Tai pažymi velionio mokslininko kolegos iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, kuriame daug metų dirbo V.Kubilius. Antradienį V.Kubilių gatvėje Vilniuje partrenkė ir mirtinai sužalojo automobilis.

V.Kubilius yra daugiau nei dvidešimties knygų autorius, parašęs "20 amžiaus lietuvių literatūros" istoriją (1995), monografijas apie daugelį žymių lietuvių rašytojų - Salomėją Nėrį, Kazį Borutą, Ievą Simonaitytę, Joną Aistį, Antaną Vaičiulaitį, Oną Pleirytę-Vaidilutę, Kazį Puidą ir kitus, paskelbęs stambius mokslinius veikalus apie lietuvių literatūros ryšius su pasaulio literatūra, apie 20 lietuvių lyriką, romantizmo plėtrą, daug teorinių ir istoriografinių studijų.

"Grakšti ir skvarbi velionio plunksna šimtuose literatūros kritikos straipsnių gebėjo perteikti didelį intelektualinę patirtį, emocinę-poleminę kaitrą ir begalinį rūpestį dėl tautinės kultūros, mūsų valstybės likimo. V.Kubilius ištisus dešimtmečius buvo tauriausias moralinis autoritetas, kurio vertinimai skatino ir padėjo formuoti visą lietuvių literatūros vyksmą", - pažymi mokslininko kolegos.

"Velionis buvo gilaus proto ir mylinčios širdies šeimos žmogus, atsakomybę jaučiąs pilietis, tikras Lietuvos patriotas. Jo moksliniai ir literatūros kritikos darbai lieka kaip didžiulis tautai ir jos raštijai suneštas lobis", - rašoma Tėvynės sąjungos frakcijos pranešime.

V.Kubilius - opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininko, parlamentaro Andriaus Kubiliaus tėvas - vadovavo visuomeninei Piliečių Chartijai.

V.Kubilius pašarvotas Vilniaus šv.Jonų bažnyčioje. Trečiadienį nuo 16 val. vyks atsisveikinimas su velioniu. Laidotuvės vyks penktadienį 13 val. Antakalnio kapinėse.