„Tai yra aukščiausio lygio vizitai tarp valstybių, kurie simbolizuoja ir supratimą, ir bendrystę, ir draugystę, ir ypatingą statusą. Valstybinių vizitų būna labai nedaug ir jie būna reti, ir tai išties didžiulis simbolizmas valstybei, mums, kad mūsų santykiai yra ypatingi ir kad Švedija yra ypatinga draugė ir partnerė mums“, - prie atvykstant karališkajai porai LRT radijui teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad su Švedija efektyviai bendradarbiaujama tiek ekonominiais, tiek kariniais, tiek energetiniais klausimais.

„Priklausome tam pačiam regionui, panašus saugumo supratimas, Europos Sąjungoje panaši pozicija daugeliu klausimų. Aišku, yra ir skirtumų, kaip, pavyzdžiui, migracijos kai kuriais klausimais ir kitų smulkesnių klausimų, bet iš principo ši šalis yra pirmoji pagal dydį investuotoja Lietuvoje (...) ir dvišalė pagalba tiek karinio bendradarbiavimo - nors Švedija nėra NATO narė - yra didžiulė“, - sakė Lietuvos vadovė, Švediją taip pat apibūdinusi kaip vieną iš Baltijos regiono „energetinio saugumo ir nepriklausomumo garantų“.

Tai antrasis šios karališkosios poros valstybinis vizitas Lietuvoje. Pagrindinė vizito tema - „Baltijos jūra vienija mus“, todėl ypatingas dėmesys bus skiriamas moksliniams tyrimams ir inovacijoms, tvarumui ir bendriems iššūkiams, susijusiems su Baltijos jūra bei jos regionu, pranešė Švedijos ambasada.

Per tris dienas truksiantį vizitą Švedijos karalius ir karalienė susitiks su Lietuvos prezidente D.Grybauskaite, Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Vilniečiai ir miesto svečiai gyvai pamatyti Švedijos karalių bei karalienę turės progą trečiadienio popietę S.Daukanto aikštėje, kur jie bendraus su Lietuvos skautais.

Karlas Gustavas XVI ir karalienė Silvija Antakalnio kapinėse Vilniuje pagerbs žuvusiuosius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, apsilankys Nacionaliniame atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centre, Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centre, „NordBalt“ srovės keitiklių stotyje Klaipėdos rajone. Iš Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų laivo „Mintis“ bus apžiūrima Lietuvos pakrantė. Kuršių Nerijoje, Naglio gamtos rezervate, svečiai gilinsis į pakrančių erozijos ir kitas aplinkosaugos problemas, sprendimus.

Karališkoji pora trečiadienį lankysis Seime, apžiūrės Sausio 13-osios memorialą. Ketvirtadienį karalienė Silvija dalyvaus tarptautinės konferencijos „Vaikų ir jaunimo skaitymas kaip iššūkis XXI-ame amžiuje“ atidaryme parlamento rūmuose.

Karalienė Silvija taip pat susitiks su Vilniaus universiteto Skandinavistikos studijų centro ir Švedijos kultūros centro Klaipėdoje studentais ir dėstytojais. Ji dalyvaus koncerte Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje. Karalienės garbei Lietuvos muzikos ir teatro akademija su Malmės muzikos akademija atliks Broniaus Kutavičiaus oratoriją „Paskutinės pagonių apeigos“.

Per vizitą į Lietuvą karališkąją porą lydės užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom, verslo ir inovacijų ministras Mikaelis Dambergas bei gynybos ministras Peteris Hultqvistas. Kartu atvyks 30 verslo lyderių delegacija, atstovaujanti 23 Švedijos bendrovėms.

Švedija yra didžiausia investuotoja Lietuvoje. Šios šalies investicijos Lietuvoje yra 3,17 mlrd. eurų ir tai sudaro apie 26 proc. visų tiesioginių užsienio investicijų.

Švedijos karalius Lietuvoje lankėsi 1992 metų spalį, su karaliene Silvija jis viešėjo 2003 metais minint Karaliaus Mindaugo karūnavimo metines ir 2009 metais minint Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)