Apie planus per specialiąją spaudos konferenciją pranešė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Iki užvakar dienos mes apie mobilius punktus šnekėjome, turėjome savo įsivaizdavimą, bet laukėme Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nurodymų. Užvakar vakare mes gavome SAM nurodymus, tai yra schemą ir užduotį, ką turime įgyvendinti, ir jos ėmėmės.

Iš esmės vakar vienas mobilus punktas buvo paruošas, jį visi matėme per spaudą ir kitur. (…) Esame pasiruošę į jį siųsti žmones juos pilnai aprūpinę. Šiandien išgirdome iš SAM, kad reikia apmokymų žmonėms, kas nebuvo numatyta toje tvarkoje. Mes susiorganizavome apmokymus, ir šiandien 14 val. vyks apmokymai vienoje iš mokyklų, aktų salėje“, - sakė P. Poderskis.

Pasak administracijos direktoriaus, dar liko niuansų susijusių su laboratorijomis. Nacionalinė laboratorija nėra prijungta prie SPPI sistemos, tai reiškia, kad negalima užtikrinti pilno proceso ir pateikti atsakymų elektroniniu būdu pacientui, kuris kreipėsi.

„Yra tam tikrų niuansų dėl grįžtamojo ryšio, ir dėl pačio proceso organizavimo vietoje, bet juos aiškinsimės tada, kai pradėsime darbą“, - sakė P. Poderskis.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus, jie yra numatę, kad trečiadienį jau nuo 17 iki 21 val. veiks vienas punktas.

„Visa tai remiasi į tai, ar mūsų specialistai spės apsimokyti, ir spės į punktus nuvažiuoti. Visos priemonės jiems bus pateiktis, ir tik jas turėdami žmonės dirbs“, - sakė P. Poderskis.

Pasak jo, punkte dirbs vienas slaugytojas iš poliklinikos ir visuomenės sveikatos specialistas. Dar bus vienas visuomenės sveikatos specialistas, kuris bus pasirtas koordinuoti darbą visuose punktuose.

„Rytoj turėtų startuoti du punktai, kad poryt startuotų trys punktai. Iš viso per dieną trys punktai gali padaryti 120 mėginių, dar žiūrėsime, kiek greitai juos spės ištirti laboratorija“, - sakė P. Poderskis.

Į punktą – tik su siuntimu iš karštosios linijos

Administracijos vadovas atkreipė dėmesį, kad į punktus važiuoti šiaip sau yra draudžiama.

„Į punktus važiuoti bus galima tik gavus siuntimą, kuris bus duodamas per karštąją liniją 1808. Jeigu tau yra paskirtas tyrimas, tu išsityrei ir gavai neigiamą atsakymą, tai reiškia, kad tu turi karantinuotis iki savo laikoarpio pabaigos. Tai nereiškia, kad neigiamas atsakymas tau leidžia kažkaip grįžti į darbus arba eiti ir vaikščioti, kažką daryti“, - sakė P. Poderskis.

Administracijos direktorius ragino neskubėti skambinti į karštąją liniją.

„Turbūt šiandien dar gausime pacientus, kurie bus nukreipti iš Santariškių. Tai būtų teisinga. Mes tada išsibandytume. Padarytume maždaug 20 bandymų ir tada juos išsityrę, visą procesą išsitestavę, galėtume rytoj pasileisti bendrai“, - sakė P. Poderskis.

Tyrimus pirma atliks iš ligoninių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paaiškino, kad testai, kai pradės jau veikti vadinamieji mobilieji punktai, vis tiek pirmiausia bus atliekami iš ligoninių.

Į Lietuvą atvyksta naujų mėginių. Šią savaitę, pasak ministro, Lietuvą turėtų pasiekti apie 10 tūkst. mėginių, kitą savaitę – dar 20 tūkstančių. Dabar visose Lietuvos laboratorijose per parą būtų galima ištirti daugiausiai 1500 mėginių.

„Prioritetas visada bus teikiamas gydymo įstaigai – ne žmonėms, kurie atvažiuos į mobilų punktą. Prioriteto tvarka bus tiriami mėginiai, kurie bus paimti gydymo įstaigose“, – sakė A. Veryga.