Profesorius daug metų remia Baltarusijos žmogaus teisių gynėjus ir kritikuoja Minsko režimą. Tačiau šįkart jis neatmeta, jog Minsko elgesiui įtakos turėjo ir kaimynė Rusija - po skandalo Austrijoje, kai spaudžiant Maskvai, Lietuvai nebuvo išduotas įtariamasis Sausio tryliktosios byloje Michailas Golovatovas.

„Aš įsivaizduoju, kad yra nemažai politinių jėgų, kurios norėtų ką nors padaryti (Teisingumo ministrui) Remigijui Šimašiui. Kadangi jis neblogai veda bylą dėl M.Golovatovo. Čia gali būti net netiesioginė gynyba“, - Lietuvos televizijos laidai „Savaitė“ sakė V.Landsbergis.

Paklaustas ar tai Rusijos gynyba, profesorius atsakė: „Aš manau, kad A.Lukašenka mažiau suinteresuotas M.Golovatovu. Yra daug labiau suinteresuotų kolegų iš tos pačios institucijos.“

Pasak europarlamentaro, M.Golovatovo ir A.Beliackio istorijos yra labai skirtingos.

„Koks nors valdininkas jeigu pasielgė netinkamai, tai nebūtinai reikia jau drabstyti visą Lietuvą. Išsiaaiškins, aš manau. Istorijos yra labai skirtingos. Ten yra tikrai nusikaltėlis (M.Golovatovas) ir paslauga padaryta didelei ir spaudžiančiai valstybei (Rusijai). O čia man sunku įsivaizduoti, kad Baltarusija galėtų būti tokia grėsminga ir taip išgąsdinti Lietuvos Respubliką“, - sakė V.Landsbergis.

„Dėl bendradarbiavimo tai yra labai gili ir esminė problema - demokratinių valstybių bendradarbiavimas su diktatūromis. Apsimetama, kad tai tokios pačios valstybės ir kad žodynas, kurį jos vartoja, reiškia tą patį. Iš tikrųjų nereiškia tą patį. Iš tikrųjų diktatūroms visai nereikia bendradarbiavimo. Joms reikia tiktai naudos", - duodamas interviu laidai „Savaitė“ pabrėžė profesorius.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia dar birželį įspėjusi kitas Lietuvos institucijas, prašydama neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota opozicijai persekioti.

Anot URM, vienas iš tokio persekiojimo pavyzdžių yra Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos "Vesna" vadovo Alesiaus Beliackio sulaikymas ir Baltarusijos institucijų veiksmai, nukreipti prieš jo vadovaujamą žmogaus teisių gynimo organizaciją.

Lietuvos teisingumo ministerija penktadienį patvirtino suteikusi duomenis apie Žmogaus teisių centro "Vesna" atstovo A.Beliackio sąskaitas Lietuvos bankuose ir gautas įplaukas.

A.Beliackis ketvirtadienį sulaikytas Minske, įtariant mokesčių slėpimu. Baltarusijos valdžia teigia, kad įtarimai pateikti remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gautais duomenimis.