Kaip žinoma, liberalcentristų vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis panaikino buvusio FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija, o kadangi neturėdami tokio leidimo jie negalėjo būti FNTT vadovais, ministras juos atleido iš pareigų.

R. Palaitis tvirtino tokį siūlymą gavęs iš Valstybės saugumo departamento (VSD), tuo tarpu A. Kubilius nuolat kartoja nematęs jokios informacijos, kuri leistų manyti, jog V. Gailius negali dirbti su slapta informacija.

„Aš manau iš jo pasisakymų, kad jis ne visai tiki, jog jie yra kalti, arba bent vienas iš jų. Na, maža grupė žmonių turėjo tarpusavyje išdaviką arba išdavikus ir jie visi buvo patikrinti melo detektoriumi. Ir galų gale ne po vieną kartą. Štai yra asmuo, kuris ties vienu klausimu pradeda jaudintis. Ir sako, kad jį apskritai sujaudino melo detektorius, tai čia viskas nesvarbu. Bet tikrinant melo detektoriumi užduodamas ne vienas klausimas o šitoje vietoje jis kažkodėl pradėjo jaudintis – prakaituoti, pradėjo mušti širdis ar akys ant kaktos išlipo – aš nežinau, kokie ten yra požymiai. Bet apie pasitikėjimą mažų mažiausiai nereiktų kalbėti“, - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė konservatorius.

„Norint, kad kuo nors būtų pasitikima, negalima taikstytis su galimai labai dideliu nusikaltimu, dėl kurio įtarimų kyla jau pagrįstai“, - pridūrė politikas.

Klausiamas, kaip vertina situaciją, kai atleidžiami pareigūnai prabyla neva yra išmetami už tai, kad knaisiojosi po liberalcentristų rėmėjus, V. Landsbergis pasijuokė, kad Lietuvoje paprastai visi rėkia, kai juos pagauna už rankos – skundžiasi, jog byla politinė ir panašiai.

Jo nuomone, paviešinus informaciją, jog Lietuvos bankas ir Vyriausybė rengiasi nacionalizuoti banką „Snoras“ prieš valstybę padarytas nusikaltimas, todėl nebuvo laiko ilgiems svarstymams.

„Įvykdytas didžiulis nusikaltimas prieš Lietuvos valstybę. Nusikaltimas buvo jau užprogramuotas, nes „Snoro“ įsigalėjimas ir jo veikla buvo paversta lyg kokia bomba, kuri esant reikalui sugriaus visą Lietuvos finansų sistemą. Galbūt ta bomba sprogo per anksti arba ne visa jėga sprogo, nes buvo susigriebta. Buvo galima susigriebus išimti saugiklį staigiu judesiu, tačiau susitarus mažoje grupėje žmonių susitarus dėl tokio judesio, valstybė buvo išduota tą pačią naktį“, - teigė V. Landsbergis.

DELFI primena, kad debesys virš FNTT vadovų susitvenkė dėl to, kad kilo įtarimų, jog iš šios tarnybos nutekėjo informacija apie Lietuvos banko ir Vyriausybės planus nacionalizuoti banką „Snoras“.

Siekiant išsiaiškinti, kas nutekino informacija banko „Snoras“ akcininkams, FNTT vadovai bei kiti asmenys buvo tikrinti poligrafu arba melo detektoriumi.