M. Carpenteris citavo kovo 10 dieną Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo išsakytą mintį: „Mums sakė, kad Ukraina yra mūsų ir mes nuspręsime Ukrainos ateitį“.

„Esu ir anksčiau sakęs – Ukraina nėra jo, Ukraina nėra Rusijos, Ukraina nepriklauso jokiai kitai šaliai, kaip ir Baltarusija – jos priklauso ukrainiečiams ir baltarusiams, – kalbėdamas Vilniuje vykstančioje Kalinausko konferencijoje pabrėžė jis. – Tai yra siaubinga, kad XXI amžiuje, 2022 metais, yra toks užsienio reikalų ministras, kalbantis tokius dalykus. Bet suverenios šalys negali būti palenktos tirono valiai. JAV ir kitos laisvę mylinčios tautos palaikys žmones nesvarbu, kiek tai truks“.

JAV pareigūno teigimu, bus tęsiama pagalba ir Baltarusijos žmonėms, nes tai – lygiagrečios kovos.

Ir toliau, anot jo, bus spaudžiamas Minsko diktatorius, bus reikalaujama paleisti visus politinius kalinius, bus tęsiama asmenų, vykdančių nusikaltimus prieš baltarusius, paieška.

Michaelis Carpenteris, osce.usmission.gov nuotr.

Konferencijoje M. Carpenteris kalbėjo, kad karu Ukrainoje pasiekta nauja konflikto tarp diktatūrų ir demokratijos stadija.

„Bet realybė yra paprastesnė – tai yra gėrio ir blogio kova. Pažvelgus atgal, ką šios diktatūros veikė pastarąjį dešimt – penkiolika metų, matyti, kad jos žaidė teatrą ir apsimetė demokratijomis: vyko rinkimai, buvo taip vadinama opozicija. Rusijos vyriausybė turi netgi terminą tam – sisteminė opozicija. Buvo laisva žiniasklaida, teismų sistema. Bet mes žinome, kad tai buvo tik apsimetinėjimas, šiame teatre vaidino ne tik aktoriai, bet ir publika“, – kalbėjo jis.

Vakarai, anot jo, per ilgai dalyvavo šiame vaidinime ir tikėjo demokratinių procedūrų šarada, kuri maskavo tironiją.

Jis citavo Kremliaus ideologą Vladislavą Surkovą, kuris pasakė, kad režimas Rusijoje atliepia žmonių valią, nes reprezentuoja tautos sielą.

„Tai argumentas, kurį girdėjome 1930-aisiais, iš tiesų, taip apibūdinamas fašizmas, kad lyderis išreiškia žmonių valią. Dar pridėkime smurto naudojimą ir raginimą tautiškai apsivalyti“, – teigė jis.

Tačiau dabar, anot jo, niekas nebevaidina: Ukrainoje nebėra „žalių žmogeliukų“, o tik Rusijos kariai, nebėra ir žiniasklaidos Rusijoje.

Pabrėžęs, kad veiksmai svarbiau už žodžius, M. Carpenteris priminė, jog JAV yra patvirtinusi dar 800 mln. JAV dolerių dydžio pagalbą Ukrainai.

„Tai apima „stingerius“, „javelinus“, kulkosvaidžius, granatsvaidžius. Viso – 2 mlrd. dolerių nuo 2021 metų, beveik 300 mln . dolerių vertės humanitarinė pagalba, ir papildomos sankcijos tiek Rusijos, tiek Baltarusijos diktatoriams“, – kalbėjo jis.

Stefančiukas: nutraukite bet kokius sandorius

Į forumo dalyvius nuotoliniu būdu kreipęsis Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Ruslanas Stefančiukas paragino Vakarus izoliuoti Rusiją ir nutraukti bet kokią prekybą su šia šalimi.
„Nutraukime bet kokius sandorius, įskaitant naftos ir dujų importą iš Rusijos. Ši nafta ir dujos jau ne pirmą savaitę turi nekaltų ukrainiečių vaikų, kuriuos nužudė Rusijos okupantai, kraujo kvapą“, – teigė R. Stefančukas.

Jis kreipėsi į baltarusius, sakydamas, kad iš jų teritorijos kasdien kyla lėktuvai, paleidžiamos raketos, kasdien žudančios ukrainiečių vaikus.

„Sukrėtimas, kurį išgyveno Kijevas ir pragaras, kurį patiria miestai ir miesteliai prie Kijevo, būtų neįmanomi, jei prie to neprisidėtų Baltarusijos respublika. Būtent iš jos teritorijos naktį klastingai įsibrovė rusų okupantas. Todėl broliai baltarusiai, netylėkite, jūs žinote ką daryti. Gyvenimas vergijoje – ne gyvenimas. Priverskite baltarusių karius ginti jūsų laisvę“, – kalbėjo jis.

Karas Ukrainoje. Černihvas

R. Stefančiukas pabrėžė, kad tai – svarbiausia valanda, kuri nulems tautų santykius ateinančioms kartoms.

„Sėdėti tylomis nesigaus, istorija rašoma dabar, o mes žinome, kad istorija nusikaltimų neatleidžia“, – kalbėjo Aukščiausiosios Rados pirmininkas. Jo teigimu, reikia nugalėti bendrą priešą ir garantuoti saugumą bei stabilumą visam regionui.

Demokratinės Baltarusijos lyderė Svetlana Cichanouskaja forume kalbėjo, jog visi supranta: jei kris Ukraina, nebus laisvės ir baltarusiams. „Kai Ukraina laimės, mes turėsime galimybę grįžti į europinę šeimą“, – teigė ji.

Ji pabrėžė, kad baltarusiai stovi su ukrainiečiais, o Baltarusija šiuo metu yra de facto okupuota Rusijos.

I. Šimonytė: prezidentu save vadinantis bailys

Kalinausko forume kalbėjusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad šiandien Baltarusijos diktatorius, Baltarusijos prezidentu save vadinantis bailys, ne tik susodino į kalėjimus arba ištrėmė laisvus savo žmones – jis galutinai ir negrįžtamai išdavė savo tautą, paversdamas Baltarusiją – ne tą tikrąją, o tą, kurią vis dar iš paskutiniųjų bando nulaikyti sugniaužtame kumštyje, – Kremliaus agresijos sąjungininke ir Rusijos karo prieš Ukrainą placdarmu.

„Dar visai neseniai visas pasaulis stebėjosi, kaip baltarusiai net per protestus sustoja degant raudonai šviesoforo šviesai. Nusiauna batus ir pasitiesia laikraštį, lipdami ant suoliuko. Šiandien iš Baltarusijos į Ukrainos vaikus ir moteris, ligonines ir mokyklas skrenda raketos. Lukašenka įsileido Kremliaus okupantus, kad tik išsilaikytų pats. Ir meldžia, kad Putinas nepasiųstų baltarusių karių kovoti prieš brolius ukrainiečius, – ne dėl to, kad Lukašenka prieštarautų Rusijos karui. O vien iš baimės, kad neliks kas jį apgina Baltarusijoje nuo jo paties tautos“, – kalbėjo premjerė.

Vasario 24 dieną, pasak jos, kai nubudome naujoje realybėje, į kalendorius įsispaudė gedulo diena ir viso pasaulio rusams bei baltarusiams, nes dviejų diktatorių teroras ne tik užliejo Ukrainą, bet ir apipylė savo tautas krauju, kurį nuplauti nebus paprasta.
„Vasario 24-ąją patogi neutralumo iliuzija žlugo. Visos pasaulio tautos turėjo atsakyti į klausimą: ką renkatės – kieno jūs pusėje?“, – pabrėžė ji.

„Laisvi baltarusiai kovoja. Kasdien. Ne tik Ukrainos, bet ir savo pačių svarbiausią kovą, kantriai visiems kartodami: aš baltarusis, bet aš – ne Lukašenkos užgrobta Baltarusija. Aš ir tu, ukrainieti, lietuvi, vakarieti, mes – vieno kraujo“, – teigė premjerė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją