Buvusio „Alfa“ būrio vado istorijoje kol kas pasiekta tik tiek, kad šis slidinėjimo entuziastas nebegali žiemų leisti Austrijos Alpėse. O pažado užlopyti teisines spragas, kurių dėka M. Golovatovas buvo paleistas nepraėjus nė parai nuo sulaikymo, austrai netesi.

R. Šimašius austrams priminė jų pažadus

Remigijus Šimašius
Austrija dar rudenį raštiškai įsipareigojo peržiūrėti savo Europos arešto orderių taikymo tvarką, kuria pasinaudota siekiant žaibiško M. Golovatovo paleidimo.
Tačiau pažadas kol kas neištesėtas, o teisingumo ministras Remigijus Šimašius Austrijai primena duotą žodį.

„Austrijos ir Lietuvos teisingumo ministrai Europos vidaus ir teisingumo reikalų tarybos metu 2011 m. rugsėjo mėn. pasirašė dvišalę deklaraciją, kurioje Austrija įsipareigojo imtis konkrečių priemonių inicijuojant klausimo dėl Europos arešto orderio taikymo išlygos atsisakymo svarstymą. Lietuvos teisingumo ministras gruodžio mėnesį oficialiu laišku priminė apie tai Austrijos teisingumo ministrei ir paprašė informuoti apie veiksmus, kurių yra imtasi. Atsakymo iš Austrijos šiuo metu laukiama“, - DELFI teigė ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Kol kas vienintelė reali pasekmė – tai, kad M. Golovatovas nebegali keliauti į Austriją. Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė DELFI patvirtino, kad buvęs „Alfa“ būrio vadas tebėra Austrijoje ieškomų asmenų sąraše.

„Laukiame atsakų, kurių nėra“

V. Landsbergis DELFI teigė manąs, jog toks Austrijos sudaro įspūdį, tarsi Austrija nepriklausytų Europos Sąjungai (ES).

„Laukiame atsakų, kurių nėra. Ir tai reiškia, kad Austrijos vyriausybė prastai elgiasi, prastai atrodo. Jeigu jiems svarbiau kam nors kitam įsiteikti, tada toks ir elgesys. Lyg ne toje pačioje sąjungoje būtume. Gal jie turi kokią kitą sąjungą“, - ironizavo pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas.

Jis neatmetė galimybės, kad austrų delsimas – M. Golovatovo istorijos politinės potekstės padarinys.

„R. Šimašius apie tai ir sakė: kad buvo Austrijos pažadas peržiūrėti (Europos arešto orderių taikymo išimtis – DELFI). Parodyti, kad buvo negerai, kad dabar jau susitvarkė ir daugiau tokių atvejų nebus. Bet galbūt ir to jiems neleidžia“, - svarstė V. Landsbergis.

Pasak jo, dėl ydingų Europos arešto orderio išimčių daugiau vilčių galima sieti su bendra ES politika.

„Yra reikalavimas, apie kurį kalbama iš tikrųjų. Jau dabar aukštame ES lygmenyje kalbama, kad neturi būti išimčių iš tarptautinio arešto orderio taikymo. Jeigu į tą pusę kas nors pajudės, visos sąjungos mastu bus padaryta, Europos teisės aktas – tada bus ir rezultatas. Ne tiesioginis, kad štai – Austrija susiprato ir pasitaisė, bet visiems įvestas tas pasitaisymas. Kad niekam neateitų į galvą nuolaidžiauti ieškomiems nusikaltėliams ir jų vyriausybėms“, - vylėsi pašnekovas.

M. Golovatovas pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį Austrijoje buvo sulaikytas 2011 m. liepos 15 d. Tačiau jau kitą dieną Lietuvą sukrėtė žinia, jog Austrija nepraėjus nė parai nuo sulaikymo paleido vieną pagrindinių Sausio 13-osios bylos įtariamųjų. Dėl šios istorijos tarp Vilniaus ir Vienos įsiplieskė diplomatinis konfliktas, dabar darbą Austrijoje baigiantis ambasadorius Giedrius Puodžiūnas buvo laikinai atšauktas iš pareigų. Notas dėl M. Golovatovo paleidimo Austrijai įteikė visos trys Baltijos šalys.

Pats buvęs „Alfa“ būrio vadas tvirtina, jog jo vadovaujami KGB smogikai į beginklius žmones Sausio 13-ąją nešaudė.