiauriausią dieną ir jos tinkamą paminėjimą. Dažniausia vis minėdavome kitas nelaimes, dideles, skaudžias: kruvinas tremčių netektis, valstybės naikinimą, egzekucijas - ką tik nori, bet visko pagrindas yra pirmoji didžioji nelaimė, nelaimių nelaimė - tai, kas įvyko prieš 70 metų birželio 15-ąją", - kalbėjo V. Landsbergis.

Europarlamentaro žodžiais, okupaciją reikia minėti kaip tragišką Lietuvos istorijos virsmą.

„Toks buvo pagrindų pagrindas, anot tautų budelio J.Stalino labai paprasto žodžio - net ne okupacija, o sovietizacija. Tai reiškia, kad Lietuva laikinai buvo ne sovietinė, ir reikia ją vėl priglausti ir padaryti tokią kaip visa sovietija. Nesu tikras, kad ir šiandien nėra tokių politikos veikėjų, kurie nenorėtų Lietuvos vėl priglausti ir pagal jų supratimą atstatyti tvarką", - kalbėjo jis.

„Yra bandančiųjų pakišti okupacijos faktą po kitais žodžiais - sovietizacija, aneksija, įjungimas, inkorporavimas, kad tik to nemalonaus žodžio "okupacija" nebūtų. Bet kokia šalies padėtis, jei ją visą kontroliuoja svetima kariuomenė?", - retoriškai klausė europarlamentaras.

V. Landsbergio žodžiais, nužudytas tuometis pasienio karininkas Aleksandras Barauskas ir panašūs įvykiai kaimyninėse šalyse atskleidė "šėtonišką sistemą".

„Šėtoniška sistema - teroras, eikite ir parodykite, kas bus kiekvienam, kuris nenusileis iki žemės Stalino portretams ir utėlėtai budionovkai (raudonarmiečių milinei kepurei - BNS) - Raudonosios armijos simboliui. Prasideda krauju, ir veltui visos propagandos, visi niekai, kalbami, kad tai buvo taiki okupacija, kad Lietuvos žmonės laimingi sutiko", - sakė V. Landsbergis.

Lietuvos Sąjūdis Gedulo ir vilties dieną bei Lietuvos okupacijos 70-metį sekmadienį paminėjo eitynėmis ir mitingu.

Prasidėję praėjusį trečiadienį, minėjimui skirti renginiai tęsis iki ateinančios savaitės vidurio.

Pirmadienį Gedulo ir vilties dieną, o antradienį - Lietuvos okupacijos 70-metį paminės ir kiti šalies miestai.