„Trečiadienį Vilniaus miesto taryboje pasitvirtinome naujų mokytojų pritraukimo programą. Ir siūloma, kad tie, kas įsidarbins nuo rugsėjo 1–osios dienos – kasmėnesinę 300 eurų materialinę paramą, arba vienkartinę 3 tūkst. eurų paramą. Aišku, yra ir sąlygų. Jos tokios: jeigu žmogus yra nedirbęs pedagogu savivaldybės teritorijoje – Vilniuje, valstybinėje, nevalstybinėje ar savivaldybės mokykloje.

Dar vieną sąlyga – jei jis dirbęs prieš tai pagal terminuotą darbo sutartį. Tada irgi galės gauti vienkartinę arba kasmėnesinę materialinę paramą. Taip pat asmuo turi įsipareigoti atidirbti vienerius metus mūsų mokyklose“, – sakė Vilniaus vicemerė.

E. Tomašiūnaitė teigė, jog jauno mokytojo darbo užmokestis į rankas yra apie 850 eurus už vietą etatą, tai mokytojo eksperto atlyginimas apie 1200 į rankas.

Iššūkis didelis, tad ir pasiūlymas – neeilinis, sakė viceministrė E. Tamošiūnaitė. Vilniuje trūksta apie 250 bendrojo ugdymo mokytojų.

„Aišku, ta takoskyra nėra didelė, bet šiandien mes susiduriame su dideliu iššūkiu. Ir turime spręsti tą problemą. Nes mūsų bendrojo ugdymo mokyklose mokytojų trūkumas yra daugiau nei 250. šis mokytojų trūkumas – įvairių specialybių: tiek lietuvių kalbos, anglų, biologijos, fizikos, matematikos.

Taip pat turime trūkumą ir ikimokyklinėse įstaigose – apie 150 auklėtojų, pedagogų trūksta. Jeigu trūkumas ir toliau liks, ugdymo įstaigose dirbantys specialistai dirbs didesniu darbo krūviu. Nes pagal Darbo kodeksą jie gali dirbti iki 1,5 etato“, – sakė ji.

Paklausta, ar pasiūlymas nevėluoja, vicemerė priminė, jog projektas pateiktas tarybai buvo dar liepos mėnesio pradžioje. Dabar tik buvo priimtas sprendimas.

„Su projektu buvome supažindinę tiek mokyklų, tiek darželių vadovus“, – LNK sakė E. Tamošiūnaitė.

Užimtumo tarnyba savo ruožtu sako, kad kai kurių mokytojų trūksta, o kai kurių – tiesiog per daug. Galbūt išeitis yra mokytojų kvalifikacijos keitimas?

„Glaudžiai bendradarbiaujame su aukštosiomis mokyklomis, Vilniaus kolegija ir remiame šią programą, siūlome ištęstines pedagogikos studijas, ikimokyklinio ugdymo studijas, socialinės pedagogikos studijas, kurias apmokame. Tikrai dirbame“, – tikino vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Jau nuo praėjusių mokslų metų įvesta ir dar viena naujovė – nemokamas viešasis transportas visiems dirbantiems mokyklose, darželiuose ištisus metus.

Vilniaus vicemerė teigė, jog panaši situacija su mokytojais – visoje Lietuvoje. Nes Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nustatytas darbo užmokestis tiesiog neatitinka šiandienos realijų.

„Ministerija tikrai turėtų labai įtemptai dirbti, žiūrėti – į visumą ir visą švietimo sistemą“, – LNK sakė Vilniaus vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Visą LNK pokalbį su E. Tamošiūnaite žiūrėkite čia: