Kaip pranešė NVSC, kartu su socialiai atsakingomis įmonėmis ketvirtadienį pradedama iniciatyva „Įveiksime kartu“, kuria ir nuspręsta kurti laikinąjį Covid-19 skambučių centrą.

Pasak NVSC Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, vienas koronavirusu užsikrėtęs asmuo vidutiniškai turi 10–20 didelės rizikos kontaktų.

„Tai reiškia, kad, jei per dieną užfiksuojama tūkstantis naujų ligos atvejų, mūsų darbuotojams reikia nustatyti ir informuoti apie 10–20 tūkst. sąlytį turėjusių asmenų. Jeigu šie asmenys laiku neatsekami ir neinformuojami, o patys savarankiškai nesilaiko saviizoliacijos, jie gali toliau platinti užkratą visuomenėje ir dar labiau bloginti epidemiologinę situaciją“, – sako R. Lingienė.

„Deja, bet šiuo metu centre dirbančių 50 epidemiologų ir 50 Lietuvos kariuomenės savanorių visiems tyrimams atlikti laiku nebepakanka. Papildomi pajėgumai yra kritiškai svarbūs“, – pabrėžė ji.

Šiuo metu prie iniciatyvos „Įveiksime kartu“ jau yra prisijungę 13 partnerių, jie teikia finansinę paramą, aprūpina centrą reikiamomis priemonėmis.

Pasak NVSC, nors šiuo metu turimi resursai turėtų leisti užtikrinti laikinojo Covid-19 skambučių centro veiklą mėnesiui, pristatymo metu taip pat bus kviečiami prisijungti ir kiti verslai.

Centras tikisi, kad pritraukus dar didesnį įmonių skaičių pagalbos apimtis bus galima išplėsti, o pačią iniciatyvą vykdyti tiek, kiek reikės.

Plačiau iniciatyvą ketinama pristatyti ketvirtadienį popiet.

NVSC susiduriant su iššūkiais, epidemiologams kasdien talkina apie 100 krašto apsaugos savanorių. Vyriausybė trečiadienį papildomai skyrė 1,6 mln. eurų NVSC darbuotojų atlyginimui už viršvalandžius, taip pat kitas padidėjusias išlaidas.

Šiuo metu dėl koronaviruso, kontaktų su sergančiais ar kitų aplinkybių izoliacijoje yra 78 tūkst. 306 žmonės.