Vietoje pagalbos dar labiau išmušė iš vėžių

Kaip pasakojo su „Kas vyksta Kaune“ susisiekusi moteris, jai labai reikėjo su kažkuo pasišnekėti, nes turi polinkį į depresiją, darbe buvo nekokia situacija, pora labai sunkių dienų, kurias praverkė. Kaunietei reikėjo patarimo, kaip elgtis, todėl paskambino į Dainavos polikliniką, kur ragelį esą pakėlė labai maloni registratorė. Laisvas laikas buvo gegužės 31 d., moteris paklausė, ar būtų galima greičiau.

„Konsultacijos buvo teikiamos nuotoliniu būdu, telefonu, tačiau aš labai norėjau pabendrauti gyvai. Prasiveržė jausmai, apsiverkiau, ji pamatė, kad man tikrai blogai. Tuomet užregistravo nuotolinei konsultacijai (gegužės 27 d. – aut. past.), tačiau nurodė, kad įspės daktarę, ateisiu ir priims pasišnekėti gyvai. 14 val. nueinu, laukiu, daktarė išlekia pro duris su lapuku rankose ir stovėdama prieš mane pakeltu tonu sako „kodėl jūs atėjote į konsultaciją, jeigu jums paskirtas nuotolinis?“

Tariau, kad norėjau su ja susitikti gyvai. Man atsainiai mestelėjo, kad esu prisiregistravusi dar ir gegužės 31 d. Liepė pasirinkti, ko noriu, išdrožė, kad ši diena skirta nuotolinėms konsultacijoms. Minutę pasėdėjau ir galvoju, ar aš dabar galėčiau su tokiu žmogumi kalbėti apie savo jausmus.

Atsistojau ir sakau „ačiū, jūsų paslaugų nebereikia ir, tikriausiai, nebereikės“. Ji prieš mane užtrenkė duris. Netoli gyvenu, ėjau namo per ašaras nematydama nieko. Ėjau ir buvo pofik, mašinos važiuoja per kelią ar ne. Parėjau, kad vaiko negąsdinčiau, užsidariau vonioje, užsidengiau rankom burną, kad neklykčiau balsu“, – sunkiai ir pašnekesio metu ašaras tramdė skaitytoja.

Grįžusi ji teigia buvusi tokioje panikoje, kad nežinojusi, ką daryti. Mama davė stiprią raminamųjų tabletę, pusę dienos po nevykusios konsultacijos kaunietė pramiegojo. „Patyriau baisesnį stresą negu prieš ateidama konsultacijai“, – sakė moteris.

Mano, kad tokie specialistai dirbti negali

Kaunietė sumetė paskambinti skyriaus vedėjai, atsakingai už visus darbuotojus. Nupasakojus situaciją, gydytoja atsiprašė, sakė, peržiūrės situaciją, bet psichologės pavardės esą nė nepaklausė, tad skaitytoja nesitiki, kad kas nors aiškinsis ir imsis veiksmų.

„Visi į tokius žmones žiūri kaip į pernelyg jautrius, atseit per smarkiai, emocionaliai sureagavo. Galvoju, kai mano tokia savijauta, gal tikrai per rimtai sureagavau. Tačiau vėliau atsidariau „Google“ pažiūrėti, ką apie tą gydytoją šneka kiti žmonės. Radau vieną komentarą, kuriame stebimasi, kaip apie savižudybę kalbančiam žmogui psichologė gali pasakyti, kad čia yra jūsų pasirinkimas.

Reiškia, ne aš viena taip galvoju. O specialistė toliau dirba, priima žmones. Pas psichologę nebeisiu niekada gyvenime. Nežinau, ar po tokios patirties dar kažkuo būtų galima pasitikėti. Jeigu mano situacijoje būtų kitas žmogus, kuris linkęs į savižudybę, dvejotų, ar verta toliau gyventi, manau, visiems aišku, kuo po tokios konsultacijos pasibaigtų“, – svarstė moteris.

Patikimų „Kas vyksta Kaune“ šaltinių duomenimis, Dainavos padalinio Psichikos sveikatos centro medicinos psichologė D. B. yra turėjusi ir daugiau nekokios psichinės savijautos pacientų, kuriems konsultacijose mesteli ne itin įkvepiančių dalykų, kaip minėtos remarkos apie pasirinkimo laisvę ar įžvalgos apie žlugti lemtą gyvenimą.

„Kas vyksta Kaune“ pašnekovė prisiminė prieš kelerius metus buvusi pas psichologą toje pačioje Dainavos poliklinikoje. Moters išklausė, ji užpildė lentelę, pagal kurią nustatoma, kokio laipsnio depresija ir tuo viskas baigėsi.

„Pasakė, kad pas mus gydymo paslaugos neteikiamos, tik vienkartinės konsultacijos, išsipasakojai, ir viskas. Pasikalbėjus su vadove, ši teigė, kad tai netiesa, Psichikos sveikatos centre teikiama daug paslaugų, bet galiu pasakyti, jog tai yra tik žodžiai. Tiesa, Dainavos poliklinikoje dar esu buvusi pas psichiatrę, tikrai gera specialistė, deja, pavardės nepamenu. Norėčiau, kad žmonės žinotų ir į tokią padėtį nepapultų. Nežinau, kaip toks asmuo gali toliau dirbti šį darbą“, – miesto poliklinikos teikiamomis pastabomis stebėjosi kaunietė.

Psichologė buvo informuota apie atvykimą

Dainavos padalinio Psichikos sveikatos centrui laikinai vadovaujanti Zita Bursevičienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad poliklinikoje vyksta ir nuotolinės, ir kontaktinės konsultacijos.

„Pacientė pati pageidavo kontaktinės konsultacijos ir kuo greičiau. Tai dienai buvo laisvas talonas pas medicinos psichologę D. B. tik nuotolinei paslaugai, todėl ji buvo ir užregistruota. Registratorė informavo psichologę apie pacientės atvykimą“, – situaciją lakoniškai komentavo Psichikos sveikatos centro vadovė.

Pasak Z. Bursevičienės, moteriai du kartus buvo pasiūlytos kito psichologo konsultacijos, bet kaunietė jų atsisakė. Gydytoja pridėjo, kad situacija apsvarstyta skyriuje.

Daugiau skaitykite kaunas.kasvyksta.lt