„Aš manau, kad kitais metais mūsų valstybė turi išnaudoti tą galimybę, tą šventę, tai yra mūsų valstybės šimtmetį, ir pakviesti lietuvius, lietuvių diasporą, visus, kas turi ryšį – tokių mes, pavyzdžiui, JAV priskaičiuojame, kalbama net apie milijoną, sugrįžti ir atšvęsti“, – kalbėjo politikas.

Anot jo, emigrantus reikėtų pakviesti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį paminėti gimtuosiuose miesteliuose, su kuriais jie turi ryšį.

„Mes kalbame apie visus metus, o žmogus pasirinks, kada jam bus patogiausia. Aš manau, kad tai yra puiki galimybė, kadangi kitais metais, iš tiesų, bus gausybė renginių, jie vyks visoje Lietuvoje, mes tai galime išnaudoti užmezgant ryšį su mūsų diaspora“, – tikino V. Sinkevičius.

Jis sakė omenyje turintis ne tik pastarųjų metų emigrantus, bet ir tuos, kurie užsienyje gyvena kelis dešimtmečius, jų vaikus ir vaikaičius, kurie galbūt turi lietuvišką pavardę, bet nežino, kaip Lietuva atrodo.

Galime tikėtis, kad emigrantai pamils Lietuvą

Pasitikslinus, ar emigrantai kviečiami grįžti tik renginiui, o po to varomi lauk, V. Sinkevičius nurodė, kad, visų pirma, reikia pakviesti juos, sudaryti sąlygas, kad kiekvienas miestelis turėtų galimybę surengti šventę, galinčią reprezentuoti mūsų šalį, esą dėl tokios patirties galbūt jie tiesiog pamils Lietuvą.

„Šiandien trūksta ryšio su mūsų diaspora, o daugeliui išvykusių trūksta kvietimo. Šimtmetis yra proga padaryti būtent šimtmečio sugrįžimą į savo, galbūt senelių tėvynę, apie kurią esi girdėjęs tik iš „Youtube“ reklaminio filmuko, domėjaisi tiek, kad žinai apie savo proproprosenelius, o gyveni JAV, Brazilijoje ar Argentinoje“, – idėją aiškino pašnekovas.

Pasak Seimo nario, klaida, kad iki šiol nesame sukūrę ir, pavyzdžiui, internetinio portalo, kuris atsakytų į visus klausimus, susijusius su šimtmečio minėjimu, informuotų apie vyksiančius renginius.

Lyderystės tikisi iš Vyriausybės

Pats dar 11-oje klasėje į užsienį vykęs užsidirbti, o vėliau svetur baigęs bakalauro ir magistro studijas, V. Sinkevičius tikina pastebintis, kad mes esą labai dažnai emigraciją pernelyg supaprastiname, imame kalbėti tik apie ekonominius emigrantus.

„Pamirštame, kad lietuvių, iš tiesų, yra labai daug. Turime ir Holivudo aktorių, kurie turi sąryšį, ir JAV popžvaigždžių, kodėl jų visų nepakvietus į senelių tėvynę?“, – klausė pašnekovas.

V. Sinkevičiaus teigimu, tikras lietuviškas balius, šeimos susibūrimas galbūt būtų mielai įamžinamas ir sulauktų pozityvių reakcijų, tarkime, socialiniuose tinkluose. Gyrė politikas ir turimus muziejus, paveldą, vaizdingus maršrutus.

„Aš norėčiau sakyti, kad lyderystę turėtų prisiimti Turizmo departamentas, bet šiandien iš jo aš daug nesitikiu, todėl aš turbūt kviečiau prisijungti Vyriausybę, kuri yra šimtmečio renginių organizatorė“, – kas turėtų kvietimu pasirūpinti, aiškino pašnekovas.

Dėmesį siūlo kreipti į kitus dalykus

Sugrįžtančius jis siūlė registruoti, kad žinotume, kur jie yra, galėtume ateityje su jais palaikyti ryšį, galbūt juos apdovanoti vėliava su Vyčiu.

„Mes negalime versti žmogaus pasirinkti gyvenamąją vietą, galbūt jų namai – jau kitos valstybės, bet, ką galime padaryti, tai parodyti, kokia nuostabi yra Lietuva. Jei jie natūraliai pamils mūsų valstybę sugrįžę, praleidę savaitę joje, aš manau, kad jie išvažiuos su geru jausmu čia (širdyje – DELFI) ir visada miela sugrįš“, – įžvalgomis dalijosi V. Sinkevičius.

Pasak jo, klaida ir tai, kad išvykę į užsienį mes dažnai toliau kritikuojame Lietuvą, kai, tarkime, estai esą giriasi net menkiausiu pasiekimu.

„Šią dieną, aš manau, mums labiausiai trūksta ne ekonominio, komercinio paskaičiavimo, bet idealistinio susižavėjimo ir mūsų valstybės romantizavimo. Mes pripratę verkti, kaip viskas yra blogai, parodykime ištuštėjusį regioną... Bet kodėl mes neparodome, kaip žydi žibutės? Kodėl mes neparodome mūsų nuostabių kopų, galbūt net šaltos Baltijos jūros? Mes suvedame tai į socialinį aspektą, o aš noriu kalbėti diasporą, kuri galėtų aiškiai prisidėti prie to, kad dirbančiojo alga galbūt kiltų, nes jis atsivežtų visai kitą standartą, požiūrį, galbūt tą pačią idėją Lietuvai“, – sakė politikas.

Daugiau Seimo nario įžvalgų, požiūris į dvigubos pilietybės, švietimo ir socialinės nelygybės problemas, mintys apie progresinius mokesčius ir atsakymai, ką daryti, kad Lietuvoje gyventi būtų gera – vaizdo įraše.