„Tai turėtų būti padaryta pirmadienį“, – BNS teigė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Šią savaitę Lauksargių globos namuose koronavirusinę infekciją nustačius 14 abiem dozėmis paskiepytų gyventojų, NVSC trečiadienį ėmėsi aiškintis vakcinavimo įstaigoje aplinkybes.

Kaip BNS sakė Tauragės rajone įsikūrusių globos namų vadovė Jovita Černeckienė, įstaigoje iš viso globojami 49 žmonės, 44 iš jų prieš maždaug dvi savaites gavo antrą skiepo dozę.

Ji teigė negalinti pasakyti, kodėl paskiepyti globotiniai užsikrėtė.

Pasak J. Petravičienės, NVSC Tauragės departamento specialistai, atlikdami tyrimą, bendrauja tiek su Lauksargių globos namų administracija, tiek su skiepijimą atlikusio Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro administracija.

„Specialistai vertina su vakcinacijos procesu susijusius dokumentus ir įrašus juose, atlieka skiepijimą vykdžiusių darbuotojų apklausą, taip pat apklausė dalį globos namų gyventojų. Be to, NVSC susisiekė su laboratorijomis, kurios atliko PGR tyrimus globos namų gyventojams, kad jos nesunaikintų ėminių, būtų galima atlikti sekoskaitą ir įvertinti, ar nėra „britiškoji“ ar kita viruso atmaina susijusi su šiais COVID-19 ligos atvejais Lauksargiuose“, – sakė ji.

Centras pabrėžia, kad nors nė vienas skiepas neapsaugo nuo ligos šimtu procentų, vertinant mokslinių tyrimų metu įrodytą vakcinos efektyvumą ir tai, kad tokiam asmenų skaičiui imunitetas nesusiformavo, kelia pagrįstų klausimų, į kuriuos turi būti atsakyta.

Pasak NVSC atstovės, kad svarstomos įvairios globotinių susirgimo hipotezės.

„Tiek galima viruso mutacija, tiek šalčio grandinės, tiek vakcinacijos proceso pažeidimai. (...) Specialistai dirba, kad būtų atsakyta į iškilusius klausimus“, – aiškino J. Petravičienė.

Tai ne pirmas atvejis šalyje, kai po antros vakcinos dozės nustatomi užsikrėtimai koronavirusu.

Šią savaitę Trakuose esančiuose slaugos namuose „Addere“ įsiplieskus koronaviruso židiniui, trims pilnai paskiepytiems gyventojams patvirtintas užsikrėtimas.